Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Inflace, etanol a peníze

2. 5. 2008
9 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Jenom bych rád upřesnění zdroje tvrzení, že ECB praktikuje program masivní měnové expanze. Podle vývoje úrokové míry i podle tvrzení samotné ECB s inflací (na rozdíl od FEDu) neustále bojuje.

Nahlásit

-
0
+

Vyroba energie spalovanim potravin byla, je a vzdycky bude neefektivni a neekologicka. To je jasne selskou uvahou. Jako vzdy jde v prve rade o penize, jako vzdy z toho neskutecnym zpusobem profituje velmi uzka skupinka lidi a jako vzdy na to doplaci vsichni ostatni... ale to uz je nezajima, hlavne ze si preliji penize danovych poplatniku na svuj ucet pomoci dotaci svym firmam. Podobne je to i se solarni, nebo vetrnou energii, ovsem na rozdil od spalovani potravin tyto budou casem efektivni. Vlastne vse spojene s bojem proti globalnimu oteplovani je v prve rade byznys a pak az skutecny zajemo blaho nasi planety. Hra je uz po tisicileti stale stejna, jen figurky a hraci kameny se stale obmenuji.Pavel Kohout to v clanku neprimo pise, ale chtel bych zduraznit, ze rust poptavky je tazen jednak fundamentalne diky spalovani potravin, ale jednak take do znacne miry spekulacemi (diky rapidne rostoucimu objemu penez). Osobne si myslim, ze i pres vsechny fundamentalni duvody rustu jsme svedky pekne bubliny. Klientum uz jsem pred mesicem doporucil radeji prodat. Mozna by totiz psenici, ryzi, kukurici a spol. mohl potkat podobny osud jako solarni akcie.

Nahlásit

-
0
+

Ještě dodatek - v rámci přípavy na zmíněnou analýzu jsem narazil na následující: Jenom pro srovnání – v roce 1960 stál barel ropy přibližně stejně jako bušl pšenice či kukuřice.Dnes je mezi nimi řádová propast.Obdělávaná plocha se z posledních 20 let prakticky nezměnila, ale počet obyvatel Země stoupl o více než miliardu.K tomu si přičtěte rostoucí využívání kukuřice pro výrob etanolu a máte zde rostoucí nerovnováhu nabídky a poptávky.Zvláště v případě, kdy na přelomu let 2007 / 2008 bylo v USA uvedeno velké množství zpracovatelských kapacit pro výrobu etanolu z kukuřice (jejich výstavba byla započata v letech 2006 / 2007 po oznámení vládní podpory tomuto projektu – v roce 2005 byl totiž přijat v USA zákon požadujícív roce 2012 používání nejméně 7,5 miliardy galonů etanolu (spotřeba v roce 2007 činily již 6 miliard galonů).V roce 2007 přijaly USA zákona nazvaný The Energy Independence and Security Act, který cílový požadavek spotřeby etanolu pro rok 2012 více než zdvojnásobil (konkrétně na 15,2 mld galonů a 36 mld galonů pro rok 2022, z nichž však většina nesmí být původem přímo z kukuřice).Otevírá se zde tak prostor např. proi celulosický etanol.Podobný program má i EU.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Obávám se, že zmatek náš čeká.Zde je situace velmi vážná.Světové zásoby potravin jsou na mnohaletých minimech, a to za podmínek dobré úrody.Vždyť za posledních 18 let bylo v Severní Americe jako jednom z hlavních producentských center příznivé počasí.Podle Donalda Coxe, hlavního analytika firmy Harris Investment management se takto dlouhé příznivé období objevuje jednou za 800 let. Ač se o tom v mediích nemluví, Země se nachází 1-2 špatné zemědělské roky od globálního nedostatku potravin.Pracuji na analýze investičních příležitostí, i když bude tkal omezit růst cen potravin

Nahlásit

-
0
+

Je to divné. Desítky let měla Evropa nadbytek potravin, které dotovaně vyvážela do světa a tím ničila tamní místní zemědělce, kteří nebyli schopni cenově konkurovat dotovaným potravinám. A tak se zdálo že spálit trochu té úrody nebude na škodu. A ejhle - svět se během jednoho jediného roku otočil a potravin je nedostatek. A to je mi divné - že by se vše otočilo během jednoho roku? Je ta inflace cen potravin tedy způsobena nedostatkem potravin, nebo rostoucími nákladami, nebo monetární expanzí? Navíc bude roky trvat než se podaří obnovit původní zemědělskou výrobu v zemích, kde levný dovoz zničil zemědělský a potravinářský průmysl. A to je obecnější problém. Jak stanovit, kdy chránit své zemědělce proti levným dovozům je vhodné, neboť se tím snížuje závislost země na dovozu a chrání vlastní zemědělský fond, a kdy je přestat chránit, protože jsou vlstní zemědělci neefektivní? Nelze to ve světě plným dotací, úlev, exportních úlev, zelené nafty apod. stanovit. A tak nás čeká pěkný zmatek ještě mnoho let :-)

Nahlásit

-
0
+

Kdyby se energetické plodiny pěstovaly na plochách jinak nevyužívaných, tak by byly ekonomicky výhodné pro majitele těchto ploch, pro zpracovatele, a taky bychom něco dělali pro životní prostředí. Bohužel tomu tak většinou není a proto dochází ke zdražování potravin. Zda globální oteplování je nebo není způsobováno růstem CO2, nedokáží říct nyní ani klimatologové, proto bych se do tohoto sporu nepouštěl na FINMAGácké půdě. Jedno je však jisté - zplyňováním neobnovitelných zdrojů CO2 přibývá, pálením obnovitelných nepřibývá. (Samozřejmě záleží na tom, kolik například litrů nafty spálí traktor a stroje, než vyrobí tunu dřevní štěpky). Takže (zanedbaje pohodlnost a časovou úsporu) například vyrobíte zcela jistě méně CO2 tím, že si v nedalekém lese pořežete pár kubíků dřeva a spálíte v krbu (nejlépe v nízkoenergetickém domě :-) ), ve srovníní s někým jiným, kdo otočí kolečkem na plynovém nebo elektrickém kotli. V prvním případě vypustíte to samé množství CO2, co strom během růstu načerpal (bilance =0), ve druhém vypustíte CO2, který v atmosféře zatím nebyl a dochází k jeho nárůstu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

To jen část zelené demence, kterou spolkli i s navijákem všichni troubové světa včetně OSN: že globální oteplování je způsobeno růstem koncentrace CO2. Přitom je závislost zcela opačná a skleníkové "plyny"jso uz 97-8 % vodní pára.Pálení potravin je jen jedna z ekonomických zrůdností.

Nahlásit

-
0
+

Pan Kohout je velice šikovný pán :-) Když jsem snídal tak jsem promýšlel jak se dá bojovat s touto "agrární" inflací Tak mě několik způsobu. I když většina z nich je nereálných a znamenala pro státní rozpočet velký výdaj, každopádně stojí určitě k zamyšlení :-)1. Investice do vědy a vzdělaní. Nové technologie a jejich užití v praxi zvýší samozřejmě produktivitu v zemědělství a tím padem klesne i cena prací a nakonec i plodin2. Nižší daně, jednoduší podnikaní K tomu snad není radno co dodávat. Je to vidět na příkladu Slovenska, který i přes svůj enormní růst kontroluje inflaci. Hodně společností, jenž tu měla chovy je zakládá na Slovensku díky nižším daním a levnější pracovní síle. 3. Zvyšování osevních ploch. Tím samozřejmě nemyslím kácení pralesů, ale například v Africespousta půdy leží ladem. Takové Srbsko (hlavně oblast Vojvodiny) nebo Ukrajiny by mohly být místy, který můžou s přehledem uživit skoro celou Evropu.4. Žádná cla a čekaní na hranicích zapříčiní větší dovoz zboží a třeba se tu objeví i další exotické potraviny.5. Žádné dotace. Myslím si, že k tomu není co dodávat. Pan Kohout to skvěle vysvětlil na diskuzním pořadu v neděli na čt24

Nahlásit

-
0
+

Moc pěkný článek. Doporučuji i článek v časopise Euro ze dne 28.4.

Nahlásit

-
0
+