Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Kdy začíná stáří?

12. 5. 2008
6 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Je to přesně tak, jak říkáte. celosvětový výzkum AXA Retirement Scope také zjišťoval, jaké procento pracujících se již samo začalo finančně připravovat na důchod. V tomto ohledu jsou na tom Slováci mnohem hůře než Češi. Aktivně se finančně na důchod na Slovenku připravuje pouze 62 %, v ČR pak 79%. Slováci se však na druhou stranu o něco méně v zajištění příjmu na důchod spoléhají na stát a více na zaměstnavatele, než tomu je u nás.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Výzkum AXA Retirement Scope vychází z reprezentativního výzkumu provedeného nezávislou výzkumnou agenturou. Výzkum se tedy neptal pouze obyvatel Bratislavy, ale pokryl celé Slovensko. Do úspor na penzi se promítá slovenský penzijní systém, ve kterém si Slováci z platu odvádí 9 % platu do tzv. druhého pilíře důchodového spoření. I tato částka se započítává do průměrné částky spořené na důchod. AXA Retirement Scope je mezinárodním výzkumem, který se snaží porovnat do jaké míry se jednotlivé národy snaží zabezpečit. Za Slováky to do jisté míry udělal stát. Češi se musí starat sami, a proto je rozdíl v obou částkách tak velký. A nenechme se zmást - jendá se průměrnou částku za celou zemi.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Tak jsem včéra toudle dobou napsal komentář a on jaksi nevyšel:( asi nějaká chybka.Skusím ho ve stručnosti shrnout.A co k té české 1.000,- připočítat cca 10.000,- za hypo? Alespoň budu mít ve stáří nižší náklady a dětem po mě neco zbude. Takže bych sečetl tu tisícovku a hypinu (pouze na vlastní bydlení, né na pronájem nebo chatu) a tuto částku bych potom porovnával.

Nahlásit

-
0
+

To by ma zaujimalo ako prisli k tej ciastke na Slovensku :) Predpokladam, ze tam zaratali aj 9 % z platu v ramci II.piliera. V skutocnosti to asi az tak ruzove nebude.

Nahlásit

-
0
+

Autor si asi dělá legraci, že by slováci si spořili přes 4 000 slovenských korun, když průměrný plat je 19 000 hrubého což je necelých 16 000 čistého. Přes 60 % slováků však tento plat zdaleka nebere a na energie, jídlo a bydlení zaplatí v poměru k ČR více. Prosím pana autora, aby si zajel někdy na dovolenku na Slovensko ale né na slovenský hrad do Bratislavy, ale třeba někam na Kysuce, aby viděl jestli opravdu ti lidé mají na to si takovou sumu spořit.

Nahlásit

-
0
+

No je to sice smutné že češi si spoří "jenom" 1000,-kč, ale když k tomu připočtete hypo na vlastní bydlení tak máte 3-5x více nežli Slováci. A já si myslím že vlastní bydlení k zajištění stáří patří, protože to sníží náklady budoucí. Bylo by tedy zajímavé udělat statistiku kde se tyto dva "nástroje" sečtou. Nesmí se ale do toho počítat chata nebo druhý byt na pronájem:))

Nahlásit

-
0
+