Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Povinné očkování místo cukru a biče. Komu to prospěje?

Pavel Jégl
Pavel Jégl
2. 11. 2021
 23 260

Přituhuje. S klesajícími teplotami získává koronavirus na síle a počet nakažených strmě roste. Nemocnice se plní pacienty s těžkým průběhem covidu a roste i bilance těch, kteří s covidem umírají.

Povinné očkování místo cukru a biče. Komu to prospěje?
Česká nás povinné očkování? (ilustrační foto) / Zdroj: Shutterstock

Vláda vyhlásila konec testování zdarma a nařídila restauracím, aby prováděly kontroly bezinfekčnosti. Začíná tím doba „dobrovolně povinného“ očkování, kdy stát nutí neočkované, aby se dali „dobrovolně bodnout“ tím, že jim ztěžuje živobytí – zvyšuje jejich výdaje.

Vypadá to jako krok ke skutečně povinnému očkování. Proroků, kteří ho vidí na obzoru, přibývá.

Za všechny prezident České lékařské komory Milan Kubek: „Očekávám, že v budoucnosti bude očkování proti covidu povinné, protože už si nemůžeme dovolit příští rok další sezonu v podobném marasmu, do jakého se řítíme teď. Než bude povinné, je třeba vyvíjet nátlak na neočkované, aby, když už ne dobrovolně, se aspoň pod tlakem naočkovat nechali,“ řekl Kubek Novinkám.

Bič, anebo cukr mohou dotlačit k očkování aspoň ty, kteří spoléhají na to, že kolektivní imunitu zvládnou vytvořit ostatní...

Recept na černé pasažéry

Nynější situace, kdy se na očkování opět stojí fronty, naznačuje, že tlak – placené testy – aspoň na část populace platí.

Jděte se bodnout, stejně vás přinutí
Shutterstock

Jděte se bodnout, stejně vás přinutí. Tlaky na neočkované sílí

Svoboda bez limitu, bez omezení, není svoboda, nýbrž libovůle. Mantra „Já na prvním místě“ tak působí v chápání důležitosti plošného očkování až nepatřičně. A i když je hledání cest, jak přesvědčit nepřesvědčené, víc než rozpačité, bodnout se nakonec stejně půjde většina, shrnul už zkraje léta vládní snahy Petr Fischer.

Patrně měly být placené už dřív. Není přece normální, aby byly hrazeny ze zdravotního pojištění těm, kteří je potřebují jen proto, aby zašli na fotbalový mač nebo do hospody.

Vedle „biče“ zmínil Kubek také „cukr“ – pozitivní motivaci. Mohou jí být loterie, bonusy, poukázky, peníze… A že bychom dávali teenagerům k vakcíně jointy? Zkoušeli to v Texasu.

Cukr svým zaměstnancům věnují některé firmy – dva dny volna nabízí zaměstnancům za dokončené očkování třeba Lidl nebo Mall. Škoda Auto dává na výběr kromě volna dvoutisícovou finanční prémii.

Bič, anebo cukr mohou dotlačit k očkování aspoň ty, kteří spoléhají na to, že kolektivní imunitu zvládnou vytvořit ostatní za ně. Je to vlastně skupina černých pasažérů. Se zatvrzelými antivaxery však takový režim nehne.

Babišova vláda si kupovala seniory. Pro to, aby je přesvědčila o prospěšnosti očkování, ale udělala žalostně málo.

Situace je vážná, nikoli však zoufalá

Data ministerstva zdravotnictví ukazují, že čísla nových nákaz rostou výrazně strměji než čísla hospitalizovaných. Z toho se dá usuzovat, že imunizace obyvatel, ať už očkováním, nemoci, anebo obojím, zabírá.

Bude však stačit na to, aby se covidovými pacienty nezahltily nemocnice? Vždyť proočkováno je pouze 60 procent populace, zatímco Malta, Island, či Portugalsko jsou nad 80 procenty.

Situace by každopádně neměla být tak strašná jako před rokem, byť může být špatná. Rok stará zkušenost nabádá, že bychom měli počítat spíš s horší variantou – a především se ni připravit. Tím spíš, že letos se v české kotlině zabydlela agresivnější varianta covidu – delta.

Upozorňuje na to třeba ředitel Fakultní nemocnice v Motole Miroslav Ludvík. V Otázkách Václava Moravce podotkl: „Delta se nevyhne skoro nikomu. Bude mezi populací běhat ve velkém. Kdo je nenaočkovaný a je mu nad 65 let, doporučil bych mu, aby si sbalil kartáček na zuby a pyžamo a byl připraven na to, že dost možná stráví Vánoce pod kyslíkem.“

Konec aplikace eRouška?

I když situace zdaleka není pod kontrolou, aplikace eRouška, která nás upozorňovala na rizikové kontakty, končí. Stejně jako testy hrazené z veřejného zdravotního pojištění se odmlčela s prvním lisopadovým dnem. Prý už není s ohledem na proočkovanost a další nástroje potřeba. Radši si ji ale ještě v tom mobilu nechte, něco nám napovídá, že slova o „pozastavení provozu“ mají jistý důvod...

V kategorii seniorů je v Česku na 400 000 neočkovaných. Pravda, někteří z nich imunitu mají, protože covid prodělali. Přesto je skupina těch, kteří jsou nejrizikovější a kterým hrozí, že s deltou skončí v nemocnici, děsivě vysoká.

Babišova vláda si kupovala seniory, posílala jim nejen roušky, ale i rouškovné, vesele a na dluh zvyšovala penze. Pro to, aby je přesvědčila o prospěšnosti očkování, ale udělala žalostně málo. K očkování je nemotivovala – třeba finančně, anebo tím, aby v nich vyvolala profesionální kampaní nějakou sdílenou emoci, nejlépe vědomí odpovědnosti za životy blízkých nebo i strach.

Pokud by se zavedlo povinné očkování, sotva si lze představit režim, kdy by se odpůrci očkování sváželi v poutech do nemocnic.

V poutech na očkování?

Příští vláda se do povinného očkování nepohrne. Možná je zavede pro určité profese.

Nedá se ale vyloučit, že ho nakonec vyhlásí plošně. Jednoduše proto, že nebude mít jinou možnost, jak odvrátit zahlcení nemocnic, protože všechna dílčí opatření zaváděná ve stylu biče a cukru salámovou metodou už budou vyčerpána. A vyčerpaná bude i ekonomika.

Zavést povinné očkování?

To se může stát třeba tehdy, když udeří ještě horší varianta covidu než současná delta. O tom, že se na ni farmaceutické firmy vyrábějící vakcíny proti covidu už chystají, píše vědecký magazín Nature. Držme si palce, aby nedorazila.

Pokud by se zavedlo povinné očkování, sotva si lze představit režim, kdy by se odpůrci očkování sváželi v poutech do nemocnic k vakcinaci. Mohli by však být tvrdě pokutováni, anebo jinak popotahováni. Byl by to takový velký úřední bič práskající na malém české dvorku.

Ani tohle neliberální opatření by však přesvědčené antivaxery patrně nepřimělo k očkování. Zato by ještě víc vyhloubilo příkop mezi očkovanými a neočkovanými.

Už teď je hluboký. Očkovaní hlásají, že neočkovaní nemají právo ohrožovat jejich živobytí a svobodu. Neočkovaní se hájí právem na vlastní názor. A kdesi mezi nimi se pohybují lidé, kteří upozorňují, že zachraňovat lidí proti jejich vůli nedává smysl.

Takže zavést povinné očkování, pokud se situace zhorší, anebo o tom raději ani neuvažovat? Jaký je váš názor?

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
-122
+

Sdílejte

Diskutujte (8)

Vstoupit do diskuze
Pavel Jégl

Pavel Jégl

Před listopadem 1989 vystudoval automatizaci a robotiku na ČVUT. Psal do samizdatu a do šuplíku. Po volbách v roce 1990 zastupoval ve Federálním shromáždění Občanské fórum. Poté absolvoval stáž v USA a... Více

Související témata

covidkomentářkoronavirusočkovánívakcína
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo