Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Na hraně deflace

2. 12. 2008
6 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Záludná otázka:) Ta teorie je postavená na úvěrové expanzi, čili nadměrné zadlužení je tam tak nějak z definice, ne?:) Jestli někdy někde byla deflace peněžní zásoby z jiných příčin, to bohužel nevím. Jinak ten článek se jmenuje "Deflation: The Biggest Myths"

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

:) Autora ano, článek ne :( Rakouská teorie v podstatě říká, že ke krizi vede expanze úvěrů. Takže mě to vede k další otázce: je vůbec nějaký příklad krize s deflací, která by nebyla provázena nadměrným zadlužením? (a která nebyla způsobena záměrným snižováním peněz v oběhu státem)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Mno, Arsen mi trochu vypálil rybník, mám rozepsaný vlastní článek o deflaci. Tak v něm můžu aspoň zohlednit tuto diskuzi:)Jedna možnost je říct: no tak mají dlužníci smůlu, neměli se tolik zadlužovat. Což asi nebue úplně uspokojivá odpověď:)Ale četl jsem si teď jeden článek od Hülsmanna (Ondřej P. myslím tohle jméno bude znát:) Ten poukazuje na dvě velké deflace (po hyperinflaci a během Velké deprese) v Německu, kdy vznikla řada sporů mezi věřiteli a dlužníky, ale řešily se celkem efektivně, z velké části mimosoudními dohodami. Ale nevím z jakého zdroje to čerpal:)Jinak klíčové je to, že bránit deflaci další inflací je nesmysl. Taková inflace má stejné důsledky jako každá jiná, pokřivuje tržní vztahy, a nefunguje to tak, že by "vynulovala&quo t;problémy způsobené deflací.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

V Japonsku na počátku 90 let vznikla obrovská bublina v sektoru nemovitostí. Lidé si brali mezigenerační hypotéky v očekávání, že nemovitosti budou dále růst. Docházelo kvůli úvěrům a hypotékám k tisknutí nových peněz a lidé to pocítily i na inflaci, která byla mnohem vyšší než v jiných zemích. Kolo štěstí, které se otáčelo stále rychleji se však zaseklo a uvrhlo Japonsko do recese a deflace. Deflace v Japonsku je tedy dle mého názoru očistná fáze, kdy se situace vrací k normálu. Zkušenost Japonska lze dosadit do jakékoliv země, které hrozí deflace včetně USA. Jen tam ještě hraje roli výrazný pokles cen komodit.Mimochodem, deflace v 19 století byla běžným jevem a jednotlivé země se s tím v pohodě vyrovnávaly.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Presne toto by zaujimalo aj mna. V podstate vsetky dovody v prospech potlacania deflacie a v prospech inflacie, ktore som doteraz cital, sa tykali obav o splacanie dlznikov.Ale ake su ine dovody proti deflacii?

Nahlásit

-
0
+

Tohle je zajímavý úkaz: Byla krize způsobena deflací nebo předlužením? Nebo-li, pokud by došlo k poklesu množství peněz v ekonomice a obyvatelstvo nebylo předluženo, byl by to problém?

Nahlásit

-
0
+