Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Důvěřivost nezná mezí

19. 4. 2008
10 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Myslím, že není od věci zmínit, že klienti Tourexu už přes 10 měsíců nedostali své "refundece" ;a údajně někteří klienti podali žaůobu na podvod ze strany společnosti.

Nahlásit

-
0
+

Ta šťouravá analytička je Meredith Whitney z Oppenheimer & Co

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nemám, ale nejsem finanční analytik. Uznávám, jsem na jednodušší straně barikády, takže mě postačuje spolehnout se na vlastní úsudek a nemusím čekat na oficiální výroky ani věřit všem prohlášením analytiků, což doporučuji i ostatním.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

NBER zatím oficiálně nepotvrdil, že v USA je recese. Proto jediný poctivý způsob, jak o tom psát, je "recese pravděpodobně probíhá", s tím, že ta pravděpodobnost je kolem 90 %. Máte lepší nápad?Jak už jsem vícekrát psal, jsem alergický na prohlášení typu "recese bude s 60% pravděpodobností." To je informace k ničemu. Řekl jsem si, že než takovéto analytické mlžení, raději otevřeně řeknu "nevím".

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Dobrý den. Mne zaujalo něco jiného, co souvisí a nesouvisí s analytiky. O možné krizi na trhu méně kvalitních hypoték v USA a jejím dopadu na americkou ekonomiku i trhy se v zahraničních médiích psalo již nejméně od roku 2006. Nevím, zda byl první Economist. Řada vážných varování přišla pak na jaře 2007. Přitom například Světové ekonomické fórum v Davosu za účasti světových špiček proběhlo ve velice optimistickém duchu. Že by o tom nevěděli? Vždyť se tam snad scházejí i někteří přední investoři. Z pohledu zpět mne tak zaráží, proč se problém začal naplno objevovat až v pozdním létě či na podzim. Jistě bychom našli i další příklady.Nedávno mne někdo upozornil na nějakou analytičku, která se snad začala šťoural v bilancích Citibank a odstartovala to. Článek na toto téma mi unikl, nevíte někdo, kdo to byl?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Vy víte, že řeč analytiků je jako řeč chytré horákyně a „vyřčené“ lze vesměs hledat (a kdo hledá, ten najde) jen mezi řádky a v náznacích a tudíž chytnout někoho za ruku, že řekl to nebo ono dost dobře nelze. Za guru této řeči bychom mohli považovat A.Greenspana, jehož řeč dala za vznik pojmu „greenspanština“, kdy každý jeho projev byl analyzován, co to vlastně řekl/neřekl a jaký dopad to bude mít zítra na trhy.Konkrétní příklady ?Je v USA recese ? ANO/NE ? Vy dnes říkáte, že USA patrně prochází drobnou recesí. Přeloženo: recese v USA patrně je, patrně je drobná, ale také možná ne nebo možná není drobná.Titulek v komentáři: Našly finanční tituly dno ? jistě neříká, že dna dosáhly nebo ještě nedosáhly, ale říká tedy něco ? Ano, říká.Věcně – já tento způsob mluvy nikomu nezazlívám, chápu ji, v této branži ani nelze jinak. Jen upozorňuji, v kontextu článku, na její existenci, manipulační schopnosti (možnosti) a interpretační nebezpečí, které někdy mohou být doprovázeny různými motivy (např. dle vyjádření ředitele Bear Stearns na CNBC byla banka dva dny před krachem OK.)K patrně prvenství ohlášení recese v USA Finmagu blahopřeji.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Že Casey varoval, mě nepřekvapuje, posledních třicet let nedělal nic jiného :-)Rogers ovšem nevaroval před čínskou bublinou, aby byla pravda vyřčena celá. Nikdo není dokonalý.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Dost často to tak opravdu je.Stává se, že někteří komentátoři oznamují konec recese, aniž by vůbec kdy připustili její vznik. :) Čest výjimkám jako jsou Marc Faber, Jim Rogers, Ambros - Evans Pritchard, Jim Willie, Prof. Roubini, Doug Casey,či někteří další.Ti varovali s docela velkým předstihem a podle mne se vyplatí je sledovat.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Máte na mysli nějaké konkrétní analytiky či komentátory? Mně naopak připadá, že čím později zareagovali, tím pesimističtější teď jsou. A dovolím si upozornit, že v rámci českých médií to byl Finmag, který předpověděl americkou recesi jako prvnní.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Snaha získat výhodu bývá součástí obchodu. Kromě případných soudních výroků, je pak na morálním kreditu posuzovatele, zda takové obchodní jednání bude považovat za podvod, obchodní „šikovnost“ či legitimní obchodní záměr. Nechci tím hájit v článku zmíněné, vcelku průhledné a zřejmé podvodné praktiky. Chci naopak upozornit na rafinovanější postupy, které shledávám jednak v manipulacích finančně silných institucí s trhem vůči retailovým investorům (zde bych se spíše přikláněl k legitimnosti) a v manipulacích s myšlením retailové investiční klientely prostřednictvím některé „poradenské“ činnosti či v mediální masáži finančními analytiky a představiteli poskytovatelů finančních služeb (jistě nelze paušalizovat, ale při respektu k motivaci této skupiny zde leckdy morálka dostává zabrat.). I zde totiž lze vidět motivy a chamtivost, dravce a oběti.Povšimněme si např. komentátorů a analytiků, kteří nyní slavnostně ohlašují dno ekonomických turbulencí a konec recese (s doporučeními k nákupu), když ve svých dosavadních analýzách ještě vznik recese ani nestačili připustit.

Nahlásit

-
0
+