Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Agel a jeho antikoncepce

22. 10. 2008
4 komentáře

Přihlášení do diskuze

Diskuze

1. Vyplývá to z principu trhu, že pokud jsem soukromá firma zaměřená na zisk snažím se nabídnout služby lepší než konkurence, abych získal co nejvíce klientů, ze kterých mi plyne zisk. A pokud neexistuje adekvátní konkurence získávám ty nejziskovější klienty. Problém by to byl pokud by staří lidé měli problém získat tuto službu za únosné náklady. Zde pak nastupuje úloha státu. Na druhou stranu pokud v mládí ušetřím na zdravotní péči, můžu tyto peníze použít na zdravotní péči ve stáří.2. Pokud zůstávají ve vlastnictví kraje, myslím si že je to lepší forma, kvůli transparentnějšímu hospodaření.3. Záleží pouze na situaci na trhu. Pokud je dostatečná konkurence myslím si že ano. A pokud není nemělo by trvat dlouho a nějaká se objeví, vzhledem k tomu, kolik peněz se ve zdravotnictví pohybuje. Myslím si, že problém by byl hlavně s pokrytím menších měst, kde by bylo těžké najít nějaký ziskový model nemocnic s širokou paletou služeb. Pokud je člověk nemocný, asi je mu nejlépe co nejblíže místu jeho bydliště, kde ho mohou navštěvovat jeho příbuzní.

Nahlásit

-
0
+

Zdravotnictví je a asi bude zvláštní kombinací státem řízeného odvětví do kterého se zapojuje privátní byznys a speciální druh zákazníka (nuceného z podstaty k odběru služeb). Zároveň je zdravotnictví obětí politického populismu a vyzrálosti občana - voliče.Ano, domnívám se, že lze prvky zdravotního sytému nastavit tak, aby stát, privátní byznys i občan zákazník mohli v tomto systému efektivně a rozumně koexistovat.Ne, nedomnívám se, že to je v dohledné době v ČR možné (a jsem zvědav na další osud Agelu). My jsme např. zatím totiž nedokázali odstranit ani politicky elementární problém populisticky regulovaného a asociálního nájemného.Jen problematické poplatky (při efektu, který již přinesly), změnily politickou mapu v ČR.A kde jsou morální témata jako souběh privátních praxí se zaměstnáním lékařů ve státních nemocnicích, které leckdy slouží jako privátně beznákladové naháněče pacientů do soukromých praxí, kde jsou tzv. semináře a kongresy mající charakter relaxačních pobytů, kde je odpovědnost občana, který stále dává přednost technickému stavu svého vozidla před vlastním zdravím a pod.Domnívám se, že problémy zdravotnictví je potřeba rozdělit do několika vrstev, přičemž v těch základních je třeba dosáhnout širokého politického i společenského konsenzu mimo běžnou politickou volební arénu. Až ty další vrstvy pak mohou být předmětem politické soutěže.Zatím si musíme počkat až si politické strany i občané -voliči ujasní, že voda opravdu teče shora dolů.

Nahlásit

-
0
+

Děkuji Vám za příspěvek. Není potřeba k němu nic dodávat. Jen doufat, že se současný systém nezhroutí v době, kdy budeme péči nejvíce potřebovat. Pokud se neprovedou vhodné reformy, tak je tento scénář velice pravděpodobný. A zde nejde o poplatky či zrušení doplatků za léky. Problém je mnohem hlubší a musí se řešit od základu.BTW: Byl bych rád, kdyby se k tomuto tématu vyjádřilo více lidí. Zdraví se stává velkým byznysem a rád bych věděl, jak se k tomu zdejší diskutující staví. Zdravotnictví má přece vliv na kvalitu života každého z nás.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Dobrý den, myslím že je spíše bezohledné chování státu když pojišťovnám platí za státní pojištěnce tak mélo tzn. pracující je musí dotovat ze svého.Což je sice solidární ale vlastně to dělají/děláme na svůj úkor protože populace stárne a my nedostaneme tolik péče co součastní důchodci i děti.Už vlastně název zdravotní pojištění je nesprávný je to vlastně zdravotní daň. Kdyby to bylo pojištění tak dostanu alespoň smlouvu kde bude výčet pojistných událostí kterých se to týká. A ne dnešní platba za budoucí vzdušné zámky.PS: hodně zdejších autorů je zainteresováno v penzijním pojištění a jeho nutné změně stálo by však za úvahu že úplně stejný problém je zdravotní pojištění. Je sice krásné se připojistit na svůj důchod. Co je mi to však platné když v 70letech zemřu (na dnes hrazenou péči) protože pojišťovna odmítne platit zdravotní zákrok. Z důvodu nedostatku peněz v systému.

Nahlásit

-
0
+