Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Elity z teflonu. Slizouni se odmlčeli, z covidu nemají profit

Michael  Durčák
Michael Durčák
9. 4. 2021
 16 326

Jindy všudypřítomné americké celebrity podporující nejrůznější hnutí, iniciativy či mocenské struktury se v době nejvyšší krize odmlčely. Svým vlivem by přitom mohly pomoci zachránit tisíce lidských životů. Jenže jim z toho nic nekápne, tak proč by to dělaly?

Elity z teflonu. Slizouni se odmlčeli, z covidu nemají profit
Zdroj: Shutterstock

Teflonové elity hodnotící každý svůj krok jen z pohledu vlastního zisku má snad každý stát. V USA jsou ovšem obzvláště viditelné. Nejenže je nezajímá kritika, pokud samozřejmě neohrožuje jejich vlastní mocenský status, ale zároveň lidé jako LeBron James či Donald Trump jdou často ve svém boji za dobrou věc jen tak daleko, dokud to vyhovuje jejich zájmům.

Potřebujete důkaz? Podívejte se na aktuální situaci kolem očkování. Proč si nejen v tomhle odhledu vysloužil zařazení do škatulky teflonových elit Trump, je asi zřejmé. A když ne, níže se toho beztak dotknu. To Jamesův případ ale potřebuje trochu víc kontextu.

I když nesledujete basketbal, určitě jste někdy jméno LeBron James slyšeli. Zázračné dítě z Akronu v Ohiu, které zamířilo v roce 2003 rovnou po střední do NBA, kde v dresu Miami, Clevelandu a Los Angeles Lakers, za něž hraje dnes, získalo čtyři tituly. Mnozí ho považují za nejlepšího hráče všech dob.

James se současně nikdy netajil svými politickými názory ani aktivismem. Díky svému jmění podpořil mnoho projektů, v roce 2018 dokonce za pomoci své nadace postavil v rodném Akronu základní školu.

Co se politiky týče, už v roce 2008 poslal dvacet tisíc dolarů (při dnešním kurzu bezmála půl milionu korun) na kampaň za zvolení Baracka Obamy. V dalších volbách veřejně podporoval Hillary Clintonovou. A Trumpovy voliče pak označil za „nevzdělané“ a řekl, že „udělali chybu“.

Budiž, na takový názor má právo. Je to slušná kritika. Jenže Jamesova aura vzorňáka, který se postaví vždy na stranu dobra, dostala vážné trhliny na podzim 2019.

Pan Bezpáteřní

Tehdy hýbala NBA kauza tweetu tehdejšího generálního manažera Houston Rockets (v Číně nejpopulárnějšího týmu NBA) Daryla Moreyho. Ten jím otevřeně podpořil demokratické protesty v Hongkongu, který se navzdory Pekingu snaží razit demokratický systém vládnutí. To se ovšem čínským soudruhům nelíbí a naopak se i v tomhle hnízdu odbojářů všemi možnými způsoby snaží prosadit jednotný totalitní režim.

Čína nejprve přestala vysílat zápasy NBA, následně stahovala z obchodů dresy Houstonu… Zjednodušeně řečeno aplikovala vůči basketbalové lize promptní ekonomické sankce.

Jelikož basketbal sleduje obrovské množství Číňanů, týmy sem jezdí na předsezonní přípravu a prodává se zde značná část basketbalových dresů, reakce na Moreyho tweet byla rychlá. Čína nejprve přestala jednoduše zápasy NBA vysílat, následně stahovala z obchodů dresy Houstonu… Zjednodušeně řečeno aplikovala vůči basketbalové lize promptní ekonomické sankce.

Než se ovšem ekonomické vztahy ke spokojenosti obou aktérů vrátily do normálu, naskytly se výjevy neskutečného pokrytectví. A jedním z těch, kterým tváří v tvář totalitní mocnosti chyběla páteř, byl právě LeBron James. Ten se tehdy před zápasem Lakers (a jen tak náhodou i krátce poté, co v Číně absolvoval přípravku a nad rámec povinností se sešel i s čínskými pohlaváry) Číny naopak zastal.

Bodli mě...

Koronavirus
Shutterstock

PĚT MINUT V HALE A DVA DNY MIMO. JAK JSEM SE NECHAL OČKOVAT PROTI KORONAVIRU

Hodně dlouho jsem váhal, jestli vůbec tenhle text psát. Očkování jsem dostal relativně brzy a řekl jsem o tom jen nejbližším spolupracovníkům a přátelům. Držel jsem to dlouho v tajnosti, jelikož jsem se bál reakce okolí, píše Michael Durčák z USA. Přečtete si jeho osobní zkušenosti s očkováním proti covid-19.

