Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Rozděl peníze a panuj

13. 11. 2008
9 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Ale já nepopírám ten fungování bankovního multiplikátoru:) Jenom říkám, že v praxi asi hraje roli víc faktorů, než je v tom jednoduchém vzorci.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Zdravím všechny věrné čtenáře :) Zrovna se nacházím blízko Sarajeva a tak přemýšlím, jestli se tu na mě nechystá taky takové malé Sarajevo :))O konspiračních teoriích jsem ze svých předchozích téměř 40 článku psal pouze ve "volte amero". Zmínka o Ameru se však nachází i v "seriozních&quo t;médiích, tudíž se za konspirační považovat nedá. V tomto článku se určitá možná "konspirace&quo t;nachází pouze v posledním odstavci.Od té doby, co se zrušil zlatý standard se v rukou bank nachází stále větší moc, která se bude nadále exponenciálně narůstat i zrušením povinných minimálních rezerv. Rozhodně nesouhlasím s názorem Aleše Tůmy, že na tom nezáleží, zdali se jedná o 2 či 0 procenta . Každý, kdo si prošel základním kurzem makroekonomii si to může s pomocí jednoduchého vzorce spočítat. Teoreticky to znamená, že se do oběhu může dostat neomezeně peněz, které nebudou ničím kryté. A to je dle mého názoru hodně závažná informace, kterou si většina lidí ani neuvědomuje. Nevidím tak na posledním odstavci nic závadného či nepodloženého fakty a argumenty..

Nahlásit

-
0
+

Nevidím důvod, proč by sem neměli chodit. Vždyť konspirační teorie, ať chceme nebo nechceme, investování, investorskou veřejnost či její část vždy nějak ovlivní.Snad v této souvislosti cituji přesně z jednoho z cimrmanovských seminářů: Nemusí se nám to líbit. To je ale všechno, co s tím můžeme dělat.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No vidíte. A já jsem byl přesvědčen, že na tento web nechodí lidé ovliněni tímto filmem. Že se spíš schází na jiných serverech o konsipračních teoriích. Už se k němu (tomu filmu) vyjadřovalo dost ekonomů. na základě příspěvku pana Tůmy doufám, že se o něj otře i nějaký článek zde.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Přesně tak, Arsen straší něčím, co už v podstatě nastalo:) Jinak z praktického hlediska už imho mezi 2% a 0% není velký rozdíl. Jestli se nepletu, tak nulové PMR z běžných vkladů mají už nějakou dobu v Británii (a pár dalších zemích). A centrální banka BUDE potřeba i při 0% pmr, právě proto aby banky zachraňovala když to praskne:)Mimochodem, v Reflexu za týden vyjde moje kritika spikleneckých teorií prezentovaných ve filmech jako je "Money as Debt", kde se tahle problematika řeší dost nešťastně. Rozšířená verze se snad celkem rychle objeví tady na Finmagu:)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Vláda USA prece zádné peníze nemá a nemuze nikomu pomáhat. A FED centrální banka neni státní, ale FED je spolek 8 az 11 zlomyslných bank, který vsechny krize úmyslne zpusobuje, aby pak za pujcky mohl vybírat miliardy dolaru úroky. Prece 1. krize úmyslne vyvolaná donutila prezidenta a vládu USA dovoliti zlomyslným bankám zalozit FED 1914. A pak to FED zavinilo úmyslne tu nejvetsi krizi 1929 a pak zatáhlo USA do 1. a 2. svetové války a vyprovokovalo FED válku ve Vietnamu a v Iráku a zavinilo krizi akcií 2000 a krizi financní 2008, jen aby z pujcek vybíralo úroky a poprípade pohltilo AIG a FNM a FRE témer zadarmo. Tedy si uvedomte, FED tady neni pro záchranu, ale pro úmyslnou výrobu vsech krizí = Richard Albert : film a text o podvodech FED - Duch Doby : http://nr1a.com/Duch-doby.htm

Nahlásit

-
0
+

Ale už teď banky vyrábí peníze z ničeho, inverzní hodnota povinných minimálních rezerv je multiplikátorem při tvorbě peněz. Při zrušení PMR by šel multiplikátor k nekonečnu

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Samozřejmě, že se to již děje. Je však absurdní, že finanční krize pomáhá těm, kdo jí způsobily. Nejenom v případě různých balíčku, ale pravděpodobně se i sníží či zruší PMR. V případě, že se rezervy zruší, tak žádná centrální banka zapotřebí nebude, protože to budou banky, kdo budou vytvářet peníze z ničeho.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nerozumím poslednímu odstavci. To se přeci děje již dávno (a povinné minimální rezervy jsou opravdu minimální)

Nahlásit

-
0
+