Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Ropa, dolar a nepřátelé USA

9. 5. 2008
11 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

no uvazuju ne jen z pohledu tradera ale i investora. riziko je vzdy. nemyslim si ze je ted riziko vetsi nez bylo pred pul rokem. a prece leze postavit strategii s velmi nizkym rizikem. konkretne na rope teda k futures kontratkum pridat hedging pres opce napr.ja spis reagoval na to, ze jste psal, ze "vice nez cititte" pad komodit. pokud vam proste analyzy , technika a proste vse rikaji pad...navic z delsiho pohledu, jeste par bodu nahoru prece nevadi.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Vy uvazujete z pohledu tradera. Ale ja nejsem spekulant. Pro me je nejdulezitejsi maximalizovat pravdepodobnost dosazeni mych cilu (respektive cilu klientu FINEZ Investment Management). Jit proti trendu, kdyz si myslite, ze je na svem vrcholu, to vyzaduje notnou davku rizika, protoze on ten trend muze treba jeste nejakou dobu vrcholit a posunout ceny o dalsi procenta nahoru. Teoreticky by na tom slo vydelat (pokud opravdu dojde k padu komodit), ale ja nemam potrebu na kazdem pohybu vydelat. Uz jsem vydelal dost na rustu, nyni drzim ruce pryc od komodit a zvazuji zase jine investicni prilezitosti.Proc tedy strasim s moznosti splasknuti komoditni bubliny? Protoze se snazim lidi varovat, ze dneska nema smysl kupovat komodity, ale radeji se jich zavcas zbavit. A i kdybych se mylil, at si pro me za me ropa stoupa klidne ke 200 USD (ja tomu neverim, ale to je nyni vedlejsi). To riziko ohledne dalsiho vyvoje je dnes zbytecne vysoke, tak proc ho podstupovat, kdyz se daji najit jine dostatecne zajimave prilezitosti s podstatne nizsim rizikem.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pokud se ptate na ztratu zajmu u zahranicnich investoru, pak je jednoznacne hlavni pricinou samotny dolar. K cemu Vam je dluhopis s kuponem 5% p.a., kdyz jeho hodnota vyjadrena ve Vasi mene klesa o vice nez 10% p.a.?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Mohl by mi nekdo prosim vysvetlit, jake jsou priciny ztraty zajmu o dolarove dluhopisy na ukor eurovych? V pripade akcii je to zrejme kvuli prisnejsim regulacim, coz i clanek pekne vysvetluje, ale v pripade dluhopisu zadny zrejmy duvod tak dramaticke zmeny nevidim. Napada me fiskalni nestridmost US vlady v posledni dobe, ale podle me na tom EU neni o moc lip...

Nahlásit

-
0
+

Je to možné. Pokud se jedná o ropu, muselo by se spojit několik faktorů současně. Dolar by musel nabrat nový dech, spotřeba ropy by vzrostla mnohem pozvolněji, těžba by dále rostla, objevily by se nové zásoby..Tak doufejme :-) Koruna už nedokáže čelit dražší ropě, její kurz se drží. A snad se nenaplní prognózy, kdy ropa skočí na 200 dolarů. Dát za benzín 40 a za naftu ještě více by se asi moc lidem nechtělo :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

tak pokud se domnivate na zaklade svych analyz, ze komodity splasknou, tak je idealni cas na short ne? vyuzijte prilezitosti a treba se za par let o vas bude psat jako o Paulsonovi.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Dlouhodobe musi zakonite i komodity rust, stejne jako akcie ci nemovitosti, uz jen diky stale se zvysujicimu objemu penez. Jinymi slovy receno, s dlouhodobe neustale se snizujici hodnotou penez jakozto jednotky, ve ktere se udava cena, musi logicky neprimo umerne tato cena rust (odhledneme-li od dalsich faktoru, ktere na cenu pusobi).Ale kratkodobe az strednedobe ocekavam, ze komodity ze sektoru energie, prumyslove kovy a zemedelske komodity drive nebo pozdeji potka podobny osud jako americke nemovitosti. S tim rozdilem, ze komodity by to postihlo celosvetove. Vubec bych se pak nedivil, kdyby se treba takova ropa na dnesni rekordni ceny dostala zpet az za 3 a vice let.Samozrejme s tim muze dost zamavat dolar. Pokud by dal padal vuci ostatnim svetovym menam, pak by se ceny vyjadrene v dolaru mohly na sve dnesni hodnoty velmi rychle vratit a i je prekonat. Avsak vyvoj v poslednich dnech, kdy dolar posiloval, zatimco ropa trhala nove rekordy, jen potvrzuje mou domnenku o bubline na komoditnich trzich.Chtel bych na toto tema pres vikend napsat clanek (ale obavam se, ze to casove nezvladnu, proto se o hrozici mega korekci zminuji alespon touto formou). Myslim, ze to zacina byt skutecne alarmujici. Dost mozna je to otazka dni, kdy ropu zasahnou rekordni vyprodeje.Mozna se mylim, pak se predem omlouvam ctenarum, ze je strasim svymi domnenkami. Ale myslim, ze je lepsi byt opatrny a radeji petkrat zbytecne strasit, nez jednou mlcet a pak se s placem divat na hodnotu portfolia.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

V jakém časovém horizontu?Krátkodobě je podle mne možné vše, dlouhodobě čekám pokračování růstu ropy, zlata...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Vsak mozna nebude dlouho trvat a dojde na splasknuti bubliny i u komodit. Zatim me skoro vsichni maji za blazna, ale cas ukaze. Ja dnes drzim od ropy a dalsich komodit (s vyjimkou zlata) radeji ruce pryc.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nejsem studovaný makroekonom, ale vnímám přes svoje americké nájemníky v bytech na jižní moravě situaci v americe trochu jinak. Po diskuzích s nimi připomínám toto: Podle statistik chce 7 z 10 ´středoškoláků´ stále po dokončení studia podnikat, podle mínění většiny lidí toužících po změně, celou situaci změní volba prezidenta (nepotkal jsem nikoho z američanů v ČR, kteří by měli jiného kandidáta než Obamu).Dál u těchto lidí pozoruji svádění recese na dvě příčiny - Irák a hypoteční krizi ( pro pobavení http://www.youtube.com/watch?v=angJGfCSuUI ) a hlavně tito moji ´čeští´ američané začínají hlavně díky euru EU vnímat jako druhou USA.I když toto spousta lidí neradi slyší.

Nahlásit

-
0
+

O tom, ci za slaby dolar moze akurat zdanenie pravnickych osob by sa dalo diskutovat, ale nechapem, co zleho je, ked krajina umozni svojim obyvatelom vyuzivat lokalne prirodne zdroje. Z tejto perspektivy mozeme pranierovat CR/SK, ze maju dostupnu pitnu vodu a nepredavaju po 1EUR/liter ako v saharskej oaze.Casto sa argumentuje zvysenym dopytom po rope, co zenie cenu nahor, oblubeny argument je rast motorizacie v Indii/Cine. Ak maju s cenou benzinu problem obyvatelia vyspelych krajin (US, EU), ako to riesia soferi v Dili alebo Sanghaji s vyrazne mensimi prijmami?Osobne by som sa skor priklonil k nazoru, ze cena ropy je hnana nahor spekulaciami a najma po prepade real-estate bubliny v US sa hraci presuvaju do komodit.http://www.financialse nse.com/editorials/engdahl/200 8/0502.html

Nahlásit

-
0
+