Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Řetězce nás nešetří

2. 4. 2008
9 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Upřímně řečeno, jako student jsem přišla na to, že je pro mě výhodnější chodit nakupovat do menších obchodů. Je to rychlejší, a když se to nezdá v důsledku to vyjde mnohem levněji.

Nahlásit

-
0
+

Dobrý denMáte ve své podstatě pravdu. Každopádně i v lepších pořadech na čt24 se užíval termín spotřební daň na potraviny a je to určitě pochopitelnější než "zvýšení snížené sazby DPH" nebo jak jste uvedl "daň ze spotřeby". Každopádně děkuji, příště si dám pozor.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Spotřební daň a DPH je něco jiného. Zatímco DPH se vypočítává z HODNOTY zdaněného zboží, spotřební daň je určena z OBJEMU (např. daň z lihu, benzínu, cigaret,...). Takže spotřební daň ve výši 9 % je už z podstaty věci logický nesmysl.Když už, tak "daň ze spotřeby" (zahrnuje DPH i spotřební daň)

Nahlásit

-
0
+

A já jsem ze Žatce, odkud je to do Mostu kousek. Žatec sice není zrovna metropole průmyslu, obchodu a financí, ale žebráci v hadrech tam taky nežijí. Nabídka tamních hypermarketů je věru nevalná, aspoň že ty banány na rozdíl od socialismu už celkem jsou.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Arsene, já jsem původem z Mostu, mám tam zbytek rodiny a zaměstnané, podnikající i nezaměstnané kamarády. Představa, že se po městě plouží nezaměstnaní a supermarkety se podle toho zařizují, je trochu zkreslená. Těch supermarketů je tam neskutečné množství, každý starosta za sebou nechal několik hranatých pomníčků. Teď se v centru, na místě, kde měla být klidná zelená zóna, staví megalomanské nákupní centrum ve stylu Nový Smíchov.

Nahlásit

-
0
+

Tak ono se to předpokládat. V Mostecku takových výrobcích (které se určitě řadí do vyšší kategorie) není poptávka. Těžko si lze představit nezaměstnaného bývalého horala jak po večerech popijí Walkera J))Mostecko je nejzaostalejší region v ČR a z mé návštěvy Mostu jsem si odnesl většinu špatných vzpomínek, ale i tak vidím v Mostu velkou budoucnost J .Pokud bych měl ale volný nějaký ten milion, určitě bych koupil několik bytů právě v Mostu. Nedostatek pracovních sil v „silnějších regionech“ nutí firmy přesunout právě do takových míst, kde je vysoká nezaměstnanost a tudíž jsou ceny nemovitostí podhodnocené (nedávno tam stála garsonka 200 000) určitě porostou. Na Most!

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Podle mého soudu řetězce spoléhají na blahobyt čechů a díky tomu jim i řádně rozvíří peněženky.Před dvěma lety jsem slyšel,že je zde 40% obchodních domů, které tu budou za 10 let. Pokud tohle někdo napíše,asi dle nějakých prognóz dokáže tento počet stanovit celkem přesně.Možná by se zdálo, že se mnoho lidí lekne,kolik že tu bude obchodních domů,kolik hektarů polí se díky tomu přemění na krabice se spoustou jídla a dalšího spotřebního zboží.Jenže ono toto leknutí nestačí,jelikož řetězce přebírají kontorolu nad trhem a diktují si ceny.Vytlačí drobné podnikatele,kteří neví,kdy budou muset se svým podnikáním díky nedostatku zákazníku skončit.A kam tedy člověk půjde?Zbyde mu jen řetězec velkoobchodů.Ceny porostou,retězce se dohodnou a je tu past... Jeden naláká zákazníky na "malé ceny" základních potravin a umístí do obchodu předražené zboží lákavých tvarů a chutí.Jiný nabídne levnou elektroniku a osolí potraviny denní potřeby.Koloběh je uzavřen.Nakonec vznikne instituce,která se bude zabývat sledováním slev a doporučí klientovi vždy jen to nejkvalitnější a nejlevnější zboží pomocí internetového potrálu.Každý bude přejíždět mezi obchody v rádiusu 3 kilometrů,kde vznikne dopravní špička a nubude se dát hnout ani mezi těmi teramarkety.Jediné,co se již příliš nezmění bude logistika potravin,bez které by dnes již nikdo nepřežil....Toť můj zkrácený náhled na věc.

Nahlásit

-
0
+

Výrazně vyšší ceny, nižší kvalita, podstatně užší sortiment. Takové je srovnání nabídky velkého pražského hypermarketu s jakýmkoli Kauflandem apod. v německém pohraničí. O našem pohraničí nemluvě - v mosteckém Kauflandu jsem nemohl udělat srovnání s Kauflandem ve srovnatelném Annabergu, protože prostě běžné položky chyběly (Gilette, Vienetta, Johny Walker, 4 tužkové baterie Energizer...). Tam je sortiment na úrovni vietnamské tržnice.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Světové trendy zmíněné v článku jsou nepopiratelné. Kromě toho ale v podmínkách ČR hraje roli rychlý růst objemu úvěrů a peněz v ekonomice. To je významný proinflační prvek.Řetězce nás samozřejmě také nijak nešetří, v tomto bodě plně souhlasím. Navíc mám pocit, že se postupně zužuje sortiment a snižuje kvalita. Ale třeba je to jenom tím, že jsem zmlsanější než dříve :-)

Nahlásit

-
0
+