Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Kompenzace: podnikatelům jen kosti, maso se šetří na volební guláš

Pavel Jégl
Pavel Jégl
15. 3. 2021
 7 968

V průzkumech už ANO není první a sociální demokracie musí o přežití zabojovat. To vás bude něco stát. Na velké pomáhání radši zapomeňte.

Kompenzace: podnikatelům jen kosti, maso se šetří na volební guláš
Zdroj: Shutterstock

Zachraňujeme malý a střední byznys, hlásá vláda. Jenže jak který. Kdo se snažil, bude po zásluze potrestán. Také tak se dá popsat vládní pomoc podnikatelům.

Na nové programy, které mají zmírnit ztráty způsobené vládními lockdowny, podstatná část podnikatelů nedosáhne, i když dvojministr Karel Havlíček tvrdí opak.

Nezavřeli jste? To jste ale měli!

Česká vláda (aspoň zčásti) přechází od plošných kompenzací ke kompenzacím navázaným na propad tržeb. Zavádí adresný systém, který Němci nebo Rakušané používají už od loňska.

(Připadá vám to snad jako velké zpoždění? Pak si vzpomeňte na kurzarbeit, který je pořád v nedohlednu. Místo něj vláda pořád udržuje Antivirus,)

Nové kompenzační programy mají nahradit nepřehlednou změť desítek dílčích programů – Covid Gastro, Kultura, Lázně, Ubytování… V programu COVID 2021 bude stát přispívat pětistovkou na zaměstnance v plném úvazku, v programu COVID Nepokryté náklady zase uhradí 60 procent nákladů. Podporu ale nelze kombinovat.

V případě, kdy vám vláda zavře veškerý byznys, je pochopitelně otázka, kde sehnat zbývajících 40 procent. Ve vládě by ses tím ale asi trápili, jen kdyby se museli zařídit podle rady ekonomky Heleny Horské:

V obou programech je ale další háček. Podmínkou pro to, aby se do nich firma kvalifikovala, je propad tržeb aspoň o 50 procent proti stejnému měsíci loni nebo předloni. Hospodářská komora odhaduje, že čtvrtina z firem postižených vládními restrikcemi ji nesplní.

Němci v obdobném programu stanovili náhrady při propadu tržeb o 30 procent a víc. Česká vláda původně počítala se 40 procenty. Nakonec zvedla laťku ještě o deset procent víc.

Náhrady tedy dostanou především ti, kteří zavřeli krám a čekali na lepší časy. Ti, kteří se snažili držet nad vodou vlastními silami – zákazníkům třeba otevřeli okénko, začali rozvážet obědy, anebo investovali do internetového prodeje – na ně nedosáhnou. Důvod je nasnadě: Tržby jim tak závratně nepropadly. Vzrostly jim však náklady, nakonec se tedy můžou ocitnout v horším postavení než podnikatelé, kteří jen čekali na kompenzace.

Takže zbývá úvěr s vládní zárukou? Ty jsou nastaveny tak, že snáz dosáhneme na běžný podnikatelský úvěr, upozorňují někteří podnikatelé. A ti, kteří balancují nad propastí, úvěr – ať už s garancí, či bez ní – nedostanou.

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Vláda investuje do voleb

Patří se připomenout, že český stát není kdovíjak bohatý. Netryská nám ze země ropa jako Saúdům a ekonomičnost těžby ložisek lithia na Cínovci je nejistá.

Státní finance čím dál vyšší rychlostí uhánějí k dluhové brzdě. Sekera ve státním rozpočtu se v únoru, ve stejném měsíci, kdy vláda prosadila další půlbilionový schodek rozpočtu, zvýšila na 86 miliard korun.

Jenže stahuje snad státní finance do propasti pomoc byznysu? Vláda se chystá podnikatelům vyplatit 34 miliard korun přímé pomoci. To je pouhých sedm procent chystaného schodku, jak spočítala Hospodářská komora a jak upozorňuje třeba Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu.

Pravda, vláda musí financovat zdravotnictví, nákup vakcín, léků. Co víc, má na krku hladový státní aparát, který za posledních vlád anoistů a sociálních demokratů nabobtnal a který, jak ukazují bonusy na Ministerstvu financí, je nutné odměňovat. A když máme rekordní schodek, je přece žádoucí vyplácet rekordní odměny.

Kromě toho jsme v roce voleb do Sněmovny a nákupy voličů něco stojí. Andrej Babiš do nich už investoval devadesátimiliardový schodek rozpočtu, když za přispění občanských demokratů prosadil nižší daň z příjmu.

Kdo bude premiér po Babišovi?

Korona nekorona, krize nekrize, letos budou nákupy pokračovat. A dá se předpokládat, že z vládních rezerv na ně praskne pořádná suma, protože podle nejnovějšího volebního modelu Kantaru ANO ztrácí nejen na koalici Pirátů a Starostů, ale zůstává i za samotnými Piráty.

A dárky voličům budou za cizí peníze nakupovat také sociální demokraté, kteří setrvale balancují na hranici kritických pěti procent potřebných pro vstup do Sněmovny.

Podnikatelé proto nemůžou počítat s tím, že je vláda bude tahat z covidové mizérie. Úspěch pro ně bude, pokud dosáhnou na víc než na ohlodanou kost.

Dezinformace, koronavirus
Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
7
+

Sdílejte

Diskutujte (1)

Vstoupit do diskuze
Pavel Jégl

Pavel Jégl

Před listopadem 1989 vystudoval automatizaci a robotiku na ČVUT. Psal do samizdatu a do šuplíku. Po volbách v roce 1990 zastupoval ve Federálním shromáždění Občanské fórum. Poté absolvoval stáž v USA a... Více

Související témata

Ano 2011covidČSSDkomentářkoronaviruspodnikánístátní dluhvolební kampaň
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo