Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Krize v médiích a ve skutečnosti

13. 8. 2008
9 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Jakube Novotný, náhodou tomu rozumim, jako málokdo jiný na svete. Patrim mezi nejznámejsí ceské experty na fundamentální analýzu akcií. Povidal jsem jen, ze akcie budou výnosné kdykoliv, kdyz maji ty jednotlivé akcie extremne nízké P/E a zisk tech firem extremne roste a tehdy muze míti index S&P500 klidne P/E 40, protoze já kupuju levnou akcii s P/E 10 a PEG 0.3 a nekupuju celý index s P/E 40.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

také nevím.Já našel akorát tohle:http://www2.standardandp oors.com/spf/xls/index/SP500EP SEST.XLS.PaneKohoute, čerpal jste odsud nebo z jiného zdroje? Děkuji.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Zcela souhlasím. Současné vysoké P/E trhu není pro blízkou budoucnost nejlepším znamením. Jak již bylo níže napsáno počkat na vhodnější doby vůbec není od věci a pro investory s nižší erudicí bych rozhodně volil konzervativnější strategie. Jenom skutečně nevím, kde se vzala hodnota P/E indexu 16, která je na konci článku uvedena jako důvod pro mírný optimismus.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Podle mne by investoři neměli opomínat vliv P/E na výnosy u investic.Poznámku na toto téma včetně grafů mám zde:http://www.pro-investory.c z/know_how/vliv_pe_na_vynosy_z _akciovych_investic/

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

pane Bedřichu vy tomu moc asi nerozumíte, to že jsou akcie levné a zisky firem rostou znamená, že mají nízké P/E.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Předně: nevěřte tomu, že index nikdo nekupuje. Opak je pravdou. Všichni kupci indexových fondů obchodují a kupují index.Třeba jenom akcií kopírující průběh indexu SP500 s tickerem SPY je v US průměrně denně obchodováno 261,404,000 lotů (tedy x100ks), což jsou mnohem vyšší objemy než například na akciích Microsoftu (MSFT)a to již nemluvím o jednotlivých futures na US indexy.Ohledně nákupu "atraktivních&q uot;akcií. P/E indexu ukazuje předraženost nebo naopak nízké ohodnocení souboru hlavních, v případě indexu SP500 pěti set akcií tvořících trh.Je pochopitelné, že mezi nimi budou i tituly neprávem opomíjené a podhodnocené. Je velice jednoduché a správné to říci, ale mnohem složitější je tyto akcie najít. Věc není tak jednoduchá, že by to spravily rostoucí zisky podniku. Podívejte se třeba na zisky a vývoj ceny u Starbucks (SBUX) a Pfizer (PFE). Sám držím svoje současné akciové potfolio složené zejména z High Yield akcií, ale do nových nákupů se rozhodně nehrnu a nedoporučuji to ani svým klientům. Existují prozatím jistější cesty jak investovat své peníze, než ve velkém nakupovat akcie, byť se zvučnými jmény.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nejaké nízké P/E indexu S&P500 muze býti dosazeno roku 2012. Do té doby ale nelze cekat s investicí do akcií. Taky nikdo nekupuje index S&P500, ale kupují se ty nejatraktivnejsí akcie z C.R., Nemecka, Britanie, Spanelska, USA, ale ne index S&P500. Tedy ty výhodné akcie je nutno koupit kdykoliv, kdyz jsou levné a zisk podniku roste a je jedno, zda je P/E indexu S&P500 dnes 9 nebo 40.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Dobrý den, v článku je uvedeno, že poměr P/E amerického indexu S&P 500 nyní dosahuje hodnoty téměř přesně 16,0, přičemž výnos desetiletého amerického státního dluhopisu činí jen 3,93 % per annum s tím, že že akciový trh je značně podhodnocen, a to přibližně o třetinu. K výsledku se došlo tím, že (3,93/(100/16))-1 = ? Proč se používá právě srovnání s výnosem desetiletého amerického státního dluhopisu? Mohu toto srovnání analogicky provést i u jiného indexu s výnosem příslušného státního dluhopisu? Děkuji.

Nahlásit

-
0
+

Obávám se, že situaci vidím poněkud odlišně než pan Kohout. Zaráží mě hodnota P/E, která je ve článku prezentovaná. Roční P/E indexu SP500 není 16, ale k 1.8. 2008 byla 21 (přesně 20.99 viz. www.standardandpoors.com ). Aktuální včerejší hodnotu mi dnes z McGraw-Hill potvrdili a ta má hodnotu cca 22, což je silně nad dlouhodobým průměrem ročního PE indexu. Průměrná hodnota ročního P/E indexu SP500 15,2.Při pohledu na graf hodnoty P/E u SP500 od roku 1906 je vidět, že konce býčích i medvědích trendů (s jedinou vyjímkou kolem roku 1932) kolem tohoto průměru oscilují. Medvědí trh tedy končí téměř pravidelně na P/E pod hodnotami 15 (spíše ještě hlouběji) a konce býčích trendů zase zmíněný průměr výrazně přesahují.Současné P/E na hodnotě 22 dává z mého pohledu ještě značný prostor pro pokles akciových indexů a věřím, že současné ceny většiny akcií prozatím s žádnou recesí nepočítají. Pro nějaké agresivní, byť dlouhodobější investice bych tedy ještě vyčkal alespoň na přiblížení P/E ratio k průměrné roční hodnotě 15,2.

Nahlásit

-
0
+