Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Zůstane stagflace za dveřmi?

17. 6. 2008
9 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Já bych to postavil opačně.Problémy s drahou ropou v případě dalšího výrazného růstu se možná přiblíží problémům s bankami, které nás čekají.Horší scénáře?Možnost č. 1Bankovní krize, ztráta důvery v baknovní systém, hrozba inflační deprese v USA (nejen recese). Fed bude pumpovat do systému peníze horem dolem, bude jakž takž úspěšný (zabrání deflaci za ceni větší inflace)Možnost č. 2Psal jsem i o podobnosti USA a Japonska. Mírná deflace je podle mne možností č. 2. Bankovní problémy bude Fed řešit pumpováním peněz, ale do inflace to nepřetlačí.Možnost č. 3Deflační deprese ala 30. léta minulého století se mi jeví vzhledem k možnosti neomezené emise peněz jako málo pravděpodobná (doufám).Akciové trhy ani jednu z těchto možností zatím v sobě ani zdaleka nediskontují.Kroky ke krizi dle profesora Rubiniho mám zde:http://www.pro-investory.c z/aktualni_analyza/kroky_k_fin ancni_krizi/Newebu jsem našel následujcí obrázky znázorňujíc průběh klasické recese v minulostia té blížící se. Doporučuji.http://www.pro-inve story.cz/aktualni_analyza/prub eh_recese/Nazávěr bych ještě připomněl výrok Marka Fabera, který mluvil o možnosto SOUČASNÉ inflace a deflace na různých trzích. Obával se zejména inflace cen potavin apod a zároveň deflace cen aktiv (nemovitosti, akcie...). De facto to pomalu nastává. Dopad na spotřebitele by byl velmi neblahý.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Tak to jo. Dalo se to chápat více způsoby, takže jsem se ozval.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nechci se hadat, je to samozrejme vec nazoru, ale nemyslim si, ze by situace v bankovnim sektoru byla tak kriticka, aby mohla "konkurovat&quo t;drahe rope.Ona i draha ropa ma sva pozitiva. Ale ne prilis draha. Kdyz se ropa bude pohybovat okolo 100 USD, bude vse ok. Pokud by se ale mela nyni delsi dobu drzet u 150 USD, pak nam pomahej pan Buh.Mimochodem, jakeho horsiho scenare se obavate Vy?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Bylo to mysleno jako pratelske rypnuti pro odlehceni diskuze. ;-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Já bych k ropě přidal ještě bankovní sektor a jeho budoucí ztráty s potenciáoním dopadem na schopnost posyktovat úvěry.Stagflace je podle mého názoru ten lepší scénář.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Dobrý den,nevím, zda jsem to správně pochopil nebo je to míněno s nadsázkou. Pokud jde o článek o ropě, byl napsán v pondělí a ke korektuře jsem ho posílal tentýž den kolem 18.00 hodin. Což je tuším o pár hodin dřív než vyšel Váš komentář. Nemohu za to, že se článek tolik zdržel.

Nahlásit

-
0
+

No rikam si, ze nejak casto kopirujete me diskuzni prispevky do vlastnich clanku. ;-)))

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Dobrý den. Na Váš komentář reaguji až nyní, kdy vyšel další článek, který jsem věnoval ropě.Taky doufám, že její cena brzy zaznamená korekci. Mj. i z důvodů, které jsem v tomto komentáři uváděl. I když si nedělám iluze, že lze u tak složité problematiky aktuálně postihnout vše, co se může stát. A důležitý samozřejmě bude dlouhodobý vývoj na trhu černého zlata.Jinak mám za to, že i Fed, ECB či jiné centrální banky toho mohou pro pokles ceny ropy trochu udělat. Pokud zvednou sazby, přece jen by mohly přispět ke zpomalení růstu ekonomik a následně k poklesu poptávky po černém zlatu. Byť za cenu jiných potíží.Navíc alespoň zatím stojí proti poklesu cen ropy řada jiných faktorů, zejména nenasytná Čína a další asijské země.Investiční doporučení pro klienty Vám v současné době nezávidím, i když v koutku duše stále doufám, že se Vaše obavy nevyplní a "tolik věci se dít nezačne". Snad není přání jen otcem myšlenky.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Troufam si tvrdit, ze osud globalni ekonomiky ma nyni v rukou ropa. Ackoliv nevidim fundamentalni duvod ani pro stavajici cenu ropy (natoz pro dalsi rust), pokud by treba i jen ze spekulativnich duvodu ropa nadale rostla, pak muzeme nad erou nizke inflace a pomerne solidniho ekonomickeho rustu definitivne udelat krizek. Fed, ECB, ani zadna jina centralni banka nemuze ovlivnit inflaci zpusobenou nezdrave drahou ropou. Pak je mozne ocekavat i nekolikaletou stagflaci.Proto doufam, ze ropa brzy zkoriguje. Ale bohuzel, pokracujici rust neni vubec nerealny. Jake by to melo dopady si vetsina lidi asi nedokaze nyni ani predstavit. Ale ropa uz je na takove urovni, ze situace zacina byt kriticka. A kdyz uz ja pouzivam oznaceni "kriticka" ,tak to neni obycejne prehaneni medii, myslim to naprosto vazne. Hypotecni krize je proti rope jen male skrabnuti.Bojim se dnes delat investicni rozhodnuti a davat klientum doporuceni. Myslim, ze se pohybujeme na hodne tenkem ledu a ze se brzy zacnou dit veci. Zakladni otazka zustava "Kam pujde ropa?" Od toho se budou odvijet ostatni trhy.

Nahlásit

-
0
+