Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Špatné zprávy

12. 6. 2008
15 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Pěkný článek.V mnohém s vámi souhlasím.A také si myslím, že česká ekonomika je "přehřátá" .Myslím si, že tato krize může ČR zasáhnout i se zpožděním a může dojít k recesi...

Nahlásit

-
0
+

Pane Kohout,taky bych si rád přečetl do čeho teď investujete.Zatím se mi vždy vyplatilo se řídit názory ve Vašich knihách a článcích.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jaký je zhruba celkový počet bank v USA? Mám takovou matnou vzpomínku, že ve 30. letech ještě platil nějaký zákon,který znemožňoval, aby jedna banka fungovala ve více státech, navíc během těch let mohlo dojít ke konsolidaci.Jak velké množství bank by dnes odpovídalo tehdejšímu množství krachů?Ona ta "krize" taky může nakonec vypadat tak, že negativní dopad bude rozložen do několika let. Pokud by dolar během měsíce poklesl z 40Kč na 15Kč a DJIA o 50%, asi by se to jako menší "krize" nazvat dalo. Když se tak děje během 8 let, tak to krizí nikdo nenazývá, ač celkové dopady mohou být dost podobné.

Nahlásit

-
0
+

jen bych podotknul, že někdy v letech 1988-92 skutečně v USA krachovaly banky po stovkách ročně a taky se svět nezbořil.Začátkem 30. let ovšem krachovaly po desítkách tisíc, a to už se svět málem zbořil.Ti dnešní zchoulostivělí zbabělci, kteří si říkají spekulanti, ani netuší, co to skutečná krize vlastně je :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

OK, vyjdu vstříc poptávce a někdy příští týden zde napíšu, do čeho sám investuji :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Máme to tedy chápat tak, že jste sebral ušetřené peníze na nový televizor a investoval jste do ropy ? :-) Pokud jsem to pochopil špatně, prozradíte, kam jste investoval? (viz několik komentářů níže). Omlouvám se za tak přímou otázku, ale většinou se tu dozvídám od kolegů domněnky, teorie a názory, ale nestává se často, že bych na Finmagu četl, že "já jsem investoval vlastní peníze do toho a toho". (snad krom Vašeho historického dluhopisu :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Změně prokazatelných zásob ropy (zejména u OPEC) bych se nedivil.Něco málo mám zde:http://www.pro-investory.c z/komodity/ropa_zemni_plyn/sve tove_zasoby_ropy/Stovkypádů bank pro bankovní krizi nejsou třeba, stačí 1-2 pořádné (třeba kdyby Fed nezvládl Bear Stearns). Že krachy budou, na to se chystá i americká FDIC a nabírá lidi do oddělení krachů bank (růst počtu zaměstnanců oddělení o 60%)http://www.usatoday.com/mo ney/industries/banking/2008-03 -25-fdic-bank-failures_N.htm

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

OK, při této definici (krach pár set bank ročně) se shodneme, že k bankovní krizi nedojde. Bude jich možná pár desítek, možná z těch větších (již zde o některých z nich byla řeč).Domnívám se ovšem, že hypoteční problém bude pokračovat. Možná to nebude publicisticky tak atraktivní, ale z hlediska ekonomických dopadů bychom se mohli ještě dobře pobavit. To jsou totiž několik let působící exaktní matematické vzorce s pevně danými parametry a téměř žádnou psychologií. Uvažuji, že si za dva tři roky koupím pár domků v Kalifornii - a to nejsem Gross.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Není třeba nějak složitě definovat bankovní krizi: ta nastane tehdy, když počet bankovních krachů dosáhne řádově několika stovek ročně (pro ekonomiku velikosti USA) a dojde k pozorovatelnému omezení objemu poskytovaných úvěrů.Naposledy se to v USA dělo na přelomu 80. a 90. let.V současné době se nic takového neděje. Pozoruhodné naopak je, jak málo bank vlastně na hypotéční krizi doplatilo.Hypotéční krize je starostí roku 2007. Letos už máme jiné problémy. Chcete vědět, čeho se doopravdy bojím? Toho, že se třeba ukáže, že prokazatelné zásoby ropy jsou třeba o 200 procent nadhodnocené. To by byl hukot, panečku. Ne nějakých usmolených pár set miliard špatných úvěrů.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Špatné subprime hypotéky jsou jenom jeden faktor bankovních problémů. Problémy se pomalu přelévají do Alt A hypoték, kreditnícvh karet, půjček na auta. K tomu přičtěte deriváty atd atdNěkteré banky než aby vykázaly ztráty, raději převedou některá aktiva do Level 3. Aktuálně banky mají v Level 3 více než 500 mld USD.Potenciál pro další odpisy je tak enormní.K tomu se přičtou mimobilanční položky, kde hrozí, že je banky budou muset vzít do svých rozvah (některé odhady mluví až o 5 biliónech USD).Součet výše uvedených faktorů ukazuje podle mého názoru na hrozící významnou podkapitalizovanost bank a tedy jejich zvýšenou náchylnost k velkým problémům.Bankovní krize se podle mne dočkáme.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ano, také se domnívám, že samotné hypotéky můžeme nazvat svačinou. Ovšem, byť malá, ale pořádně zkažená svačina vám může nadělat v břiše pěkné peklo.Debatovat o bankovní systémové krizi je těžké bez její definice. Např. jen úlohu, kterou banky sehrály v hypotékách a v jejich distribuci po světě - již jen to, bez vzniklých důsledků, bych nazval jistou bankovní morální krizí. Z jiného soudku "nový bankovní produkt Buy-and-Bail" - viz: http://online.wsj.com/article/SB121314811278463077.html mi nepřipadá jako klasická konzervativní bankovní operace - strategie.Považujeme-li za bankovní krizi fakt pádů několika bank - pak se domnívám, že nás to teprve čeká.Stejně tak bych za jistý systémový bankovní problém počítal neadekvátně akcelerující výši a přesun spotřebitelských dluhů (perspektivně nesplatitelných) do kreditních karet ... a tak dále - takže asi nám opravdu chybí definice krize bankovního systému.

Nahlásit

-
0
+

Vy se ale dneska vyjadřujete působivou obrazotvorností, pane Dvořáku :-)Ale víte co? Jediné skutečné nebezpečí je takové, o kterém nevíme. Špatné hypotéky už krach nezpůsobí, protože s nimi každý počítá. Vzpomeňte si na paniku kolem změny letopočtu 1.1.2000. To bylo úzkosti a bědování! A když ten obávaný den přišel, nic se nestalo. Všichni byli dávno připraveni. Nakonec si v tomtéž roce skutečně všichni sedli na zadek, ale z úplně jiných důvodů :-)Očekávané nebezpečí již není nebezpečí, nanejvýše nepříjemnost.A že neuhádnete, do čeho jdu dneska odpoledne investovat slušnou sumu peněz? Mluvím opravdu o investici, ne o tom, že si koupím nový televizor :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Obávám se, že nebezpečí systémové bankovní krize pasé není. Pokud chcete tip na velké banky ve velkých problémech, koukněte na Lehmany nebo UBS. Schválně, která z nich dopadne jako Bear Sterans?S tou svačinou souhlasím . Ale za podmínky, že jde o dopolední svačinu a že hlavní chod je teprve před námi. :-)A jako zákusek se budou podávat ceny zlata a stříbra hódně nad dnešními cenami.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nemíchejme hrušky a jablka. nebezpečí systémové bankovní krize je pasé. Prostě nebude. Objem špatných hypoték sám o sobě je "svačina" ve srovnání s velikostí ekonomiky a banovnictví, nejhorší možný důsledek je mírné zpřísnění úvěrových kritérií.O poklesu vnímání riika svědčí nejen Google Trends, ale i zužující se spready rizikových úvěrů. Zde bych ještě upozornil, že Google Trends zafungoval jako indikátor včasného varování již loni na jaře. Věřím mu mnohem více než takvzaným analytikům.Recese je naopak důsledkem přirozeného hospodářského cyklu a zřejmě by k ní došlo i bez hypotéční krize. Dokládá to i skutečnost, že k oslabení ekonomiky dochází i v zemích, které měly nulovou expozici na riziko amerického finančního sektoru, jako například Španělsko nebo Litva.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Autor připouští, že "... hospodářství USA možná v současné době skutečně prochází recesí". Jiné komentář říkají, že bouře již přešla, aniž však ještě bouře skutečně stačila dorazit ke břehům. Pozoruhodné.Kromě faktů zmíněných v úvodu článku, které již na ekonomiku působí, zde máme ještě tu skutečnost, že největší objem problémových hypoték čeká na svůj den D (2009) ve všech nesčetných souvislostech. Tento dopad teprve začne působit v době již rozvinuté recese, nemožnosti efektivního zásahu FEDu atd. Některé další komentáře hovoří o nevratném kolapsu bank, na jejichž záchranu je již nyní pozdě. Dovozovat pominutí nebezpečí finanční krize resp. systémovékrize bankovnictví z poklesu výskytu termínu "finanční krize" při vyhledání na Google se mi také nezdá být příliš systémové a relevantní, nemohu si pomoci. Zvláštní doba.Domnívám se, že jedna věc je vidět vše černě, druhá věc je vidět fakta.

Nahlásit

-
0
+