Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Prymulům neutečeš, mají je i v USA

Michael  Durčák
Michael Durčák
15. 12. 2020
 5 349

Po vyšehradském extempore se jednotkou pokrytectví stala jedna prymula. I v jiných zemích ale mají politiky, kteří se doktoru plukovníkovi vyrovnají. A reakce na ně je všude stejná: padají zbytky důvěry v instituce, které reprezentují. A tak se i v zemi, která vždycky především přijímala, začínají lidé rozhlížet, kam utéct.

Prymulům neutečeš, mají je i v USA
Zdroj: Shutterstock

Možná jste v posledních dnech a týdnech tváří v tvář neschopnosti, čirému pokrytectví i zlomyslnosti českých politiků propadali zoufalství nebo vzteku. Nezoufejte. Sousedova koza má taky na kahánku. Neschopné politiky, kteří navíc porušují vlastní nařízení, mají i jinde. Třeba ve Spojených státech.

Zima přišla do USA krutá podle předpovědí. V posledních týdnech tu registrují stovky tisíc nových případů covidu denně a několik tisíc mrtvých k tomu. Ohniskem třetí vlny bude především nejlidnatější Kalifornie a Texas, i když v průměru na hlavu si nejhůř vedou státy jako Severní a Jižní Dakota.

Lídr svobodného světa boj s pandemií nezvládá. Ostatně jako většina západních zemí. Rapidní nárůst případů spojený s oslavou Dne díkuvzdání (letos připadal na 26. listopadu) okořenilo pokrytecké chování řady amerických politiků, kteří Američany vyzývali, prosili a přemlouvali, aby se během svátků chovali co nejstřídměji. Sami pak ale dělali pravý opak.

Dezinformace, koronavirus

Američtí Prymulové

Demokratický starosta Austinu Steve Adler. Jak vyšlo najevo na začátku prosince, zajel si v listopadu do Mexika, ačkoli občany vyzýval, aby zůstali doma. Za své chování se pochopitelně omluvil, ale přesto se nabízí otázka, jestli nešlo výlet (a návštěvu restaurace ověnčené michelinskými hvězdami) jednoduše o pár měsíců odložit.

Guvernér Kalifornie Gavin Newsom. Demokratického politika novináři v druhé polovině listopadu nachytali s kalifornskými špičkami strany v luxusní restauraci French Laundry na oslavě narozenin významného lobbisty Jasona Kinneyho. V rozporu s nařízeními, která vydal, byl večírek bez roušek.

Michael Hancock. Pokud by se pořádalo mistrovství USA v pokrytectví, demokratický starosta Denveru by patřil k favoritům. Hodinu nato, co na občany apeloval, aby zůstali doma, sám nastoupil do letadla a odletěl do Mississippi oslavit Den díkuvzdání s manželkou a dcerou.

Výčet by mohl pokračovat – jsou tu starostové New Yorku a Chicaga slavící na ulicích vítězství Joea Bidena ve volbách, guvernér státu New York Andrew Cuomo, který plánoval oslavu Dne díkuvzdání, která by porušila jeho vlastní pravidla, a další.

Odfrknout si

Lori LightfootFoto: Lonnie H. Chambers Jr / Shutterstock

Vytáčky a výmluvy přistižených bývají kouzelné. „Jsou chvíle, kdy si skutečně potřebujeme ulevit a sejít se. A já jsem měla pocit, že tohle je přesně jedna z nich. Ten dav by se na ulici shromáždil, ať už bych tam já byla, nebo ne. Ale tohle byl pro všechny hrozně těžký rok,“ vysvětlovala v televizi oslavu v ulicích starostka Chicaga Lori Lightfootová. Na snímku z května rozdává potřebným drůbež s rouškou vyzývající k odpovědnosti.

