Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Světlo na konci tunelu?

24. 6. 2008
12 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Jeste bych k tomu dodal, pokud inflace vede k poklesu spotreby domacnosti, pak to negativne zasahne pomerne siroke spektrum firem. Nejhure pak dopadnou ty, kterym diky inflaci vyrazne rostou naklady (coz jsou vpodstate vsechny firmy kvuli vyssimu tlaku na rust mezd) a klesaji trzby diky klesajici spotrebe domacnosti (to jsou v podstate vsechny vyrobni a obchodni firmy krome potravinarskych).Drahe komodity v cele s ropou a potazmo hrozba vysoke inflace maji na akciove trhy velky vliv.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pane Kohout většinou s Vámi v podstatě na 100% souhlasím, ale tentokrát mám přece jenom výhrady. Pravdou z méno pohledu je, že měsíc zpětně vyhlašovaná makra přímo s cenou akcií nemají mnoho společného, ale zprostředkovaně ji mohou přece jenom ovlivnit.Pokud v zemi rostla nezaměstnanost a klesala spotřbitelská důvěra, lidé měly méně peněz na utrácení a také utráceli s větší rozvážlivostí, pak je možné, že se to například promítne do tržeb firem v kategorii ratailers a tyto společnosti mohou vykázat nižší zisky než tomu bylo v minulosti. a podle toho pak následně MOHOU, ale nemusí jednat také investoři prodejem, nebo spíše nenákupem těchto titulů. Pochopitelně ovšem souhlasím s tím,že je to třeba také záležitost investičního horizontu. Omluva za případné překlepy.Jsem oblože několikatýdeními šťěňátky a v každé noze mám zakouslé alepsoň dvě :-).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ano, to má elementární logiku. Problém je v tom, že ceny akcií konkrétních podniků se řídí elementární ekonomickou logikou jen málokdy, zdá se. Proto jsem se vyjádřil v tom smyslu, že pohyby v cenách akcií si budou žít svým nezávislým životem, včetně uplatnění logických, ekonomických, psychologických a jiných vlivů a naopak.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ceny akcií souvisejí s inflací, ale nejednoznačně. Některým inflace pomůže - firmám, které jsou zadlužené, a těm, které vyrábí zboží, jehož cena bude nafouknuta inflací. Jiným uškodí: bankám a firmám, jejichž náklady s inflací rostou rychleji než tržby.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Dovolím si malou odvážnou spekulaci:Od počátku bylo jasné, že jediným možným efektivním plátcem nasekaných dluhů bude inflace. FED nyní poskytuje benevolentní přístup k likviditě americkým bankám z peněz daňových poplatníků, banky spekulují na cenu ropy (komodit), aby alespoň částečně zachránily zatím nepřiznané ztráty, vysoká cena ropy pomáhá roztáčet žádoucí inflaci - zdražuje postupně vše, což zaplatí opět daňoví poplatníci. Tím se kruh uzavře, dluhy se "zaplatí", FED dělá svou politiku a banky přežijí. Možná.A jak s tím souvisí vývoj cen akcií na burze ? Nijak. Ceny akcií si budou žít svým vlastním životem, který bude doprovázen protichůdnými analýzami a tázajícími se komentáři.

Nahlásit

-
0
+

No jo, to jo. Pořád je ale podle mého názoru poměrně dost předpovědí vývoje akciových trhů, které makrodata dávají či budou dávat do souvislosti s vývojem akcií. I od řady analytiků, někdy i renomovaných.Nevím přitom samozřejmě, zda má KBC ve své prognóze, která mne zaujala poměrně neobvyklou jednoznačností, pravdu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Předpovídat vývoj akcií na základě makroekonomických údajů je s prominutím nesmysl. Makroúdaje jsou už ze svého principu publikovány vždy se zpožděním. A nejen to.Kvantintativně vyjádřeno, z čistě rozumového hlediska je makroekonomický vývoj mnohem hladší a méně volatilní, než si většina laiků představuje. Bombastické titulky hovoří o krizi, ale ve skutečnosti žádná není! Volatilita akciových trhů je asi 14-násobná ve srovnání s volatilitou HDP.Výkyvy akcií jsou především a v první řadě psychologie. Nesnažme se o nemožné. Exaktně předpovídat vývoje burzovních indexů na základě ekonomických dat prostě nejde. Smiřme se s tím, že pracujeme s vrtkavou lidskou psychikou. Nejsme ani strojaři ani elektroinženýři - a ani nemáme šanci se této míře exaktnosti někdy přiblížit.

Nahlásit

-
0
+

Ja myslim, ze tady nejde o otrlost investoru, ani o dalsi problemy s kreditnimi derivaty. Vsichni vi, ze jeste spousta problemu vypluje na povrch. A vsichni vi, ze makrodata i mikrodata nebudou jeste nejakou dobu prizniva. Ale tohle je dle meho nazoru uz davno zohledneno v dnesnich cenach akcii.Co mi stale prijde, ze trh podcenuje, jsou potencialni velmi negativni dopady predrazene ropy. Na druhou stranu jsem presvedceny, ze uz brzy ropa zkoriguje a nakonec ty dopady nebudou az tak drasticke.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ve finálové fázi prezidentských voleb v USA to může být dvojnásob zajímavé.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

S odousouváním problémů souhlasím. Podívejte se na růst aktiv bank klasifikovaných v Level 3. Banky v obavách z jejich přecenění a ztrát s tím spojených je raději vykáží jako Level 3 (už je tam aktiv za 500 mld USD).Jsem také zvědav na září / říjen. Po loňských prázdninách se banky zbavovaly problémových aktiv tím, že prováděly roční swapy (protistranou byly většinou hedge fondy) a vyváděly tak pochybná aktiva pryč z rozvah. No a po roce swapy vyprší a aktiva by měly putovat zpět...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Dobrý den. Přál bych si samozřejmě, aby měla KBC pravdu, i když se v duchu obávám druhé alternativy. Abych ale nezůstal jen u šalamounské odpovědi: nejde jen o Lehmany. Minimálně jeden správce fondu mne utvrdil v názoru, že je řada problémů jen odsouvána.Na druhou stranu si nemyslím, že musí být léto v případě akcií tak horké. Může být také mdlé kvůli slabé obchodní aktivitě. Investoři jsou navíc skutečně otrlí vůči špatným zprávám.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Horké léto se blíží - opačný názor od Lehmanůhttp://ftalphaville.ft. com/blog/2008/06/23/13991/cds- report-prepare-for-spiking-spr eads-this-summer-says-lehman/B uďje to kapitulace (příznak dna) nebo neobyčejně silný SELL signál (hlavně směrem k bankám).Hlasuji pro druhou možnost. A vy?

Nahlásit

-
0
+