Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Postavte se epidemii čelem. Natáhněte bačkory, abyste nenatáhli bačkory

Pavel Jégl
Pavel Jégl
1. 3. 2021
 7 246

Jsme mistři světa v chaosu a covidu. A průšvih neskončí, dokud se neproočkujeme. Než to bude, nechovejme se jako ptáci dodo. Ostatně i mezi průmyslovými podniky je dost takových, které nečekají, až co bude zakázané nebo povolené. Mají vůči svým lidem odpovědnost.

Postavte se epidemii čelem. Natáhněte bačkory, abyste nenatáhli bačkory
Zdroj: Shutterstock

Jsme odstrašující příklad. Takhle s epidemií nezacházejte! CNN nás označuje za ostrůvek zkázy a beznaděje.

Experti České statistické společnosti to popisují výstižně: „Mohli jsme si vybrat mezi nízkým počtem obětí za cenu drastických restrikcí a vysokým počtem obětí za cenu pokračování normálního života. Ve výsledku máme ale vysoký počet obětí při drastických restrikcích.“

Poměřováno počtem obyvatel se Česko s 10,6 miliony ve statistice covidových obětí (k neděli 20 399) dostalo před obdobně lidnaté Švédsko, ale i šedesátimilionovou Itálii. Oba tyto státy dával Andrej Babiš, premiér „best in covid“ republiky, za příklady zemí, jejichž vlády nedokážou své obyvatele před nákazou chránit.

Web Our World in Data připomíná, že Česko má nejvyšší týdenní míru zjištěných nákaz k počtu obyvatel na světě. Tento ukazatel je desetkrát vyšší než v sousedním Německu.

Mohlo to ale v zemi, jejíž premiér podřídil protiepidemická opatření sběru lajků na Facebooku, dopadnout jinak?

Plácáme se v chaosu

Vláda teď pod hrozbou kolapsu nemocnic a tíhou rostoucích covidových čísel na další tři týdny utáhla šrouby. A není jisté, jestli tenhle týden ještě nepřitáhne o několik závitů víc.

Jelito, kopyto: co platí?

Drát
Zdroj: Shutterstock

Co platí od 1. března? Vláda dál omezuje volný pohyb obyvatel. Zavře všechny mateřské školy i zbývající ročníky základních škol. Otevřeno bude ještě méně obchodů a služeb. Přehled na Peníze.cz:

Nová omezení přehledně. Formuláře a vzory prohlášení

Co ale bude následovat po třech týdnech, když se čísla nesníží? Co udělá kabinet, když pořád porostou? Otázky zůstávají bez odpovědi.

Chybí plán. Zmíněná skupina statistiků píše, že vláda se rozhoduje na základě „dojmů, emocí, pocitů a přání“. Co víc, rozhoduje se chaoticky a pozdě.

Opatření proti novým agresivnějším variantám koronaviru, která Němci nebo Rakušané zaváděli před měsícem (například povinné respirátory), se v Česku spouštějí teprve nyní. Epidemická čísla se přitom zhoršují už čtyři týdny– a stále rychlejším tempem.

Vláda hasí požáry, nedokáže jim předcházet, nemocnice jsou na hraně kapacit, pacienti se vozí z místa na místo. Ještě před týdnem přitom kabinet zvažoval, že otevře obchody a školy.

Plácáme se v chaosu a je patrné, že se v něm budeme plácat, dokud podstatná část populace nebude proočkovaná. Situace se dá shrnout do ikonické věty z Pelíšků: Vyděržaj, pioněr!

Ze speciálu o covidu a o dezinformacích

Pokud má lékař víc pacientů než životně důležitých zdrojů – třeba plicních ventilátorů – jak se má rozhdnout, komu dát naději?

Komu ventilátor, komu smrt


Je to jen předsudek? Lze Sputnik vyjmout z dlouhé řady a zbavit se předprogramované averze ke všemu ruskému?

Sputnika si strčte za klobouk


Covid jste prodělali před pár týdny, měli byste být zdraví. Nejste. „Dlouhému covidu“ se nevěnuje skoro žádná pozornost. Stejně jako chorobným úzkostem, které mají podobné příznaky.

Dlouhý covid. Ignorujeme pacienty, kteří se nehodí do krámu

Dezinformace, koronavirus

Do bačkor

Koalice teď bude zvažovat zavření fabrik. ANO je proti, upozorňuje na neúnosné ekonomické ztráty. Sociální demokraté to vidí jinak: Firmy, které nejsou důležité pro chod státu, by neměly fungovat do spuštění povinného testování zaměstnanců, hlásá Jana Maláčová.

Které firmy jsou ale důležité, a které nejsou? Už je předsednictvo sociální demokracie vybralo?

Je každopádně tristní, že vláda žádný přísnější režim pro zpracovatelský průmysl nepřipravila. Povinné testování zase chystá až pět minut po dvanácté. 