Lotři na levici i na pravici

Covidové pokrytectví není nic nového. Když jsme u demokratů – v září si demokratická šéfka Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová, navzdory koronavirovým restrikcím, zašla nechat udělat v San Francisku vlasy. Když se to provalilo, místo pokání a omluvy osočila majitelku salonu z vynesení videa. „Narafičili to na mě! Salon mi dluží omluvu,“ vztekala se Pelosiová. O týden později muselo kadeřnictví, které vedla matka samoživitelka, i přes crowdfundingovou kampaň skončit. Rozhořčení části místních bylo v kombinaci s předvolební náladou příliš silné.

Přehlídky demokratického pokrytectví se přirozeně chytl republikány stále ovládaný Bílý dům. Trumpova tisková mluvčí na tiskové konferenci mohla předvést skvělé sumarizující video.

Prezidentův tým a Trump sám ovšem nemají demokratům co vyčítat. Trump se nakazil ještě před listopadovými volbami a jeho setkání v Růžové zahradě, kde oznamoval nominaci Amy Coneyové Barrettové na soudkyni Nejvyššího soudu, si vysloužilo právem nálepku „superspreader“ události. Máslo na hlavě mají i další republikáni. Kupříkladu v Mississippi se nakazilo koronavirem hned 40 zákonodárců, protože ve sněmu nebyly vyžadovány roušky atd.

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.


Velká zvířata jsou si rovnější

Ve Spojených státech se kvůli pravidlům, která platí jen někdy a jen pro někoho, zhroutila důvěra mnoha lidí nejen ve volené zástupce, ale taky v experty. V případě pandemie byl spouštěčem červnový otevřený dopis epidemiologů, doktorů a dalších odborníků na veřejné zdraví, ve kterém podpořili protirasistické protesty po úmrtí George Floyda. Expertů, kteří vám za nejprve říkají, že máte během pandemie zůstat doma a s nikým se nestýkat, ale pak je podle nich důležitější sejít se na protestech, bylo přes 1200. Když na jaře někteří Američané protestovali proti lockdownům, často ti samí lidé je označovali za blázny ohrožující celou společnost. Není v zásadě důležité, jak moc nebo málo se virus může během venkovních protestů šířit, ale tohle do očí bijící pokrytectví přece naštve kdekoho.

Pokrytecky se chová i podstatná část médií, která měří dvojím metrem. Speciálně demokratickým politikům průšvihy u řady novinářů procházejí mnohem snadněji. Třeba známý komentátor Chris Hayes z MSNBC neviděl problém v bujarých oslavách vítězství Joea Bidena. Jenže republikány by nejen on, ale i další při podobných excesech ve svých show stáhli z kůže. Mimochodem, nastupujícímu prezidentovi slouží ke cti, že na rozdíl od kolegů opatření pečlivě dodržuje.

I v zemi, která bývala hrdá na to, že je zemí rovných příležitostí, jsou si tedy někteří lidé rovnější. Někteří příslušníci úzké třídy politiků nebo chcete-li elit, mají pocit, že jsou nějak lepší, důležitější a na rozdíl od líných plebejců si můžou dělat co chtějí. To samozřejmě platí i o dodržování epidemiologických opatření, o kterých nonstop poučujou ostatní.

Dejte pokoj, nedává to smysl

Zkombinujte tuhle blahosklonnost s tím, že některá z opatření, prostě nedávají smysl. A zkuste ještě autoritám věřit. Jde to těžko. Příklady takových opatření:

Například víme, že od znovuotevření některých škol, se koronavirem nakazilo 0,02 % žáků a 0,04 % personálu. Přesto guvernéři, a především učitelské odbory bojují proti tomu, aby mohli žáci opět chodit do školy. Nedokážou ale svůj postoj ničím podložit. Mimochodem na univerzitě v Nebrasce, kam chodím já, nebyl ve třídách a učebních prostorách během celého podzimního semestru zaznamenán, byť jen jediný (!) případ přenosu nákazy koronavirem. Mnohé další univerzity napříč unií jsou na tom stejně.

Před několika dny se virálně šířilo video zoufalé majitelky restaurace v Los Angeles, která nemůže provozovat ani venkovní stolování, zatímco hned vedle jejího podniku si rozestavěli catering filmaři. Mají výjimku od starosty.

