Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Čau, lidi! Nemáte vakcínu? Zavolejte, osobně dovezu!

Pavel Jégl
Pavel Jégl
21. 12. 2020
 13 496

V létě se Andrej Babiš postavil do čela týmu, který dohlížel na přípravu chytré karantény. Teď se chystá osobně řídit očkování proti covidu. Skončí to jako vždycky?

Čau, lidi! Nemáte vakcínu? Zavolejte, osobně dovezu!
Zdroj: Alexandros Michailidis / Shutterstock

Očkování je jediný reálný způsob, jak se dostat z kleští covidu a vrátit se k normálnímu životu. Je to jediná možnost, jak se stýkat s přáteli a blízkými bez omezení, jak zase chodit do práce, do školy, do kina, na koncerty, do hospod, jak znovu cestovat… Očkování dává šanci nastartovat ekonomiku, zachránit firmu nebo živnost, vydělávat peníze.

Na covid neexistuje účinný lék, nic jiného než vakcína nás z bryndy nevytáhne. Nemůže tedy být jiná priorita než očkovat. Platí to ale pro českou vládu a státní aparát?

Andrej Babiš se rozhodl takové pochyby utnout. Poté, co v září zboural protiepidemický plán, který počítal s návratem roušek, a poslance vyzval, aby neřešili covid, ale zahrádkářský zákon, se pasoval za vládního zmocněnce pro očkování.

Dezinformace, koronavirus

Jmenování Babiše Babišem oznámil Babiš v neděli ve stylu „terazky som majorom“. „Protože já mám svoje zkušenosti s ministerstvem zdravotnictví, celoroční, takže jsem se rozhodl, že to budu já,“ pravil.

Kolika lidem v této zemi se po těchto slovech ulevilo? A kolika přitížilo?

Leckdo se možná jeho „rozhodnutí“ podivil, protože o vládním zmocnění by přece měla rozhodovat hlasováním vláda. Ústava to aspoň předpokládá. Jenže korona nesmí „projet“, a tak není čas lámat si hlavu takovým detailem.

Potíže s očkováním

Stříkačka
Zdroj: Shutterstock

„Nepředpokládám, že by vakcína éru omezení a nejistot ukončila, natož rychle. Ke skepsi mě nevede antivaxerství, ale opět zkušenosti s fungováním veřejných institucí,“ psal jako vždy přesný Michal Kašpárek před dvěma měsíci. 

Vakcína na dohled, pojďme si to co nejvíc zkomplikovat

Však oni Němci počkají

Zatím každopádně platí to, co před týdnem oznámilo ministerstvo zdravotnictví: Během prvního čtvrtletí příštího roku chce stát zvládnout vakcinaci 1,2 milionu lidí vesměs očkovacími látkami od společností Pfizer, Moderna a AstraZeneca. 

Takové sdělení sotva někoho uklidní. Britové, Němci, Rakušané a Francouzi například plánují kapacity na to, aby do konce března byli schopni vakcinovat zhruba čtvrtinu nejzranitelnější části populace. Proč tento ctižádostivý plán nemá česká vláda?

Pravda, není jisté, jestli dodávky vakcín budou dostatečné k tomu, aby se dostalo na čtvrtinu obyvatel. Nahlíženo naléhavostí vakcinace je však odpovědné mít takový projekt připraven.

V českém měřítku by to znamenalo očkovat před Velikonocemi 2,5 milionu lidí. Vakcíny od zmíněných společností, se kterými se počítá, jsou přitom rozděleny do dvou dávek, takže by bylo nutné provést pět milionů očkování. To je zhruba 55 tisíc očkování denně.

Jistě, máme hustou síť nemocnic (teď i dvě polní covidové) a dvě desítky očkovacích center. Jenže ta jsou zařízena na běžnou agendu – vakcinaci proti chřipce, anebo proti tropickým nemocem. Očkování proti covidu je ale jiná kategorie.

Němci postavili nejen zvláštní očkovací centra, ale i očkovací buňky, aby očkování bylo co nejblíž lidem a aby se vyhnuli jakémukoli zpoždění. Obeslali zdravotníky na penzi, aby s vakcinací vypomohli. Už týdny mají sestaveny mobilní očkovací týmy, které budou objíždět zařízení pro seniory.

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.


Mají také propracovaný systém registrace očkovaných, který zajistí, aby si lidé přišli pro druhou dávku vakcíny ve správný čas. Dá se to snad říct o Česku?

Česká strategie očkování proti covidu, obdobně jako německá, počítá s jistou mobilizací. Nemocnicím a dalším zdravotnickým zařízením mají poskytovat pomoc ministerstvo vnitra, kraje, armáda, distributoři léčiv. Když ale zpravodajové ČT telefonovali do nemocnic, vyšlo najevo, že řada z nich se ještě nezačala na vakcinaci připravovat. Nedostaly instrukce a nevědí, jaké místo v očkovací strategii jim bude přiděleno. A distributoři se začali hledat teprve minulý týden.

Není divu, na ministerstvu mají plné ruce práce s přípravou nových, a ještě novějších protiepidemických regulací, s vymýšlením výjimek, výjimek z výjimek a se škrtáním nesmyslů, které se v tom fofru do nařízení dostanou. Jejich symbolem se stal zákaz prodeje kávy z výdejového okénka. Neuměl ho vysvětlit ani premiér, jehož vláda ho odhlasovala.

Koordinátor očkování na ministerstvu zdravotnictví Zdeněk Blahuta přesto zůstává v klidu. Přiznává, že Česko má v přípravě vakcinace zpoždění, ujišťuje ale, že ho během dvou až tří měsíců dožene. Že by na nás Němci počkali?

Babiš spěchá, Brusel zdržuje

Andrej Babiš si před několika dny ve sněmovně posteskl: „Proč Spojené státy schválily vakcínu Pfizeru, proč Izrael očkuje? Evropa zatím neočkuje… Je to jenom byrokracie.“

Nahlíženo ze země, jejíž vláda selhala při zajištění obyvatel a zdravotníků rouškami a respirátory během nástupu první vlny koronaviru, se ale angažmá unijní byrokracie při schvalování a rozdělování vakcín dá pokládat za štěstí v neštěstí.

Jak by to asi dopadlo, kdyby smlouvy s farmaceutickými giganty sjednávalo ministerstvo zdravotnictví, potažmo vláda?

Předpokládám, že vakcíny by se v takovém případě dostaly do Česka někdy na jaře. A nebyly by to vakcíny od Pfizeru, Moderny nebo AstraZeneky, ale vakcína Sinovac z Číny, kterou by premiér s dalšími členy vlády vítal na letištní ploše. 

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
5
+

Sdílejte

Diskutujte (13)

Vstoupit do diskuze
Pavel Jégl

Pavel Jégl

Před listopadem 1989 vystudoval automatizaci a robotiku na ČVUT. Psal do samizdatu a do šuplíku. Po volbách v roce 1990 zastupoval ve Federálním shromáždění Občanské fórum. Poté absolvoval stáž v USA a... Více

Související témata

Andrej Babišastra zenecabiontechcovidkoronavirusmodernaočkovánípfizersputnikvakcína
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo