Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Jak jsme vyhráli válku

4. 10. 2008
9 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Státy okupované Němci.nasazení dělníků v tovarnách.dělníci sabotovali výrobky zbraně ,které se v továrnách neprojevily jako závada.závada se projevily při delším používáním na bojišti.a tím německo nemělo učiné zbraně a začalo prohrávat bitvy a pomalu i celou válku.

Nahlásit

-
0
+

Souhlasim s p.Lazarveričem.zajímám se o odbojovou techniku 2.sv války.a ekonomika k tomu patří.nejrozšířenější byla německá.víc druhů a míň sériové výroby.

Nahlásit

-
0
+

Dobrý den. Lidem jako prof. Václav Průcha CSc. nebo doc. Ing. Pavel Sirůček PhD. naprosto věřím a považuji je za dostatečné autority k tomu, abych věřil správnosti jednotlivých údajů a informací. Konkretní údaj sem si navíc pamatoval i z jiného zdroje. Spíše bych viděl problém v definici slova válečná výroba, protože za jistých podmínek to číslo samozřejmě mohlo být jiné. To však nic nemění na faktu, že USA mohla být ve válce mnohem aktivnější a kdyby nedělala mrtvého brouka v začátcích (podobně jak to dělala i západní evropa) tak se pravděpodobně přepíšou dějiny. Nevím a nechápu proč USA nezasáhla v mnoha potřebných případech i v nedávných dobách (hlavně v případě Afriky a Balkánu) zatímco aktivně zasahovala v zemích, kde napáchala mnohem více škod než užitku.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

„Kdyby se makalo tak, jak říkáte, i za druhé světové války, visí tu nad námi fašistická vlajka.“Aha,takže díky tomu,že Češi řádně nepracovali,Hitler prohrál válku.Pro upřesnění je nutno dodat,že tuto taktiku vymyslel Jára Cimrman a s úspěchem použil již v 1.světové válce.

Nahlásit

-
0
+

Vaše ostatní články jsem četl a shledávám je zajímavými. Děkuji za Vaše doporučení, snažím se používat více rozum a poté až emoce, vám bych na oplátku doporučil ověřovat informace z více zdrojů.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ty 4 procenta jsem si skutečně nevymyslel. Vycházel jsem z knihy "hospodářské dějiny a ekonomické teorie" (mimochodem skvělá počtení do tramvaje :) ), kde to bylo definováno jako "válečná výroba". Taktéž si pamatuji na tento údaj i ze základní školy z učebnice dějepisu, ale název a autora už Vám bohužel neřeknu :). A jak píše pan Müller "Pro nás Čechy je smutné, že heroický výkon sovětských vojáků byl zdegradován následnou komunistickou totalitou" Ještě bych dodal, že podobně jak SSSR užíval své úspěchy k propagandě, tak totéž činila i USA kolem své sféry vlivu, i když její díl na ukončení války byl podstatně menší. Je navíc škoda, že jste si nepřečetl moje další články. Třeba v tomto http://www.finmag.cz/clanek/5790/ jsem doložil na konkretních informacích devastující efekt totality pro naše hospodářství společně s oddalováním od západní Evropy. Příště bych Vám doporučil méně zapojovat emoce a více hlavu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Podle jiných zdrojů byla válečná pomoc USA, VB a dalších spojenců asi 10% potřeb válečného materiálu všeho druhu. Nicméně v některých komoditách byla výpomoc podstatně vyšší, až 50% (myslím že hliník či jiné spec. kovy).Ovšem v letech 1941-43 rozhodovala každá puška, kulka, pneumatika.Kdo má podobné údaje o letech 1948-89 v ČSSR?Tak mne napadá: Pro nás Čechy je smutné, že heroický výkon sovětských vojáků byl zdegradován následnou komunistickou totalitou. Dělejme rozdíl mezi vojákem a jeho hrdinstvím a bolševickou věrchuškou.

Nahlásit

-
0
+

4% to asi nejsou, nicmene opravdu ciste "vojenskeho&quo t;materialu dodalo L&L celkem malo. Napr. za celou valku dodali 6196 tanku, zatimco SSSR vyrabela cca 24 tisic rocne (od 42), cca 14 tisic letadel (Rusove vyrobili pres 150 tisic za valky) apod.Na druhou stranu, SSSR mohla tahle zurive vyrabet proto, ze nemusel vyrabet jine veci jako potraviny (spam :), L&L dodalo pres 900 tisic tun masa v konzervach - sovetsti vojaci jim rikali druha fronta :)), boty (pres 14 milionu paru), nakladaky (pres 360 tisic), vlaky (pres 1900), koleje (52% vsech polozenych za valky), med, hlinik, spojovaci drat (pres 1,6 milionu kilometru), radia, vybusniny apod. dostavala pres L&L.

Nahlásit

-
0
+

Hm, vskutku zajímavé čtení na víkend. Vcelku by mě zajímalo z jakých pramenů jste tentokrát čerpal. Zřejmě nějaký archív komunistických novin. Zvláště věta " Skutečnost je však taková, že jejich pomoc tvořila pouhá 4 % válečné výroby SSSR. " Vás usvědčuje z pouhého papouškování revizionistických žvástů.

Nahlásit

-
0
+