Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Splní realitní fondy očekávání?

5. 6. 2008
9 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

http://www.akatcr.cz/stats/flow.do na této adrese naleznete přehled prodejů a odkupů fondů. U nemovitostních fondů byly za měsíc leden odkoupeny podílové listy za 0,4 mil. Kč, v únoru za 2,3 mil. Kč, v březnu za 5,3 mil. Kč, v dubnu za 104,4 mil. Kč a v květnu opět odkupy jen za 9,1 mil. Kč. Takže spíše jde o velký odkup v měsíci dubnu, který ovšem postihl všechny nemovitostní fondy v ČR. K vaší otázce z článku Realtii získá Maxima - nakolik se je daří eliminovat díky penězům z finanční skupiny kolem jejich správce? je jednoduchá odpověď. Na již výše uvedeném odkaze je uvedeno kolik přiteklo peněz do nemovitostních fondů od začátku roku 2008 - čisté prodeje tvoří 264,6 mil. Kč. Vzhledem k objemu majetku především v Reicu je vidět jak do něj solí peníze mateřská Česká spořítelna a to nejen přímo ale zařazením do různých investičních programů. U realitního fondu ze společnosti Conseq je zase tlačenka do investičních balíčků typů "Activ Invest". Ovšem o se týče prodejnosti vysvětlujte v době krize amerického nemovitostního sektoru nějakému velkému klientovi, aby vložil své těžce vydělané peníze do nějakého neznámého nemovitostního fondu. .. U Maxima je jasné o co jde chce se zviditelnit a bude fond tlačit do svých investičních programů v rámci investičního životního pojištění.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No to je zajímavá informace a jsem zvědav, jak to dopadne: viz nový článek o Realtii a jejich chystanému prodeji Maxima pojišťovně.Nechtěl jsem reagovat dopředu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Realtia má ještě opci na koupi paláce Anděl tak uvidíme jestli ji uplatní a Anděl se stane součástí majetku fondu. Osobně si myslím, že opce by mohla být prodloužena než fond nashromáždí dostatek peněz. S tímto tempem a množícími se spekulacemi si osobně myslím, že je to nadliský výkon.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pro zajímavost bych rád čtenářům připomněl § 70, odstavec 2 zákona o kolektivním investování: Vlastní kapitál fondu kolektivního investování musí do jednoho roku ode dne udělenípovolení k činnosti investičního fondu nebo povolení k vytvoření podílového fondu dosáhnoutalespoň 50 000 000 Kč.Realtia, která zatím přilákala pouze 2,3 milionu, tak začíná mít poměrně závažný problém.

Nahlásit

-
0
+

Pri realitných fondoch by som si dával pozor, aký pomer majú jednodlivé zložky výnosu fondu. Písať o výnose z prenájmu je trošku mimo, keď fondy si pripusujú zisk hlavne z precenenia realít v portfóliu. Ak by sa mal investor spoliehať len na výnos z prenájmu, tak by mu po odčítaní poplatkov zostalo približne rovnako ako na sporiacom účte. Na túto tému, ale som napísal tento text:http://blogy.etrend.sk/fi lip-glasa/realitne-fondy-cas-n a-vyhodny-nakup/135941.html

Nahlásit

-
0
+

Dobrý den,autor si všiml velkého poklesu majetku s tím, že se proto k fondu vrátí. Přehlédl ale, že jde o miliony, za což se velmi omlouvá. Takže je o důvod víc, proč se fondem zabývat.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Instrument se hodi do portfolia, u ktereho chceme dosahnout vynosu tesne nad inflaci. Kdyz budu chtit s celym portfoliem napr. 10% p.a., pak nedava smysl do portfolia zahrnout Reico.Je to ale na delsi diskuzi o ruznych zpusobech jak sestavovat portfolio. Ted to radeji vice nerozebirejme, ja na to nemam momentalne cas. Pozdeji se k tomuto tematu vratim v samostatnem clanku a budeme moci diskutovat v obecnejsi rovine, napr. i kdy ma smysl do portfolia zahrnovat dluhopisy apod. ;-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ano je to tak v současnosti má 2,3 milionu hodnota majetku, ještě ale na konci dubna měl fond hodnotu majetku 9,2 milionu a pak nastal propad. Nevíte o tom kam se za měsíc podělo 7 milionů Kč. Je to nějaký divný, že by velký odkup nebo fond musel něco zaplatit..? A navíc funguje od září a i 9 milionů je málo. Conseq funguje od listopadu a má 63 milionu majetek. Asi ani autor tomu nemohl uvěřit když napsal 2,3 mld. Já se mu nedivím sám tomu taky nemůžu uvěřit.

Nahlásit

-
0
+

Dobrý den,dovolím si dvě poznámky. Ohledně 1. nemovitostního fondu Realtia - dívajíc se na jejich webové stránky, vidím, že hodnota vlastního kapitálu fondu je ke konci května na úrovni 2,3 mil. Kč. Jestli to je pravda a fond skutečně za 3/4 roku sesbíral vklady za pouhé 2 mil. Kč, tak mám za to, že je další komentář ohledně tohoto fondu zbytečný... Pokud jde o REICO Nemovitostní fond, myslím, že z hlediska investora jde o dobrý instrument, jehož výkonnost je adekvátní výkonnosti dluhopisu s kupónem vázaným na inflaci. (Mimochodem nejsem si vědom toho, že by pro drobného investora bylo možné na trhu nakoupit obdobný dluhopis, což v době bující inflace je nepochybně velká škoda). Myslím si proto, že takový instrument do portfolia rozhodně patří, koneckonců nejeden z čtenářů právě sedí v kanceláři, ve které se platí nájem upravovaný o inflační doložku a prostřednictvím tohoto fondu tak může být podílník - zcela mimořádně - na tom lepším konci inflačně zvyšovaného nájemního vztahu...

Nahlásit

-
0
+