Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Krize, která není

29. 8. 2008
6 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Zkrátka mírná recese, ovšem s obrovskou publicitou.Během posledních 60 let lze čísleně dokumentovat postupné a statisticky významné snižování volatility hospodářského cyklu. Recese jsou mělčí, kratší a nastávají méně často. Ovšem když už recese nastane, je patřičně mediálně zveličená. Volatilita akciového trhu během posledních 60 let proto neklesla, naopak, mírně vzrostla.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Možná se začíná krize přelévat z bankovního sektoru jinam,banky se mě zdá že již nepadají:Společnost Dell měla v minulém čtvrtletí nižší zisk a varovala, že firmy na celém světě omezují výdaje na nákup technologického zařízení.

Nahlásit

-
0
+

"Takže fakt, že nepadla žádná skutečně kritická instituce, je vnímán jak důkaz vážnosti krize?"Ale ona nepadla jen díky dost razantnímu státnímu zásahu. Takže minimálně to vypovídá něco o stabilitě trhu se vůbec nedá mluvit.Každá taková "záchrana" něco stojí. Vždycky existuje šance někomu ty peníze vzít a krizi zabránit. Takže všechny krize vznikly jen díky tomu, že buď nebyla ochota dále brát nebo už nebylo odkud.Kam až budou USA ochotny zajít? A kam až budou mít možnost zajít? Třeba to, co už udělali stačilo. Kdo ví...Že to v Číně bude zajímavé - o tom není pochyb...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

"NONCURENT LOANS" k červnu 2008 jsou 2,04% bankovní úvěrů.Zarážející je ale jiná věc.Už 9 čtvrtletí po sobě klesá poměr rezerv na špatné úvěry k těmto delikventním úvěrům.Tento poměr je nyní na 15-ti letých minimech, kdy na každý delikventní dolar je vytvořeno 88,5 centů rezerv. Ještě před 3 lety to bylo 1,73 USD rezerv na každý delikventní dolar..K minimálnímu poměru 1:1 chybí bankám 18 mld USD rezerv.Kdyby banky od 6/2007 tvořily rezervy 1:1 k delikventním pohledávkám, musely by mít navíc v rezervách 32 mld USD..KLESAJÍCÍ PODÍL REZERV V PROBLÉMOVÝCH DOBÁCH NESVĚDČÍ O OBEZŘETNÉM CHOVÁNÍ BANKY POSLEDNÍCH LETECH, ZEJMÉNA PAK OD LÉTA 2007.

Nahlásit

-
0
+

Takže fakt, že nepadla žádná skutečně kritická instituce, je vnímán jak důkaz vážnosti krize? Zajímavá dialektika :-)Fannie Mae a Freddie Mac nakonec asi bailout potřebovat nebudou, protože jejich operační úrokový spread se vylepšil natolik, že si vystačí zřejmě i bez státní pomoci. Časem mají šanci stát se "immensely profitable", jak to včera okomentoval jeden analytik.Nejméně devadesát procent té "chřipky na Wall Street" je psychologie, fundamenty hrají jen malou roli. Čínské problémy jsou nesrovnatelně vážnější.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

DJ profit: http://caseyresearch.com/displayCcs.phpNěkolik hezkých grafů týkající se velikosti úvěrů: http://financialsense.com/Market/wrapup.htmGraf, jak vypadá vývoj některých částí rozvahy Fedu (pozor, spodek grafu není 0): http://tinyurl.com/fedfactorsNa to, že se vlastně nejedná o krizi, tak se Fed pěkně snaží - nenechal padnout žádnou instituci, která by ten de-leveraging spustila.FDIC začal testovat, zda si bude moci půjčit od vlády, pokud dojdou fondy. Paulson získal svolení zachránit Fredie Mac a Fannie Mae, pokud to bude potřeba.Aktiva těchto dvou institucí činí něco jako 1.5 bilionu dolarů při leverage kolem 50:1.Existuje tu možnost, že se FEDu podaří všechny krachující zachránit. Ale protože všechno něco stojí, tak další otázka zní: kdo to zaplatí? Střadatelé? Žádní nejsou. Čína, Japonsko, Arabové, EU? Možná... bude to stačit?Že to v Číně začne být zajímavé, o tom není pochyb :) Ovšem pokud se FED pokusí, aby jejich problémy zatáhly tyto země, tak to bude ještě zajímavější....Wall Street už chřipku má (viz propad zisků). Spíš je otázka, jestli chytne zápal plic, pokud se Čína položí.A pro pobavení: na burze v pakistánu zakázali obchodovat akcie za cenu, která by snížila ohodnocení jejich akciového indexu....trochu to připomíná "circuit breaker" v praxi.

Nahlásit

-
0
+