Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Stojí černé zlato za to?

6. 3. 2008
6 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Díky za kvalifikované doplnění. Svět certifikátů je velice pestrý. Nejspíš by se na toto téma dalo najít ještě něco dalšího. Jinak nejnovější prognóza investiční banky Goldman Sachs hovoří o tom, že barel ropy může brzy stát 200 dolarů. Já si ale myslím, že je cena ropy momentálně poněkud vyšroubovaná. Jak to bude za pár let je ale ve hvězdách.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

K clanku bych doplnil jen jednu vec. Mezi certifikaty lze najit mnoho tzv. quanto variant, tedy takovych, ktere zajistuji pevny kurz EUR/USD. Investor pak podstupuje menove riziko spojene pouze s vyvojem koruny vuci euru.Jinak osobne bych nekupoval ropu za cenu vyssi nez 80 USD. Dle meho nazoru je stavajici cena umele vysroubovana prilis nahoru. Je nejvyssi cas, aby prisla poradna korekce. Stavajici cena moc prostoru pro rust nedava. Kupovat dnes ropu povazuji za zbytecne rizikove.

Nahlásit

-
0
+

Těžko říci, jak se bude dál vyvíjet kurz dolaru vůči koruně. Část expertů tvrdí, že může v souvislosti s očekávaným oživením ekonomiky USA ve druhém pololetí posilovat. Prognózy vývoje měn - a dolaru zvlášť -jsou ale velmi ošidné. V článku jsem se chtěl zmínit o zajištění měnového rizika, nakonec jsem to ale neudělal.Abych byl v tomto směru přesný, cituji z internetových stránek ČP Investu: měnové riziko fondu bude z větší části zajištěno proti případnému oslabení dolaru a eura, tedy měn, v nichž budezainvestováno. Toto zajištěníbude významně snižovat jak měnové riziko, tak celkovou volatilitu portfolia.Z tohoto pohledu - a při očekávaném hladu po energii - může tedy jít o zajímavou investici. Není snad třeba dodávat, tže samozřejmě hlavně pro ty, kteří jsou ochotni více riskovat.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Poslední odstavec ještě jednou, vypadl mi konec. Hrozí ale ještě jeden problém. A to s kvalitou ropy. Nová pole totiž často obsahují horší ropu s vyšším obsahem síry. Tu však mnohé severoamerické rafinérie neumí zpracovávat a bude tak nutná výměna jejich technologií nebo postavení zcela nových rafinérií (vždyť v USA nebyla za posledních 30 let uvedena do provozu ani jedna nová rafinérie). Tyto investice povedou ke zvýšení ceny ropných produktů.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Téměř celé 20. století se těžba pohybovala pod úrovní nových objevů. Zlom nastal v roce 1985. Od té doby byla světová těžba vždy pod úrovní objemu nových nalezišť. V současné době je tento poměr zhruba 1:2, na každý nově objevený barel ropa připadají 2 vytěžené.Ropným firmám se tak nedaří nahrazovat vytěženou ropu.Důvodem byla zejména velmi malá úspěšnost při hledání nových ložisek. To vedlo společnosti k omezení těchto investic s malou návratností. V poslední době vydávaly ropné společnosti více peněz na dividendy a zpětné odkupy akcií než na průzkum nových nalezišť. Tento fakt je podle mne velmi alarmující.Jedním z důvodů malé úspěšnosti a velkých náklad na nalezení nových zásob ropy je víceméně zastaralá technologie. Poslední větší inovace (zavedení 3D metody) je stará přibližně 30 let. Po jejím zavedení se výrazně zvýšila úspěšnost v hledání ropy a nová technologie našla ropu i tam, kde minulá 2D technologie nic nehlásila. Zavedení 3D technologie stálo i za poklesem cen ropy počátkem 80. let.Z pohledu investora bych se tedy nezaměřoval na klasické ropné firmy, ale jejich dodavatele, např. firmy pronajímající ropné plošiny, poskytující geologické služby...Hrozí ale ještě jeden problém.A to s kvalitou ropy. Nová pole totiž často obsahují horší ropy s vyšším obsahem síry. Tu však mnohé severoamerické rafiné

Nahlásit

-
0
+

Nejsem plně přesvědčen, že by byla chyba, že je v ČR pouze jeden korunový podílový fond s investicí do ropy. Pokud dolar nepůjde nahoru, což zatím nevypadá, že by měl jít, tak fondy bez zajištění měnového rizika dle mého názoru zatím nejsou tak výnosné jako ty, které toto zajištění mají. Hold silná koruna není vždy to nejlepší pro investora.. Máte jiný názor?

Nahlásit

-
0
+