Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Pravda Valtra Komárka

16. 4. 2008
6 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

To znamená, že poměr nominálních platů se změnil ve prospěch české ekonomiky. Jinými slovy, že u nás rychleji rostly platy.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pane Kohoute, zkuste si vzpomenout jak probíhalo jednání o devalvaci.Tehdy MMF požadoval ještě mnohem větší devalvaci , asi na 32 Kč za 1 dolar, tomu se ale tehdy vláda i Klaus ubránili a oni tehdy žádali asi 24 Kč, nakonec proběhla devalvace na 28 Kč. Údaje si doufám pamatuji přesně, četl jsem je v nějaké knize o transformaci,. Nicméně podstatné je že další vývoj ukázal že blíže realitě byl Klaus než MMF. P.S. Nerozumím větě "Poměr nominálních mezd v Německu a v ČR se však mezitím změnil tak, že ve vztahu k roku 1990 by dnes poměr CZK/DEM byl dokonce ještě o něco nižší než tři koruny za marku! "

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pamatuji si na V. Komárka velmi dobře, zejména na jeho přednášku začátkem prosince 1989 na VŠE. Mám z ní ostatně i pár zajímavých fotek. Komárek byl tehdy nesmírně oblíbený, zejména pro svůj optimismus. Dodnes mám pro něj jistou slabost, i když ho už dávno nemám za poloboha. Jeho představa 3 Kčs za marku odpovídala teoretické rovnováze kupní síly, i když v dané době byla pochopitelně utopická. Ve východním Německu zkusili něco podobného a dopadlo to dost katastrofálně. Z dnešního pohledu byl ten tehdejší absurdně slabý kurs koruny nastaven asi správně. Možná mohl být maličko silnější, ale po bitvě každý generálem...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pěkné ohlédnutí. Nejsem si jen jist, kolik dnešních čtenářů si za jménem profesora Komárka vybaví nepřehlédnutelného vousáče einsteinovského vzhledu. Pokud si to ale pamatuji dobře, myslím, že Komárkova slova zněla nejvíc v kontextu s jeho pochybnostmi o nastavení úrovně směnného kurzu koruny. Profesor by bával byl rád marku za tři kačky o poznání dřív než za dvacet let. Ostatně kdo by býval byl tenkrát věřil škarohlídům, kteří by si dovolili odhadovat, že po dvaceti letech budeme s výší HDP na hlavu na nějakých dvou třetinách úrovně vyspělé EU, případně se mzdami na třetině Švédska. Staré dobré "dohnat a předehnat" se nějak nedaří, špíš je to o tom neúspěšném dohánění želvy... Jen víc podobných reflexí!

Nahlásit

-
0
+

Situace v Praze sice nebyla těžištěm článku, ale je fakt, že čím dál tím víc mě šokuje, co se tady děje.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Naprosto souhlasím. Se se týká Prahy, tak vůbec není poznat, že na radnici je pravice.

Nahlásit

-
0
+