Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Španělská ekonomika se zadrhla

16. 12. 2008
5 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Otázkou je, zda bez eura by byly problémy menší. Stejně je jejich ekonomika svázána s eurozónou a výkyvy kurzu nejsou pro podniky příjemné. Navíc samostatná měna může být cílem spekulativních nájezdů hedge fondů.Co se týká bank na Islandu, tak pokud rostly s úvěry i vklady, tak vše mohlo vypadat bezpečně. Bankovnictví Švýcarska také neodpovídá velikosti země.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Většina těchto zemí (Pobaltí, Španělsko, Irsko) má problémy kvůli euru anebo kvůli měně vázané na euro. Tyto státy by ve vlastním zájmu neměly na euro ani pomyslet. Zdánlivá výhoda se nyní ukazuje být velkým průšvihem.Že Island dopustil, aby objemy úvěrů tamních bank se vyšvihly během pár let na 450 procent HDP, to je záhada, kterou vážně neumím vysvětlit. Ani rovnou daní to nelze vysvětlit :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

pořád se mluví o růstech a poklesech HDP, pokud se ale podíváme na růst 10% při základu 10 dostanu se na 11, a pokud budu mluvit o růstu 2% při základu 100 dostanu se na 102, kdo roste rychleji? co je ekonomický zázrak? nastává otázka co vlastně vyjadřuje růst HDP?

Nahlásit

-
0
+

myslím, že se zadrhl celý svět, nejenom Španělsko, asi bude v tom globální systému něco prohnilé ...

Nahlásit

-
0
+

no, pomalu zacinam mit pocit, ze napr. panem Kohoutem opevovane reformy ve Spanelsku, Litve. Lotysku, Estonsku, Islandu, Irsku vlastne znamenaly jen zvyseni zadluzeni a na tomto zadluzeni postaveny rust.Nyni kdy se ukazuje ze USA rostly take jen diky tomu, ze do ekonomiky sypaly nicim nekryte penize nelze nevzpomenou oslavne clanky kdy jejich rust byl davan za vzor fungovani lafferovi krivky neboli nizkych dani...

Nahlásit

-
0
+