Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Čínské křižovatky II: Zkulturníme Vás

20. 12. 2008
4 komentáře

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Souhlasím, pokud totiž Číně padne export, zastaví se produkce a pokud to rychle nevyřeší, může dojít až na masové nepokoje...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Domivam se, ze "Cinsky zazrak" velice brzo bude "Cinsky problem". Jak popisujete, i Cina zazraku ma docela hodne problemu, a snazila se jich vetsinu externalizovat. Tohle bude v dohledne budoucnosti horsi, protoze Cina desive spoleha na export - at uz do Evropy nebo Ameriky. Bohuzel, cinsky export je do znacne miry veden cenami, ktere jsou umele udrzovany napr. menovou manipulaci (Cina tusim predminuly tyden efektivne devalvovala yuan). To nejspise - specialne se Demokraticou administrativou, povede k obchodnim "valkam" mezi cinou a US. Dokud Cina nezcne zlepsovat zivotni uroven svojich obcanu, tak to bude jenom horsi a horsi. Bohuzel, ve chvili kdy zacne zlepsovat zivotni uroven, povede to s nejvetsi pravdepodobnosti k inflacnimu soku pres suroviny - predstavde si, ze co i jen tretina obyvatelu ciny bude mit najednou zapadni zivotni styl - to je cca USA + UK + Francie. Snadne reseni neexistuje, a me desi ze historicky podobne situace nikdy nebyly vyreseny mirovou cestou.

Nahlásit

-
0
+

NNejsouc špičkovým teoretickým ekonomem, hledám limity čínského zázraku. Je jasné že při nízké výchozí hladině hospodářství jsou vysoké procentní růsty přirozené. A navíc potřebné pro základní vyrovnání s vyspělým světem. Nic však neroste do nebe. Kdy stávající systém - politický, ekonomický, administrativní, kulturní zastaví ekonomický růst Číny?A jaké to bude mít důsledky?Mluvil jsem s několika Číňany a lidmi kteří tu zemi trochu znají. Zatím jsou potíže obraceny do nacionalismu, což udržuje stávající politický režim u moci. Také hrozí nebezpečí že své vnitřní trable si Číňani "vylijí" na okolním světě. Nicméně se domnívám, že jednoho dne dojde obyčejným lidem, co nemají extra užitek ze stávajícího růstu (a je jich odhadem 500 miliónů). a budou něco chtít. Jak to dopadne?Nebo si počkáme na další pokračování od autora?

Nahlásit

-
0
+

Rád bych článek doplnil:během kulturní revoluce strana platila a dodávala veškeré jídlo. V praxi to vypadalo tak, že k dispozici byly jen základní potraviny a těch si každý mohl každý u obchodu odnést kolik chtěl. Následkem bylo, že nikdo nepracoval a v podstatě se pouze diskutovalo o tom jak režim udělat lepší. Ale protože potraviny někdo vypěstoval musel, tak nikdo nevěděl, kdy si ho odvedou a politicky korektní myšlení akceptované včera, mohlo znamenat nucené prace dnes. Jak píše autor, situace vyústila v hladomor a dnešní Čína je důkazem, že jediným bičem na lidskou lenost je trh.Bohužel trh/podnikání zde bohužel není úplně svobodné- čínským fabrikám a manufakturám vláda zakázala propouštet. Amputace neviditelné ruky trhu v podání čínských úředníků.

Nahlásit

-
0
+