Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Začarovaný kruh

4. 11. 2008
9 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Simla jsem myslel, ze toto rozhodnuti mohlo byt ucineno pred (v podstate) znarodnenim (rozhodnuti rekneme v cervnu, implementace v rijnu - tri mesice po rozhodnut a mezitim znarodneni). Predtim byla zaruka na F&F jenom implicitni (krome Ginnie, kde byla explicitni porad).Pokud by lide brali agencies opravdu jako Treasuries, tak by spread byl mensi nez je (mel by limitovat k nule, ocekaval bych ne vice nez 10bp). Na dvouletych agencies je dnesni spread 130bp ( 1,5% Oct 2010 Treasury vs. 2,875% Nov 2010 FHLMC). Long Agencies, short Treasuries by Vam teda melo vynest 130 bodu - cena repa (kterou momentalne bohuzel nevim).Nicmene, zpatky k Taiwanskemu simlu. Ten je bud velice chytry nebo velice hloupy, a jen cas ukaze ktery.

Nahlásit

-
0
+

Vzhledem k vládní záruce ale mají tyto bondy stejnou pravděpodobnost (ne)splacení jako vládní bondy USA. Obávám se, že šiml pracuje tentokrát dobře, že nevěří.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Taiwan, pokud si dobre pamatuji, jenom naridil aby domaci instituce nedrzely agencies - obligace vydane tzv. Government Sponsored Enterprises, jako jsou Fannie, Freddie, anebo primo vlastnene, jako Ginnie Mae. Docela by me zajimalo jestli je to "uredni siml mele pomalu (a blbe, neb Ginnie byla pred pul rokem neco uplne jineho nez F&F)", nebo opravdu neveri.Pravdou je, ze cena CDS na USA stoupla z pod-10 na pres-40 za cca rok (pro srovnani, CZ ma neco kolem 100).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Dekuji na upozorneni - ja se na to snazim davat pozor, neb ja obecne operuji v "americke" soustave (nejsa Cech :) ), ale nekdy mi to ulitne.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Měl jsem na mysli především to, co uvádíte v závěru komentáře. Že se děje spousta navájem propojených věcí a nikdo nedokáže odhadnout, jaký to bude mít reálný dopad.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Dovoluji si upozornit autora na častou chybu - Čína určitě nemá 1,9 trilionu dolarů devizových rezerv, ale 1,9 bilionu. V USA se miliarda označuje jako bilion a bilion jako trilion. Tento posud se, bohužel, objevuje ve článcích dosti často a mate to čtenáře.

Nahlásit

-
0
+

To se možná dozvíme brzy. Taiwan již začíná prodávat.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Dobry den,1) Zalezi na rychlosti. V soucasne dobe, pokud si dobre pamatuji, Cina zvysuje rezervy cca stejnou rychlosti jako US deficit (aneb za rok Cine stoupnou rezervy o stejnou castku jako je US deficit). Takze nejaka rezerva tam je (staty Perskeho zalivu, Japonsko apod.). Pokud ale najednou prestane kupovat vubec, dopad to bude mit docela neprijemny.2) Tlak byl spravny, rozhodne na zacatku. Pokud by mel CNY plovouci kurz, Cina by nakoupila podstatne mene rezerv a obe strany by na tom (ze systemickeho hlediska) byly podstatne lepe. Ted je to otazne. Problem je spousta penez ktere sli do Ciny s tim, ze verili v brzke zhodnoceni meny. Podle nekterych neoficianlnich zprav z Ciny je mozne, ze se Cina bude letos naopak snazit CNY jeste oslabit, coz by vedlo k odlivu spekulativnich penez (a pravdepodobne k problemum pro cinske banky). Pokud by se CNF zhodnocoval, povede to k problemum taky (Cina potrebuje cca 8% rust aby udrzela rozumnou zamestnanost. Pokud rust padne pod cca 4%, myslim ze muzeme ocekavat nepokoje).Problem obecne vidim na to, ze se najednou deje spousta veci, ktere spolu souvisi a nikdo nedokaze ani odhadnout jaky dopad bude mit nejaka akce. Propaguji se ruzne ciny jako reseni, ale nikdo doopravdy nevi jak ta sit pricin a nasledku funguje, a na nakterych mistech je strasne citliva.

Nahlásit

-
0
+

Dobrý den,v této souvislosti jsem si kladl a stále si kladu dvě otázky:1) Co se stane, pokud Čína - což se již děje (viz váš článek) - bude nakupovat stále méně treasuries? Podobně sice, pokud vím, postupovaly či postupují jiné asijské státy, ale i u nich se myslím tento přístup mění. Takže případný výpadek Číny nejspíš nenahradí. 2) Není vzhledem k popsané praxi tlak USA na zhodnocení čínské měny přinejmenším tak trochu protismyslný?

Nahlásit

-
0
+