Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Jak se pije v Londýně

10. 6. 2008
15 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

(Proto tam bývá tak plno.) LOLTo je dobrej blábol :-))

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pozor ale na jednu záludnost. Útulné restaurace s wi-fi mívají na stolech čajové svíčky. K té útulnosti to patří. Zrovna v takové sedím. Nedávno jsem tady taky něco psal a najednou se ozvalo bolestné zařvání od vedlejšího stolu, kde taky pracoval host s notebookem. Nevšiml si, že svíčka hoří přímo za odklopeným monitorem. Nejdřív to prý jen páchlo, to se zamračeně rozhlížel po personálu. Pak černě kouřilo, to mu hlavou proběhlo, že asi "zavařil" počítač nebo co. A pak přišel ten bolestný řev, když spatřil plamínek.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Objevil jsem, že v Karavanseráji na nábřeží maj taky WiFinu.Prostředí pěkný, klidný a pochoutky z dalekých končin..Dá se tam s někym potkat, když je třeba něco vyřešit s internetama.

Nahlásit

-
0
+

Taky bych ocenil tip na dobré místo s WiFi v centru Prahy. V Dejvicích na Praze 6 doporučuji Sakura Sushi Bar na náměstí Svobody, kousek od Kulaťáku. Ono to vlastně ani není striktně nekuřácké, ale jako by bylo. Kromě toho japonská a asijská jídla přes poledne za ceny jen o fous vyšší než normální české menu v běžné hospodě. Výborné cafe laté, klid a rychlá WiFi.

Nahlásit

-
0
+

Když mám občas mezeru mezi schůzkami v centru, jdu si sednout k McDonaldovi. Není to sice zrovna gurmánský zážitek a bývá tam narváno, ale nekouří se tam. (Proto tam bývá tak plno.)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nadhoďte, do jakých kaváren a čajoven chodíte pracovat.Já občas zajdu do NoDu, který sice není nekuřácký, ale nikdy tam neni zahuleno a je tam WiFi.Skvělá kavárna je taky Kolíbka (nekuřácká je relativně krátce).Jakýs takýs vyhledávač nekuřáckých restaurací je tady: http://dokurte.cz/.Když je hezky, tak jsem ale nejradši venku, pokud mi to dovolí baterka note.

Nahlásit

-
0
+

Lidé někdy chodí pracovat do čajoven, cukráren, pekáren - tam je prakticky vždy nekuřácké prostředí a příjemně tiché prostředí na práci.Jinak ono se stačí třeba hospodského zeptat, zda má nekuřácké prostory - a pokud odmítne, jít jinam. Když to bude dělat víc lidí, ono jim to časem dojde. Pokud jste větší skupinka, máte dokonce šanci, že hospodský kuřáky vyžene :)V každém případě mě poněkud překvapuje, proč se někdo diví, že po spotřebě služby "zakouřená hospoda" páchne.... osobně hnusné jídlo také nekonzumuju pokud nemám extrémní hlad, stejně jako nekonzumuju službu "zakouřená restaurace" pokud na to nemám echt důvod :)

Nahlásit

-
0
+

Čím to je, že kuřáctví a slušné chování se tak málokdy snesou dohromady?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pokud vím, nekuřáckých hospod se naskýtá k selekci spousta. Nekuřáci mě těmito výlevy většinou dosti pobaví. Neměl bych s nimi slitování a "zadehtoval jim plíce"

Nahlásit

-
0
+

Ja do zakourenych restauraci proste nechodim a pokud ano, tak jedine pokud me prehlasuji moji kourici pratele, slabossky davam prednost jejich spolecnosti pred samotou bez koure.. :o) Nemyslim si, ze je nezbytne nutne kazdy aspekt lidskeho zivota resit zakonem zvlast v soukromych prostorach. Na svych ulicich, zastavkach a uradech at si stanovuje podminky jake chce, ale nevim proc by je mel diktovat dobrovolnym navstevnikum neci soukrome hospody? Nekurak nema o nic vetsi pravo na nekurackou hospodu nez kurak na kurackou, at si rozhodne hospodsky.. Jedine co bych podporil je jednoznacna deklarece kurackosti pred vchodem..

Nahlásit

-
0
+

"Takže bych kouření celkem s klidem označil jako nemoc.Pokud do litru vína naliji deci splašků, získám zase jen splašky. Stejně tak, pokud v hospodě kouří jediný člověk, ničí vzduch všem"Tato věta od Indrika je zásadní. Rozdělení kuřáci/nekuřáci nic neřeší. Odvětrávaní nejen často vůbec není a pokud by bylo, musel by vzduch proudit kolem 60 km za hodinu, aby všechen ten smrad "vstřebal" ,bohužel při takovéto rychlosti vám pravděpodobně ulítne i knedlík :-))Svoboda končí tam, kde zasahuje do práv jiného člověka. A právo na čistý vzduch k tomu patří. Těším se na den, kdy po nějaké večerní akci nepřijdu domu se smradlavou kouřovou aurou přetrvávající několik dní.

Nahlásit

-
0
+

Je to otázka míry civilizovanosti národa. Slušný kuřák si uvědomí, že realizováním své závislosti OBTĚŽUJE okolí a v restauraci prostě nekouří.Dříve se zcela běžně kouřilo ve vlacích, v kinech, na pracovišti. Když jsem byl ve svém prvním zaměstnání, přicházel jsem domů vyuzený jak uzenáč. Tohle už je naštěstí pryč. Teď je na řadě vybojovat si civilizované prostředí a dýchatelný vzduch v ostatních veřejných prostorách, včetně restaurací.Pokud bude někdo argumentovat volným trhem, odpovídám - dobrá, řešme to tržně, ať kuřáci v restauracích platí nekuřákům za povolení kouřit. Třeba stovku na každého nekuřáka přítomného v místnosti, podle dohody. Je to dost tržní?

Nahlásit

-
0
+

Nikotin je tvrdá droga s návykovostí na úrovni heroinu a kokainu (často se dokonce uvádí, že nikotin je návykovější). Ale státem je tato droga tolerovaná. Ti nešťastníci, co mají v mozku vyšší koncentraci alfa-receptorů (http://en.wikipedia.org/wiki/ NAChR)při odvykání prožívají kruté peklo; ti šťastnější bez této výbavy mohou přestat i celkem bez obtíží. Takže bych kouření celkem s klidem označil jako nemoc.Pokud do litru vína naliji deci splašků, získám zase jen splašky. Stejně tak, pokud v hospodě kouří jediný člověk, ničí vzduch všem. Tady nekuřáci nemají žádnou možnost volby, vždy se někdo najde. Navíc pokud jeden kuřák začne, další se přidají, protože prostě dostanou chuť; ozve se závislost.Jak by se vám líbilo, kdyby bylo povoleno v hospodě třeba čůrat bez omezení kamkoliv? Je to také jen uspokojování potřeby, stejně jako kouření, navíc základní, a znečišťuje okolí stejně jako kouření.Kouření tam, kde to může jiným vadit, by v ideálním případě neměl zakazovat zákon, ale mělo by to být společenské faux pas, stejně jako je prdnout si. (nápad pro reklamní režiséry:)Lidé se k takové ohleduplnosti ale bohužel sami nedopracují, takže zákon asi bude nutný. To, že je napsán špatně, je jiná pohádka.Např. rychlostní limit 50 km/h v Norsku neplatí jako u nás - ve městě od cedule do cedule - ale v oblasti, kde jsou baráky. Podobně by mohl být napsán i zákon o nekouření.Petici pro zákaz kouření v restauracích už podepsalo více než sto tisíc lidí: http://stopkoureni.cz/

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Fenomen koureni mne vzdy z pohledu socialnich ved fascinoval. Spolecnost jiz mnoho let vi, ze je koureni skodlive. Navic je prokazano, ze skodi i okoli, ktere vlastne nemelo a nema volbu. Vynosy ze spotrebni dane po dlouhou dobu nepokryvaly naklady s kourenim spojene a je otazkou, jestli po zvysenich v posledni dobe jiz pokryvat zacnou. Argumenty, ktere jsou dnes pouzivany proti zakazu koureni v restauracich jsou rozumne, ale 90% z nich by se dalo napasovat i na argumentaci proti omezovani rychlosti na pozemnich komunikacich, ci uzivani tvrdych drog. Navic argument osobni svobody tak, jak ho pouziva napriklad pan prezident je vagni, pokud ho postavime proti nejakemu pruzkumu. 62% kuraku oznaci koureni za zlozvyk a skodlivost a 70% by chtelo prestat (http://www.dokurte.cz/downloa d/DEMA-pruzkum.pdf).Pokudto spojim se statistikou, ze kouri cela jedna tretina sestnactiletych a prumerny vek, kdy dite zkusi cigaretu je 9,5 let (vyzkum VFN v Praze, Karlovo namesti) a upozornim na fakt, ze v tomto veku nema clovek ani pravo na obcansky prukaz, natoz volit za sebe a sve okoli, je problematika svobody zrejma. Na zaklade techto argumentu jsem jednoznacne pro zakaz, at to stoji, co to stoji. System se nejak prizpusobi. Z pohledu ministersta zdravotnictvi se jedna o nemoc v kategorii F17, tedy drogova zavislost. Pokud tedy kurak uzna, ze je nemocny a bude se lecit, mohl by obdrzet nejake ulevy, ale jinak bych byl striktni.

Nahlásit

-
0
+

Jako kuřák bych k tomuto tématu také něco rád řekl. Znám v Praze několik hezkých hospod kde je jedna místnost pro nekuřáky a druhá pro kuřáky (jsou odděleny chodbou s vchodem) a místo najdu vždy jenom v té nekuřácké:( Nevadí za tu kvalitu si rád dojdu zakouřit ven. Ale nějaký striktní zákon o zákazu mi připadá absurdní. Nechť trh rozhodne co lid chce. Dřív jsem kouřil na zastávkách tak abych byl po větru od ostatních a neotravoval je. Dnes kouřím před cedulí (druhý konec je podstatně dále od MHD prostředku stojícího na zastávce) a vítr všechny čekající "pěkně" nakrmí mým kouřem. A to je výsledek zákona:( Místo ohleduplnosti absurdistán.

Nahlásit

-
0
+