Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Fondy ztrácejí

3. 11. 2008
4 komentáře

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Dobrý den,AKAT původně zveřejněná čísla revidoval, s tím, že byla chybně spočítána data u fondů peněžního trhu. Takže uvádíme jeho údaje na pravou míru. Aktiva fondů peněžního trhu tak ve 3. čtvrtletí vzrostla o 4,27 mld. Kč na 111,79 mld. Kč. V praxi to znamená, že majetek fondů členů Asociace ve třetím čtvrtletí celkově neklesl o 12,24 mld., ale o 5,64 mld. Kč. Koncem září tak přesahovala jejich aktiva 290 mld. Kč.Fondy založené podle cizí legislativy sice dál dohánějí ty české, rozdíl mezi nimi je ovšem větší, než je v článku uvedeno. Zahraniční fondy spravovaly koncem září majetek ve výši 140 mld. Kč, domácí pak v hodnotě 151 mld. Kč.Další data, uvedená v článku zůstávají v platnosti. Stejně jako informace o tom, že se odliv peněz z fondů v říjnu zrychlil i důvody, proč k němu došlo.

Nahlásit

-
0
+

Podla clanku Gladisov fond nema ziadnu paku, kupuje za ciste equity. Virtualna paka 3:1 vznika akurat reinvestovanim short ziskov do podohodnotenych long pozicii, ale to nema nic spolocne s typickou spekulacnou dlhovou pakou, ktora pri poklese cien gumuje equity.Navyse, ako sa da v clanku docitat, fond je net long, a na pokles spekuluje iba pri indexoch, v com je tento rok dost ziskovy.Dalsia vec - na rozdiel od PF ma vacsina "panov veducich" v hedge fonde aj svoje vlastne equity a berie si predovsetkym poplatky zo zisku. Takze je tu aj vacsia motivacia, nez liat peniaze do otvoreneho PF, ktoreho manager musi takmer plne zainvestovany pozerat, ako ide equity strmhlav dole a napriek tomu mi strhava management fees.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Dobrý den. Díky za zajímavý postřeh. Hedgeovým fondům jsem se nevěnoval, protože je AKAT, vzhledem k jejich charakteru (jde o fondy kvalifikovaných investorů) nesleduje.Máte pravdu v tom, že řada hedgeových fondů poměrně brzy zkrachuje. Je také fakt, že jejich správci jsou zpravidla dobře placeni. Pokud je mi ale známo, odvíjí se zpravidla nemalá část jejich odměny od výkonu fondu. Takže by měli být motivováni k co nejlepším výsledkům.Z článků z Bloombergu i jiných zdrojů je zřejmé, že ve ztrátě je letos většina hedgeových fondů. Otázkou je samozřejmě v jak velké. A z jakého důvodu. I když beru v úvahu Vaše postřehy, vidím v tom spíše důkaz současné nepředvídatelnosti nejen akciových, ale i dalších trhů. Pominu-li spekulaci, že se podobně jako klasické fondy snaží využít situace a nakoupily relativně levné tituly. A čekají, až se trhy otočí. Těžko přitom říci, kdo uspěje a kdo nakonec zkrachuje.Jinak jsem před časem chtěl udělat rozhovor s panem Gladišem. I když se známe z minulosti, nevyšlo to. Nevím, z jakých kritérií vycházíte, ale řekl bych, že Vltava není první a poslední český hedge fond. Což lze zjistit i z některých článků na Finmagu. A to řada fondů kvalifikovaných investorů o sobě nezveřejňuje žádné informace. Takže tu mohou být i některé další hedge fondy.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ze spadla hodnota normálních ze 100% akciových fondu letos na polovinu, -50%, to je normální, taky tech +100% zpátky do plus pri silné rally mohou dokázat uz za 1 mesíc, pri slabé rally za 1 rok, ale co neni normální, ze první a poslední ceský hedge fond Vltava od Daniela Gladise, který s 1/3 kapitálu a s pákou 3:1 spekuloval na pokles kurzu spadl taky -50% letos a to by býti nemelo. No ale to je v porádku, polovina hedge fondu zkrachuje behem roku, zbytek zkrachuje za 5 let, vzdyt úcelem zalození hedge fondu je jen extrémní výdelek pana vedoucího na poplatcích. Viz : http://ako-investovat.sk/index.php/rozhovory/62-ceske-slovenske-osobnosti/113-dochazi-k-rozdilum-mezi-cenou-a-hodnotou

Nahlásit

-
0
+