Patří se připomenout, že už loni v červnu, krátce poté, co Babiš vyhlásil vítězství nad covidem, se koronavirus rozšířil v ostravských OKD. Vláda tohle varování nechala téměř bez povšimnutí, žádný scénář reakce na promořování fabrik nevypracovala.

V aktuálním lockdownu kabinet ani nenařídil home office tam, kde je možný. Sociolog Daniel Prokop píše, že Británie nebo Portugalsko, které zkrotily zimní epidemii Brigity (britské verze koronaviru, které patrně převážila v Česku), dokázaly omezit přítomnost zaměstnanců na pracovištích o 45 procent pod běžnou úroveň. My jsme ji stáhli pouze o 20 procent. Pravda struktura českého průmyslu je jiná, rozdíl je ale pořád propastný.

Očkoman
Zdroj: Shutterstock

Půjdete se bodnout?

Kde je cukr?

Vláda by přitom nemusela jen práskat bičem, připomíná Prokop, ale motivovat firmy třeba tím, že jim za zaměstnance na home office odpustí odvody.

Situace je vážná, do fabrik by lidé neměli chodit bez negativního testu. Problém je v tom, že vláda s testy a s úhradou nákladů na ně firmám dosud nepomohla. Zařizuje to až teď.

Pravda, jsou prosperující firmy, které na vládu nečekaly a testování i covidový režim zvládají samy. Nakoupily si testy, najaly zdravotnice, a dokonce trasují zaměstnance s pozitivním výsledkem.

Dělá to třeba Škoda Auto, anebo Prusa Research. Propracovaný proticovidový plán má firma Malfini. Její majitel Martin Hausenblas poskytuje manuál „jak covid nechat vychcípat“ (#spoluzrusimecovid) a na facebooku vyvěšuje emotivní videa, ve kterých vyzývá šéfy společností, aby nečekali na vládu a vypracovali vlastní protiepidemické strategie.

Miliony v testech

Finmag 34. Josef PrůšaZdroj: Finmag

„Už jsme měli v baráku pár pozitivních případů, nicméně žádný přenos uvnitř firmy. Však jsme také od března nesundali roušky. Dokonce jsme sepsali manuál, o který jsme se podělili s dalšími výrobními podniky. Stejně ale nezabráníte tomu, že se člověk nakazí doma od partnera nebo v hospodě. Jen za testy zaměstnanců jsme už utratili přes milion korun a náklady rostou dál.“

Takhle mluvil Josef Průša v rozhovoru pro říjnový Finmag. Jeho předpovědi vycházejí hodně smutně. Tedy přesně:

Josef Průša 3D král

Podle průzkumu společnosti PwC se do testování zapojilo 41 procent středních a velkých českých firem a velká část firem testování i tak plánovala. Sotva ale na ně můžou pomýšlet malé firmy, které se potýkají s propadem tržeb a zápasí o přežití.

Majitel jihočeské Madety Milan Teplý by na ně pomýšlet mohl. Avšak prohlásil, že testovat prostě nebude, protože si to vymyslel stát, ať si to tedy zařídí.

Země dodů

Připusťme ale, že český průšvih (anebo úspěch) s koronou nezávisí jen na vládě, případně fabrikantech. Upozorňuje na to kulturní psycholožka Michele Gelfandová v zajímavé studii Vztah mezi kulturní přísností – uvolněností: Případy a úmrtí na covid-19 (The relationship between cultural tightness–looseness and COVID-19 cases and deaths).

Gelfandová v článku pro Guardian, ve kterém výsledky své studie hodnotí, přirovnává chování obyvatel zemí s nejhorší bilancí covidu k ptákům dodo (dronte mauricijský). Tito opeřenci, známí taky jako blbouni nejapní, obývali Mauricius. Jako mnoho jiných živočichů, kteří se vyvíjeli na ostrovech bez predátorů, i oni se chovali k lidem bezstarostně. Tato vlastnost spolu s neschopností létat z nich dělala snadnou kořist. A tak byl druh dodo vyhuben.

Také obyvatelé některých západních států se stávají snadnou kořistí koronaviru. Geflandová to vysvětluje tím, že nedokážou změnit své chování, přizpůsobit ho novému ohrožení. Češi ho přizpůsobili, ale jen krátce na jaře.

lednového průzkumu Světové zdravotnické organizace vyplynulo, že 46 procent Čechů, kteří pociťují příznaky covidu, nezůstává doma a chodí ven. Z toho je patrné, že dodo je v této zemi hojně zastoupený druh.

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
6
+

Sdílejte

Diskutujte (1)

Vstoupit do diskuze
Pavel Jégl

Pavel Jégl

Před listopadem 1989 vystudoval automatizaci a robotiku na ČVUT. Psal do samizdatu a do šuplíku. Po volbách v roce 1990 zastupoval ve Federálním shromáždění Občanské fórum. Poté absolvoval stáž v USA a... Více

Související témata

covidkomentářkoronavirusočkování
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo