Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Zodpovědnost a nenasytnost

27. 11. 2008
6 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Urgh, omlouvam se za hrubky ktere jsem nasekal, castecnou omluvou mi je, ze cestinu jsem nikdy ve skole nemel :).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pěkný článek!

Nahlásit

-
0
+

Jeste poznamka k Fedu - urcite vynu mel, ale myslim si, ze nekteri lide prehaneji kolik moci Fed skutecne ma (na urcovani sazeb). Technicky Fed muze ovlivnit jenom kratkodobe sazby (a i to jen neprimo, kdyz se podivate na Effective Fed Rate tak ta je ted o dost mensi nez 1%). Ovlivnovat delsi stranu urokove krivky je pro Fed netrivialni - napr. nakup dluhopisu bez monetizace dluhu (aneb klasicke inflace) je netrivialni a pokud je likvidita prilis velka tak v podstate nejde.Rikalo se "don''t fight the Fed", coz plati pokud jste jednotlivec (nebo jedna organizace), ale v posledni dobe se ukazuje, ze trhy Fed prevalcuji pokud se na to citi.

Nahlásit

-
0
+

aktiva meli, nemeli kapital (na uneseni ztrat)..JPM byli ti stastni v komercni sfere (oproti Citi), GS zase v investicni (MS meli docela namale...) - i kdyz to jenom potvrzuje jak se to ruznilo (ze i GS, kteri na tom z investicnich bank byli nejlepe, museli prosit Buffeta o investici a taky zadat o zmenu na komercni banku).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Děkuji za doplnění a omlouvám se za chybu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Dobrý den,dovolil bych si mírně poopravit autora článku. Bear Stearns a Lehman Brothers byly investiční banky, nikoli banky komerční. Jednalo se o ryze investiční banky, které krizi neustály, protože jednoduše neměly dostatečná aktiva, aby mohly obrovské ztráty přežít (navíc na trhu spekulovaly ve velké míře za peníze vypůjčené). Z krize prozatím profitovala banka JP Morgan Chase, která jako jediná z někdejší velké pětky investičních bank má i komerční bankovnictví, je tedy také kryta vklady klientů. To jí nesporně pomohlo a umožnilo provést i akvizici Bear Stearns.

Nahlásit

-
0
+