Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Je už vidět dno?

22. 4. 2008
14 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Různé materiály agentury Bloomberg dávají za pravdu pozorování, že existují (i renomované) firmy, obchodující s cennými papíry, které patří tradičně spíše k býkům či medvědům. Tomu zpravidla odpovídají (nebo by měla odpovídat) jejich doporučení. A předpokládám, že i investiční strategie. Podobné to je nejspíš u analytiků. Existují servery, které možná i díky konzistenosti, vidí rovněž vše spíše v kritických barvách. Stejně jako u přehnaných optimistů je pak otázkouprávě jejich objektivita, která se ovšem leckdy dátěžko měřit. Neznám tento server, nevím tedy, zda nepatří ke skalním pesimistům.Skutečně katastrofických scénářů, které se nevyplnily, jsem již slyšel dost. Faktem nicméně zůstává, že je tu od roku 2001 (či možná ještě déle) jeden velký problém, který bych zjednodušeně nazval "nuceně levné peníze". A jeho vyřešení nebylo, není a nebude snadné. Přesto zůstávám optimistou (vizmé dřívější reakce) v rámci stock pickingu, případně "fond pickingu".Snad ne nenapravitelným.

Nahlásit

-
0
+

Mně to připadá, že autor si dopředu udělal obrázek, že Ameriku čekaá hyperinflace a současně 90% pokles akcií (což je mimochodem extrémně nepravděpodobná kombinace jevů) a pak se snažil ohnout data tak, aby mu "pasovala do formy". Přijde mi poctivější vzít data a teprve pak analyzovat, co z toho vzejde. Proto to přirovnání k Blesku. Proti podobné bulvarizaci ovšem není imunní žádný sdělovací prostředek, ani MF Dnes a dokonce ani ten uctívaný Financial Times. Když vezmu data tak, jak jsou, vychází mi z toho mírná, ale patrně poměrně dlouhá recese. Ještě se k tomu vrátím podrobněji.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Po pravdě, podobnou reakci jsem čekal. :-)Že to není analýza na úrovni Financial Times, to je pravda. Spíše než k Blesku bych ji však přirovnal k MF DNES,zas tak moc bulvární mi nepřijde.Že je extrémní, jsem psal.Přesto se podle mého názoru vyplatí takovéto analýzy číst, i když působí jako malování čerta na zeď a přehánění.Jde mi o to vyhnout se překvapení - klasické Black Swan.Vědět, že pokud se situace změní tak a tak, pak další možný vývoj má ty a ta scénáře.Proto jsem sem odkaz vložil.Pokud si ji čtenáři projdou a zamyslí se nad ní (nehledě na případný souhlas či nesouhlas se závěry), pak odkaz svůj účel splnil.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Analýza na úrovni Blesku nebo Šípu: pravdivé jádro a hodně senzační vaty. O věcných chybách nemluvě.

Nahlásit

-
0
+

Trocha extrémního pesimismu:http://shadowstats.c om/special/Hyper08SGS.pdf

Nahlásit

-
0
+

Pokud se názoru, doporučení a úvah o investování týče existuje jedna spolehlivá veličina, která validuje prohlášení jakéhokoliv autora. Ta veličina zní: Na místě kde leží slova nechť leží peníze. Z toho pak je patrné jak autor sám věří svým výrokům.

Nahlásit

-
0
+

Pokud chceme zobecňovat, pak tvrdím, že nyní podmínky pro akcie příznivé nejsou a ještě pár let nebudou.Pokud chce někdo přesto do akcií investovat, doporučuji velmi, ale opravu velmi selektivní stock picking (i já jsem zainvestován).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

To je samozřejmě pravda a platí to vždycky. I když existují období, která lzeoznačit jako pro akcie obecně příznivá či příznivější.Nezřídka ex post...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

To je samozřejmě pravda a platí to vždycky. I když existují období, která lzeoznačit jako pro akcie obecně příznivá či příznivější.Nezřídka ex post...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Warren Buffett má naprostou pravdu v tom bodě, že makroekonomické predikce jsou pro kočku. Odhady GDP jsou zpožděné v řádu měsíců, což je činí nepoužitelnými. Inflace a nezaměstnanost jsou rovněž k ničemu. Názory analytiků "nebude-li pršet, nezmoknem" jsou často založeny na pohledu z okna.Existují mnohem lepší nástroje, které fungují takřka v reálném čase, a jsou mnohem přesnější pro časování trhu.Ano, tím chci jasně říci, že na stará kolena popírám platnost hypotézy efektivního trhu. Ano, trh lze časovat - sice jen někdy, ale v principu to není vyloučeno.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

I z pohledu dlouhodobého investora záleží na tom, do jakých akcií se rozhodne investovat.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Díky za kvalifikované doplnění. Je obtížné zhodnotit všechna pro a proti. Stejně jako konkrétní tituly, do nichž investovat. Pokud se nerozhodneme pro akciové fondy. Což závisí na typu investora. Přesto si ale myslím, že z pohledu dlouhodobého investora, existuje více pro než proti, proč jít do toho.

Nahlásit

-
0
+

A k Buffettovi aktuálně dodávám:http://calculatedrisk. blogspot.com/2008/04/fortune-w hat-warren-thinks.html

Nahlásit

-
0
+

OK, cítím se proběhlou diskusí k tématu trošku vyzván.Kdyby to bylo tak jednoduché, tak retail může naslouchat a následovat autority jako je Buffett a všichni budeme bohatí. No tak to ale nefunguje, že ? Právě nyní je období, které může být pro retail velmi nebezpečné. To je období, kdy spoustu vyhládlých a vynervovaných investorů čeká po delším poklesu na výstřel ze startovní pistole a pozitivní signály k nákupu. To jsou situace, kdy na déle klesajícím grafu se objeví nenadálý a krátký odskok nahoru ("odskok mrtvé kočky"), aby pak definitivně zamířily grafy ještě níže. Je tomu tak i proto, že silní hráči si mohou dovolit to, co si slabí dovolit nemohou. Takže do hry je třeba započítat jak minulý vývoj, tak ohlášení ek. výsledků, ale také prohlášení autorit a kontraprohlášení jiných autorit, psychologii silných a psychologii slabých, celé to promíchat s časováním a výběrem investičních titulů (dnes bych ještě přidal nečekané intervence státních administrativ). A pokud to všechno uděláte, ani pak z toho nemusí být správné doporučení. Nepochybuji o tom, že řada úspěšných investičních autorit dnes vystupuje v televizi se svými názory, ale neznamená to, že by je měli všichni na svých klávesnicích následovat.

Nahlásit

-
0
+