„Když myslíte jen na sebe, ale ne na ostatní, svoboda slova má někdy i negativní dopad. Nechci se s Darylem Moreym dostat do střetu, ale věřím, že o situaci v Hongkongu neměl v daný okamžik dostatek informací,“ řekl tehdy novinářům basketbalista a dodal, že člověk má být obezřetný k tomu, co tweetuje, říká či dělá.

Čínský byznys

Na začátku března James tohle morální dno dokreslil, když se dostal do slovní potyčky s legendárním švédským fotbalovým útočníkem Zlatanem Ibrahimovićem. Ten mu vyčetl, že se jako sportovec plete do politiky. „Sportovci svět sjednocují, zatímco politici ho rozdělují. Naše role je sjednotit svět tím, co umíme nejlépe. Sportovci by se měli věnovat sportu a politikům bychom měli nechat politiku,“ uvedl.

Na Jamesovo konto následně utrousil, že „ač ho má rád, nesnáší, když lidi s určitým statusem mluví do politiky“. „Dělejte to, v čem jste dobří. Hraju fotbal, protože je to to nejlepší, co umím. Nedělám politiku. Kdybych byl politik, tak dělám politiku. Tohle je první chyba, kterou udělají slavní lidé poté, co se stanou slavnými. Podle mě je lepší se určitým tématům vyhnout. Prostě dělejte, co děláte dobře, jinak riskujete, že něco uděláte špatně,“ rozpovídal se útočník AC Milán.

Jamesova reakce na sebe nenechala dlouho čekat. „Nejsem ten, komu by to měl říkat. Já si své domácí úkoly plním,“ uvedl kromě dalšího. To sice byla pravda, ale jen do té doby, než by mu jeho aktivismus sáhl do peněz. A peníze stály ostatně i za tím, proč se nezastal Moreyho – James má v Číně vlastní byznys, který nechtěl ohrozit.

Jděte se bodnout

Naposledy na sebe James upozornil během utkání hvězd v Atlantě v Georgii v první polovině března. Na tiskové konferenci tehdy odmítl komentovat, zda si nechá píchnout vakcínu proti koronaviru. „Tuhle konverzaci povedu jen v rámci své rodiny. Je to moje soukromá věc. Komisař Adam Silver sice říkal, že by byl rád, aby se hráči naočkovali, ale když se rozhodnete něco takového udělat, je to vaše věc. A vaší rodiny. Nechám to tak.“

Neochota přetrvává

Přesně čtvrtina afroameričanů (25 %) se podle posledního průzkumu nechce nechat naočkovat proti onemocnění covid-19. U většinové populace USA to je 28 procent a u latinskoamerické menšiny dokonce 37 procent dotázaných. Na druhou stranu z těch, kdo se průzkumu účastnil, je pro očkování rozhodnuto 73 procent černochů, 70 procent bělochů a 63 procent latinskoamerických respondentů.

Za takový přístup ovšem James sklidil kritiku. Namísto toho, aby ze svého titulu zájem o vakcinaci podpořil, zejména pak mezi Afroameričany, raději zvolil vyhýbavou odpověď. Přitom právě Afroameričané na koronavirus, ať už z důvodu nedostupnosti zdravotní péče, civilizačním chorobám či dalším faktorům, umírají mnohem častěji než jiné etnické skupiny v USA.

Proč tedy James vakcínu nepodpoří? Za prvé ví, že nepodpora či dokonce snad kritika očkování nijak neohrozí jeho statut celebrity. Za druhé mu vlastně na neočkovaných Američanech, včetně černochů, jednoduše nezáleží. LeBron James, stejně jako další celebrity, s chutí praktikuje pouze jakýsi mělký aktivismus naoko. Angličtina si pro tohle chování utvořila vlastní hanlivý novotvar: virtue signalling.

Jamesovi jeho přístup vytknul dokonce i jinak teatrální komentátor Stephen A. Smith, který pro něj má navíc slabost. Nemluvě o tom, že rozhodnutí nechat se očkovat lze za aktuální situace jen těžko považovat za ryze soukromou věc. I když k tomu samozřejmě nikdo nikoho nemůže nutit.

Ve stínu mága

Tenhle problém se ale netýká jen LeBrona Jamese. Do jisté doby ho zastiňovala jiná a – bez urážky – mnohem viditelnější celebrita. Ta, která dostala vakcínu i s manželkou tajně už v lednu a až do března to bylo veřejnosti utajeno... Už víte? Bývalý prezident Donald Trump.

Jeho administrativa sice díky operaci Warp Speed napomohla k odstranění byrokratických překážek či zajištění finanční podpory k co nejrychlejšímu vývoji vakcín, o veřejné podpoře očkování ze strany Trumpa jako čelního představitele státu však rozhodně mluvit nelze. Aby se lidé nechali naočkovat, Trump příznivcům vlažně vzkázal až na konzervativní konferenci CPAC na konci února. Během jeho končícího mandátu, kdy se vakcinace fakticky rozjížděla, na to asi nebyl čas...

Trumpovi jeho laxní podporu vytkl i doktor Antonio Fauci, který má přes všechny své chyby pravdu v tom, že Trumpova hlasitější podpora očkování mohla zcela změnit pravidla hry. Takzvaný game-changer. Trump tak po Fauciho naléhání nakonec učinil v půli března, když své příznivce k očkování přímo vybídl.

Jako poslední se tím zařadil ke všem dosud žijícím bývalým americkým prezidentům, kteří očkovací kampaň podpořili v rámci kampaně It’s Up to You (je to na tobě).

Kvůli Trumpově laxnosti však zůstává faktem, že skoro polovina jeho příznivců vakcínu nadále odmítá a experti si lámou hlavu, co s tím. Kdyby Trump (ale i James) naopak naprosto otevřeně a nahlas očkování podporovali, doslova zachrání život mnoha Američanů. Bez viny pak není ani tamní politická garnitura, která sice očkování plně (byť možná ne dost nahlas) podporuje, ale víc než kdy jindy teď vede boj na jiné linii – jak rychle a bezpečně rozvolňovat koronavirová opatření.

Kampaň na nic

Obecně je kampaň na podporu vakcíny v USA vlastně fiasko. Zatímco jindy se kdejaká americká korporace či celebrity (od herců, přes zpěváky až po ony proklínané sportovce) předhánějí v tom, aby podpořili třeba boj proti globálnímu oteplování (a pro ekologické ceny létají soukromými tryskáči), hnutí Black Lives Matter, #MeToo, či cokoliv dalšího, u vakcín to jaksi najednou nejde. Byť i zde lze samozřejmě najít výjimky. Často to však skončí u jednoho dvou postů na sociálních sítích. To je vše.

Británie příkladem

Zatímco v Americe lze kampaň na podporu očkování proti koronaviru považovat z pohledu podpory celebrit za fiasko, kladný příklad přichází ze druhé strany Atlantiku. Ve Velké Británii vakcínu například otevřeně v kampani bulvárního deníku The Sun propagoval Jeremy Clarkson, známý moderátor a tvůrce celosvětově úspěšného automobilového magazínu Top Gear. V oficiální kampani pak britská NHS vsadila na Eltona Johna a herce Michaela Caina.

Přitom snad neexistuje jednodušší a lákavější produkt k propagaci, než je koronavirová vakcína. Injekce zdarma, která zachraňuje životy a (prozatím) jediné řešení, jak zase normálně žít. Kde jsou všichni ti aktivističtí herci a zpěváci, když se jednou můžou skutečně zasadit za řešení krize týkající se všech? U politiků jako prezident Joe Biden se ještě opatrnost dá chápat, u zbytku celebrit těžko.

S podobnou kampaní navíc USA už zkušenost mají. To když se v roce 1956 nechal v televizi proti dětské obrně takřka na vrcholu své slávy očkovat Elvis Presley. I když byli do té doby mladí Američané proti, Presley je přesvědčil. I díky němu tak byla obrna za pomoci očkování vymýcena.

Teď je situace jiná. Amerika nezvládla první část pandemie a má kvůli tomu víc než půl milionu obětí. Realitou ale je, že v současné době se denně napíchá do paží Američanů víc než dva miliony dávek vakcíny, což je obrovský úspěch. Pro všechny dospělé občany USA pak bude dostatek vakcín v květnu.

Zároveň se ovšem ukazuje, jak teflonové americké elity z většiny jsou. Jejich zájem je povrchní, kritika na nich neulpí, a pro dobro svých spoluobčanů udělají pramálo, pokud jim z toho nepadne nějaký ten dolar. Či deal s korporací, která zrovna podporuje stejnou věc. Jak jinak si vysvětlit, že už tři měsíce z rádií neposloucháme otravnou píseň ve stylu We Are the World na podporu očkování, a o vakcíně nepadlo ani slovo třeba na letošních Grammy (kromě zmínky o „post-vaccine energy“).

Až tedy příště uvidíte v tisku palcové titulky s citacemi z dojemného projevu hvězd amerického šoubyznysu ohledně nového módního tématu, vzpomeňte si na tohle ohlušující ticho. Ticho, které zaznívalo při možnosti podpořit životy zachraňující očkování.

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
12
+

Sdílejte

Diskutujte (2)

Vstoupit do diskuze
Michael  Durčák

Michael Durčák

Má rád fotbal a kočky. Kromě Finmagu píše pro magazín Reportér nebo komentáře o dění v USA pro Seznam Zprávy. Zároveň je redaktorem videoherního časopisu Score.

Související témata

covidelitykoronavirusSpojené státy americkévakcína
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo