Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Co s krachujícími bankami?

16. 9. 2008
10 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

"Investiční banky spekulují s vlastními prostředky"To neni uplne pravda. Taky spekuluji se zapujcenymi penezi, ktere vetsinou ziskaji od komercnich bank, at uz jako primou pujcku, nebo vydanim duhopisu. Doporuciji si precist LEH dokument pro bankruptcy filling (omlouvam se, cesky termin neznam) - krome prvnich dvou polozek ktere jsou zjevne in-trust, je tam docela hodne komercnich (specialne japonskych) bank, ktere uvidi tak mozna 30-40centu na kazdy dolar dluhu.Takze ztraty budou,a s velkou pravdepodobnosti dluznici prijdou o vice nez akcionari (nezarucencyh dluhopisu je kolem 160 miliard, pokud budeme uvazovat prumernou recovery rate 30c tak je to 112 miliard na ztratach)

Nahlásit

-
0
+

Ach jo.. čekám na den kdy se naši "renomovaní&quo t;ekonomové probudí z toho sociaisticékho snu, jak je fajn zachraňovat všechny ty banky, které si nezaslouží nic jiného než krach a všechny investory, kteří by měli padnout s nima. Pane kohoute, stejně tak jako zkrachoval komunismus, bude muset jednoho krásného dne zkrachovat i tohle nesmislné centrální plnování ekonomiky v čele s centrálním bankovnictvím. To že teď někdo někoho zachraňuje je jen přesouvání problémů do budoucna. Je to asi podobné, jako řešit svou platební neschopnost způsobenou předlužením další půjčkou. Tohle povede ke krizi (nevim jestli dnes nebo za deset, či dvacet let), se kterou bude velká deprese z třicátých let jen nicotnou epizodou. Potřebujeme opravdu svobodný trh a ne socialismus v bankovnictví.

Nahlásit

-
0
+

AIG dopadla stejně jako Fannie a Freddie

Nahlásit

-
0
+

Je tedy správná interpretace těch čísel, že americké zadlužení domácností je tedy z obrovské části (cca. 50%) financováno zahraničím?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Mezi hromadou vsemoznych komentaru se kterymi se clovek na webu setkava se jen vyjimecne stava ze by nekdo -a)explicitne upozornoval na skryte nebezpeci v dobe euforieb)sel "s kuzi na trh" s pozitivni prognozou behem dekadentniho trenduDale, prognostik b) sazi do hry jeste vice, jeho prognoza je v pripade neuspechu jeste lepsim tercem nez nepodarena prognoza a).Fakt je ten, ze panu Kohoutovi se nekolikrate velmi pekne podarilo a) i b), v dobe kdy ostatni vyckavali a cekali az zahrmi.Verim ze za par let bude cela tahle lapalie jen vlnou na grafech a my budeme o jednu "katarzi" zkusenejsi, k tomu nam dopomahej Big Ben ;-)P.S. Hezky vysla panu Traxlerovi predpoved zlevnene ropy, urcite jsme mu drzeli palce ;-)

Nahlásit

-
0
+

Počítáte s celkovými finančními závazky domácností, což je číslo o dost vyšší než celkový objem bankovních úvěrů. Zdaleka ne každý závazek domácnosti je totiž závazkem vůči bance.Musíte používat ukazatel "total loans and leases".Nepočítá náhodou Hodges HDP vyjádřené v paritě kupní síly? Nedivil bych se, ten jeho graf je hodně divoký.Pojem "zdravá banka" znamená dnes totéž, co kdykoli jindy: banku s kvalitním úvěrovým portfoliem a rozumnou kapitálovou přiměřeností. Pouze definice těchto pojmů se čas od času mění.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pozor, vkládáte mi do úst něco, co jsem neřekl. A jinak - samozřejmě, největší krize v historii probíhala v letech 1930-33.Jestli je dnes správná doba na nákup bankovních akcií, to opravdu nevím. Nicméně za rok budou dražší.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

"Spojené státy zažily mnohem větší krizi v 80. a 90."Pan Kouhout vidí zrejme stejne velikou krizi bank v kazdé dekáde. Ale to je jen on. Jinak se praví vzdy, ze je to ta nejvetsí krize bank od 1914 nebo 1929. Nejvetsí krize bank za posledních 80 let. Tedy je nutno dnes nakupovat akcie bank Citigroup, Bank of America, Barclays, Royal bank of Scotland, Santander a Bilbao. Dalsí tak výhodná prílezitost by mohla býti az za 80 let.

Nahlásit

-
0
+

Jest otázkou, zda kromě investičních bank nedojde i na komerční banky (WaMu ? a uvidíme jak se zachová FED).Domnívám se ovšem, že hledat klíč k pochopení (či dalšímu vývoji) současné situace a hledat analogie a paralely v historii je problematické a nepřesné. Myslím si, že současná situace nemá, z pohledu historických zkušeností, obdoby.Jakékoliv jednoznačné nálepky (zlehčující i katastrofické) jsou spíše výstřely od boku, protože finanční svět spíše před sebou šátrá slepeckou holí.

Nahlásit

-
0
+

Smím se zeptat, z jakého zdroje čerpáte poměr soukromého dluhu vůči HDP? Resp. co to Vaše číslo konkrétně vyjadřuje, protože ať dělám co dělám, tak se k vašemu číslu nedokážu dopočítat. Zapomněl jsem něco odečíst?http://research.stloui sfed.org/fred2/series/CMDEBT?c id=97http://mwhodges.home.att. net/nat-debt/debt-total-compon ent-trend.gifNaopakmi vychází něco kolem 110-120%?Jinak zde malý úryvek z článku http://mises.org/story/1389:National City (...) kept a 60 percent reserve (gold and national bank currency) to deposits, possessed an equity capital of 16 percent of assets, and lent only on sound collateral equivalent to 120 percent of the loan. Chemical was also solid. During the panic of 1857, it was one of the only banks in the country to continue paying out gold coin. Both banks would gain depositors during crisis years. Prior to the panic of 1893, the president of National City would take prospective customers to the cellar and show him an abundant stock of gold bars. During the panic year of 1907, Chemical''s deposits increased from $20 million to $29 million.Hádám, že tehdy pojem "zdravá banka" znamenal něco jiného než dnes....

Nahlásit

-
0
+