Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Každý chvilku tahá pil(ul)ku

27. 10. 2008
5 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

EU neporoste 2 % jak tvrdí Sedláček, jesti vůbec poroste: Evropská komise ve své poslední hospodářské prognóze, kterou zveřejnila počátkem září, uvedla, že zpomalení ekonomiky EU je větší, než se očekávalo. Za celý letošní rok by HDP celé EU měl vzrůst jen o 1,4 procenta namísto původně očekávaných dvou procent. Ekonomika eurozóny, tedy zemí, kde se platí eurem, by měla místo očekávaných 1,7 procenta meziročně vzrůst jen o 1,3 procenta. Další prognózu komise zveřejní v pondělí" Jak někdo napsal v diskuzi Sedláček je optimista a to ten který je za to placený CSOB/KBC

Nahlásit

-
0
+

Pane Sedláčku, píšete velmi pěkné články, které se dobře čtou. Pište dál.

Nahlásit

-
0
+

Autor je bezbřehým optimistou. Nedivím se, že je z ČSOB, v této bance mi v srpnu doporučovali investovat do fondů, které v září silně propadly. ČR je na tom zatím dobře, ale pokud se krize výrazně dotkne Německa, tak se přelije i k nám. To čemu dnes čelíme není drobné zakolísání jaké bylo v roce 2003, ale skutečný pád do hlubin. Není jasné, jak je propast hluboká, ale je již zcela jisté,že to ve zdraví nepřežijeme.Doporučuji tento článek otisknout znovu za rok a uvidíme jaká je skutečná úroveň Bankovních analytiků.

Nahlásit

-
0
+

V podstate souhlasim, krome posledni vety - k defenestrovanym bych pridal merkantilisty (Cina, Japonsko, staty perskeho zalivu) ktere maji/meli bud oficialni nebo neoficialni peg.Pripomina mi to rozhovor Vaclava Klause, ktery rikal, ze "koruna zachranila Cesko". Tak zhave to zase neni, protoze forint Madarsko nezachranil, a Slovenko (s vazbou na EUR) na tom taky neni tak spatne. Cechy prozatim "zachranili&quo t;nizke ukorove sazby, ktere znamenali ze levne EUR/CHF pujcky nebyly tak zjimave jako ve statech kde urokove sazby byly vysoke (i kdyz, pri posilujici CZK to mozna loni bylo neco zajimaveho pro lidi, pokud nekdo ma nejake udaje tak by me to docela zajimalo).Presto ma CR nemaly zahranicni dluh, ktery bude muset refinancovat. Pokles zajmu o vladni dluhopisy znamena, ze i finacovani deficitu bude jeste drazsi, a s levou vladou (kterou CZ klidne muze za pul roku mit) ten deficit pujde jeste spise nahoru. Jak vypada struktura korporatnich dluhu (=jak jsou zadluzeny firmy v zahranici, at uz primo nebo neprimo pres funding CZ bank) bohuzel nevim. V lepsim pripade jsou zadluzeny stredne, primo pres investory, s vetsinou obligaci se stredni az delsi dobou splatnosti. V horsim pripade maji kratkodobe obligace pres banky (ktere, jelikoz cesky trh to nezvlada, si musi pujcovat ze zahranici, coz pro ne rozhodne nebude v soucasne dobe levne - pokud si vubec budou moci pujcit).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pak Sedláček je optimistou a dá se říct, že v této složité době jde takřka proti všem. Krizi bych však nepodněcoval. Jak pan Sedláček sám napsal " Byly doby, kdy člověk mohl s klidným svědomím opakovaně ukazovat svou měsíc starou prezentaci a bylo to zcela v pořádku. V dnešní době je prezentace stará den většinou naprosto nepoužitelná." V jednom z dalších odstavců nám oznamuje, že s krizí to nebude až tak horké, protože vyspělé země čeká pouze zpomalení růstu HDP . Nejnovější informace nám však říkají, že recese postihne nejen USA, ale budou s ní mít co doničení i v západní Evropě. U nás se růst HDP dle nejnovějších odhadů Patrie zpomalí na 2.6 procent, což je vzhledem k očekávané 4 procentní inflaci docela problém. O tom kdo nese největší díl viny za současnou krizi nejsou pochyby. Jediným lékem pro USA a tudíž pro celý svět by bylo více politických stran a zrušení (ve středověkém pojetí defenestrace) FEDU.

Nahlásit

-
0
+