Tím starostou je demokrat Eric Garcetti, který si v létě zašel bez roušky na protesty Black Lives Matter.

Los Angeles je nejhůř zasažený okres ve Spojených státech vůbec. Druhé největší město USA eviduje skoro půl milionu (!) aktivních případů covidu a osm tisíc mrtvých. Denně v celé Kalifornii přibývá už přes 30 tisíc případů (nový rekord v rámci jakéhokoliv státu USA), v samotném LA pak víc než 10 tisíc. To už je něco, co už teď na Trumpa a federální vládu svedete vážně těžko, i když to dlouhé měsíce fungovalo.

Pokrytectví a neschopnost politiků a nesmyslnost opatření mají následky. Nejen v Kalifornii, ale třeba i v New Yorku a dalších státech můžete vidět, že obyčejní lidé už neberou vážně žádná opatření, včetně těch, která jsou na místě. Guvernérů New Yorku a Kalifornie mají plné zuby už i tamní šerifové, jako například tento:

Daň z vystěhování. Kdo uteče, nevyhraje

Zpackaná reakce na pandemii a krize důvěry zřejmě urychlí procesy, které nastartovaly už před pandemií. Z Kalifornie se například už teď stěhuje skoro 200 tisíc obyvatel ročně. Stát slunce tak zažívá nejnižší růst počtu obyvatel od počátku 20. století. Minulý týden se ostatně do Texasu přestěhoval se svými daněmi i vynálezce Elon Musk. A další lidé a firmy se stěhují se do Nevady, Texasu a dalších přilehlých států. V Kalifornii jsou vysoké daně, drahé bydlení, přímo v Los Angeles masivní a fakticky neřešený problém s bezdomovectvím. Důvodů, proč hledat štěstí jinde, víc než dost. Když pak lidé v čele státu začnou být zcela nedůvěryhodní a arogantní, počet vystěhovalců bude růst.

Jenže nemusí to nutně znamenat, že tím z Kalifornie tak docela utečou. Kalifornie už delší dobu pracuje na zdanění opravdu bohatých lidí a tamější zákonodárci myslí i na ekonomické emigranty. Zcela vážně uvažují o zákoně, který by je daň z majetku nutil platit ještě deset let poté, co se s Kalifornie odstěhují. Všeobecně se odhaduje, že taková legislativa ztroskotá nejpozději u Nejvyššího soudu, přesto už jenom to, že ve státě vládne někdo s takovými nápady, rychlost vystěhovávání spíš urychlí.

Na tom nic nemění ale panující paradigma v USA. Pokud žijete v silně demokratických oblastech, kde se kvůli americkému systému dvou stran tamní politici nemusí bát, že by občané zvolili republikány, často vám vládnou pokrytci, kteří nenesou jednoduše odpovědnost za svoje činy. Pokud se vám nelíbí, jak se žije v LA, Chicagu nebo třeba Baltimoru, pořád máte ještě možnost utéct, pokud jste bohatý Američan, třeba do Oregonu, kde fakticky od února dekriminalizovali všechny drogy, takže budou vaše dny, pokud chcete, o hodně barevnější. Pro Američany s nižším příjmem se však čím dál větší realitou stává fakt, že jste se ocitli v pasti, v područí pokrytecké vládnoucí třídy a v systému, kde se čím dál víc rozpadá představa amerického snu a už si nemůžete vůbec být jistí, že vaše děti se budou mít lépe než vy. A copak budete dělat? Odstěhujete se do Evropy, na Nový Zéland nebo jinam?

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
7
+

Sdílejte

Diskutujte (4)

Vstoupit do diskuze
Michael  Durčák

Michael Durčák

Má rád fotbal a kočky. Kromě Finmagu píše pro magazín Reportér nebo komentáře o dění v USA pro Seznam Zprávy. Zároveň je redaktorem videoherního časopisu Score.

Související témata

daněkoronavirusUSA
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo