Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Veselé trhy a hypoteční krize

11. 8. 2008
14 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Kdo uhodne o kolik poklesly ceny nemovitostí v USA v červnu? (dle Case Shillerova indexu)A kdo uhodne o kolik poklesnou ceny do konce roku?

Nahlásit

-
0
+

http://www.patria.cz/Zpravodajstvi/1253173/krize-stoleti-a-pokud-si-myslite-ze-jsem-se-vyjadril-jasne-pravdepodobne-jste-mne-nepochopili.htmlStejně jako FED byla založena partičkou bankéřů, tak centralizování moci do jedné vládní společnosti bude mít za následek, že prestižní bankéřské rodiny budou získávat banky doslova za hubičku podobně jako se to stalo u Bear Sterns. Zdá se mi to celé jako jedna velká nebezpečná hra a stále více mě to utvrzuje v domnění, že stejně jako krach v roce 1929 byla i tato krize účelová..

Nahlásit

-
0
+

Ještě mě napadla jedna věc --Během šesti let hrozí propadnutí zástavy 1,1 milionu hypotékTo znamená,že banky by mohly,kdyby prodávaly tyto domy za 0 usd,odepsat během těchto let 1,1 mil. domů x cca 200000 usd (průměrná cena domu v usa je určitě o něco vyšší) a jestli se nemýlím,je to 220 miliard usd,nejsou již nynější odpisy vyšší?Jestli ano,za co to již banky odepisovaly?

Nahlásit

-
0
+

Nezapomínejte, že při výpočtu HDP za Q2 2008 byla použita NEJNIŽŠÍ inflace za několik posledních let, ani ne poloviční proti Q1 2008.Něco je shnilého ve státě staistickém...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pane Kohoute. Inflace v USA je rekordní, HDP vzrostlo jen díky injekcím (když se to všechno odečte, tak USA je v recesi), dolar okusuje dno, nezaměstnanost nadále roste a vyhlídky bank jsou nevalné. Myslíte si, že situace za dva roky bude jiná a akciové trhy se vrátí na svá čísla a překonají maxima? To bych spíš věřil, že Václav Klaus má pravdu a tání ledovců je přirozený proces :-))

Nahlásit

-
0
+

Jenom bych dodal, že Merill Lynch kupujíc straně na nákup půjčil, jinak by se jich nezbavil. :-(

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nechci se připojit k těm, co vidí vše černě jenom proto, že je to dnes v módě, ale některá nedávná fakta (ne komentáře)mě prostě nepřesvědčují, že všichni kostlivci už jsou ze skříní venku. Co mě zneklidňuje:1) Wells Fargo (jedna z méně zasažených bank) ohlásila slušné Q2 výsledky, ale jen díky tomu, že "WFC''s home equity charge-off policy changed from 120 days to 180 days" Půsoobí to na vás důvěryhodně?2) Bloomberg informoval minulý týden, že "FASB Postpones Off-Balance-Sheet Rule for a Year", což je nová účetní směrnice, která má donutit banky vykazovat ve svých rozvahách závazky jejich SPV v offshore destinacích. Proč je najednou třeba to o rok odložit?3) American Express oznámil citelné zvýšení špatných dluhů. Protože se opět odepisují po 6-12 měsících nesplácení, budou se špatné dluhy z tohoto roku vykazovat teprve ve výsledcích 2009.4) Merrill Lynch odprodal subprime portfolio oceněné svým modelem v červenci na $11mld za $7mld.Osobně jsem založením spíše optimista, ale to mi nebrání ignorovat fakta. Změnit metodu účtování špatných dluhů prestižní bankou s dobrým ratingem a přemalování hrací plochy (odklad směrnice který velmi vyhovuje těm, co mají co skrývat) mi nedodává důvěru v součané bankovní praktikyPodívejme se třeba na prodeje nových aut v US za poslední měsíce - to je myslím dobrý indikátor finanční situace ekonomiky - a zde nevypadá situace vůbec hezky

Nahlásit

-
0
+

Ano, katastrofické vize jsou teď hodně módní a populární. Všichni vidí konec světa, protože "to říkají všichni".Takže trochu faktů. Celkový podíl ztrátových úvěrů v americkém bankovním systému činil koncem března 2008 celkem 0,95 procenta. Z toho odvětví "construction & development" mělo 1.02 procenta, odvětví "home equity" dokonce 1,30 procenta.Jestli se od konce března tyto hodnoty podstatně zhoršily, třeba o desítkový řád, pak ano, pak na katastrofických scénářích něco třeba bude.Pro srovnání, špatné úvěry v českém bankovním sektoru ve stejném období činily 1,36 procenta.A teď mi řekněte, kde je krize.

Nahlásit

-
0
+

Souhlasím. Zatímco v roce 2000, kdy pomalu začala praskat internetová bublina se jednalo o dočasný pokles akcií (který však i tak byl velice bolestivý) tak dneska dneska máme opravdu velkou krizi, která se dá označit za SYSTÉMOVOU tj. problémy se budou postupně hromadit a ztráty stále nárŮstat . Vstupujeme do doby, kdy se pesimismus vůči akciím bude stále zvyšovat, P/E u mnoha titulů bude klesat i přes pokles ziskovosti a bude se tak dít po období několika let . Stačí se podívat na rok 1966 kdy DJ uzavřel na 995 bodech a v roce 1982 to bylo 800 bodů. Krize tak dlouhá jako v minulosti nebude, každopádně ještě bych minimálně dva či spíše tři roky s nákupem akcií počkal.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jistě něco na psychologické stránce hypotéční krize je,tak jako na propadu cen akcií a vystoupání cen ropy a jiných komodit.Najednou mávnutím proutku spadla cena ropy o více než 20 procent,a co by cenu před měsícem vyhnalo na 200 usd ji nyní nechává naprosto klidnou(konflikt v Gruzii),to znamená,že se vychyluje do druhého extrému.Hypotéční krize je zde již delší dobu,tak nějak jsme si na ni zvykli,akcie bank již na propady zisků nereagují a když tak růstem a vše se vrací do normálních kolejí.No a co se stane jestli v US propadne 1,1 milionů domů bankám?Já myslím že již čeká řada supů,která se na tuto kořist vrhnou a banky na tom vydělají a proč?Protože za dva roky budou komodity stát zase o 100 procent více,tedy i cihla,dřevo,železo a myslíte,že domy budou levnější?

Nahlásit

-
0
+

Včera jsem četl poslední vyjádření od Jima Willieho (který zatím má obdivuhodnou úspěšnost v předpovědích).Předpovídá dalších minimálně 1000 mld bankovních ztrát, mluví i o možném znárodnění velkých bank jen aby nedošlo k obroévské bankovní krizi z ůdvodu nesolventních bank.Co mne zarazilo nejvíce je skutečnost, že v US bankách je cca 6,8 biliónů USD vkladů. z toho však 2,6 biliónu NENÍ POJIŠTĚNÝCH.Bankovní krize není za námi ani náhodou. Jak jsem již jednou psAl, HLAVNÍCH CHOD JE TEPRVE PŘED NÁMI.Nebýt účetních operací, jsou USA dávno v recesi.

Nahlásit

-
0
+

Pane Kohoute až budete příště srovnávat míru špatných úvěrů s lety 1991, zkuste srovnat také objemy CDO a CDS na tyto úvěry vázané a propad cen nemovistostí společně s pákou na kterou jely banky před sedmnácti lety a nyní. Rázem uvidíte, že holé konstatování, "vše je v pohodě, v r. 1991 to bylo horší" je naprostý nesmysl...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

To je dobrá otázka. Myslím ale, že někdy před rokem 1999 ještě efektivita trhů celkem fungovala. Internetová bublina ovšem odstartovala éru, kdy o efektivitě trhu nemůže být ani řeči a z 95 procent jde již jen o psychologii.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jak někdo vůbec dokáže tvrdit, že trhy můžou být efektivní, když jsou založené hlavně na psychologických faktorech.. Většina akcií velkých a předních společnostech je v dobách recese podhodnocena, zatímco komodity nadhodnocené. V časech prosperity je tomu naopak. Tudíž na akciových trzích můžou uspět jen lidé, kteří nebudou plavat na "vlnách" výprodejů nebo nákupu, ale dokáži tyto vlny předpovědět jako v případě některých headge managerů, kteří úspěšně odhadli směry křivek před americkou hypoteční krizí..

Nahlásit

-
0
+