Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Články

Startupová scéna očima expertů. Co v roce 2023 nejvíc ovlivnilo mladé firmy?očima expertů

Startupová scéna očima expertů. Co v roce 2023 nejvíc ovlivnilo mladé firmy?

Končící rok 2023 nebyl pro startupy jednoduchý. Globální ekonomická krize utáhla kohouty penězovodů a přesvědčit investory je teď těžší než kdy dřív. Tím spíš pro české startupy, jejichž podpora ze strany státu stále pokulhává. Jak vidí posledních dvanáct měsíců přímo představitelé startupové scény?

Radim Zelený29. 12. 2023
A dost, zvyšování daní stačilo. Teď je čas škrtat ve výdajíchkomentář
 9 226

A dost, zvyšování daní stačilo. Teď je čas škrtat ve výdajích

Bilancovat uplynulý rok není snadné, protože doteď vlastně ani nevíme, jak na tom ve skutečnosti jsme. Můžeme snad jen říct, že boj s inflací máme za sebou. A řadu regulatorních a daňových změn naopak před sebou. A vláda? Ta už by měla otočit list a místo daní začít řešit škrty ve výdajích.

Pavel Kohout28. 12. 2023
Jak založit s. r. o.? Postup založení firmy krok za krokemJak začít podnikat

Jak založit s. r. o.? Postup založení firmy krok za krokem

Podnikání láká v Česku tisíce lidí. Ne každý ale ví, co přesně založení firmy obnáší. Češi si oblíbili zejména společnosti s ručením omezeným (s. r. o.), jejichž založení je jednodušší než například u akciové společnosti. Pojďme se podívat, jak založení s. r. o. probíhá.

Jakub Vondráček13. 12. 2023
Čeká nás snad další „Čapák“? Dotace v Česku jsou nepřehledný binec bez kontrolykomentář
 6 997

Čeká nás snad další „Čapák“? Dotace v Česku jsou nepřehledný binec bez kontroly

Pouhá administrace evropských programů z let 2014 až 2020 stála daňové poplatníky bezmála třicet miliard korun. Přispěli tím do kapes především velkým firmám, protože ty malé, na něž dotace sice primárně cílíí, odrazuje nehorázná byrokracie. Řešení přitom existuje, ale chce se do něj někomu?

Michal Hron28. 11. 2023
Němci dali Česku novou nálepku, „nemocného muže Evropy“ přitom nakazili samikomentář
 9 106

Němci dali Česku novou nálepku, „nemocného muže Evropy“ přitom nakazili sami

Nemocný muž Evropy. Tak nedávno označil německý deník Die Welt českou ekonomiku. A něco na tom tom je, protože Česko si opravdu nevede dobře. Otázkou ovšem zůstává, co s tím?

Marek Hudema23. 11. 2023
Směrnice NIS2 se blíží, jste připraveni? Otestujte sekvíz

Směrnice NIS2 se blíží, jste připraveni? Otestujte se

Kybernetická směrnice NIS2 začne platit už za pár měsíců, konkrétně se mluví o polovině roku 2024. Změna to navíc bude velká, nové povinnosti se mají dotknout víc než deseti tisíc českých firem. Jste na NIS2 připraveni? Otestujte se v našem kvízu.

Michal Hron18. 11. 2023
Buď necháme padnout firmy, nebo se udotujeme. A teď, babo, raď!komentář
 10 742

Buď necháme padnout firmy, nebo se udotujeme. A teď, babo, raď!

Se začátkem příštího roku se domácnostem i firmám vrátí na účty poplatek za obnovitelné zdroje, který stát v plné výši platil od loňského října. Na firmy přitom stát přenese ještě vyšší část nákladů na podporu elektřiny vyráběné zejména ze solárů, než byla ta, kterou platily v minulosti. Udrží si tak svou konkurenceschopnost?

Pavel Jégl14. 11. 2023
Vyšší sleva na dani? Zapomeňte! Vláda ruší jeden slib za druhýmkomentář
 68 662

Vyšší sleva na dani? Zapomeňte! Vláda ruší jeden slib za druhým

Vláda podle nedávného vyjádření ministra financí Zbyňka Stanjury nesplní některé další body ze svého programového prohlášení. Je mezi nimi i slibovaná valorizace základní daňové slevy na poplatníka. Jinak řečeno, vlivem inflace budeme všichni reálně platit vyšší daně i tam, kde se nominálně nezvýší. Dá se v Česku ještě vůbec na něco spolehnout?

Marek Hudema9. 11. 2023
Takhle to nepůjde, systém pobídek je v patu. Žábou na prameni je vládakomentář

Takhle to nepůjde, systém pobídek je v patu. Žábou na prameni je vláda

V parlamentu čeká na schválení další změna zákona o investičních pobídkách. Už několikátá za poslední léta. Paradoxem přitom je, že i když je nyní systém investičních pobídek přátelštější vůči menším podnikatelům, co se týče rychlosti a průhlednosti udělování pobídek zamířil zpět ke svým počátkům před čtvrtstoletím. A nový zákon to vylepší jen částečně.

Marek Hudema26. 10. 2023
Lithiové bohatství je na dosah. Tak pozor, ať ho „neprožereme“komentář
 12 821

Lithiové bohatství je na dosah. Tak pozor, ať ho „neprožereme“

Už brzy budeme znát výsledek analýzy případné investice do těžby lithia pod Cínovcem. Jeho naleziště může být pro Česko požehnáním. Ale jen tehdy, pokud „bílé zlato“ jednou dokážeme výhodně těžit a pokud příjmy z těžby neprojíme.

Pavel Jégl24. 10. 2023
Držte si peněženky, konsolidační balíček je tu. Co se mění pro podnikatele?legislativa
 46 620

Držte si peněženky, konsolidační balíček je tu. Co se mění pro podnikatele?

Vláda protlačila Sněmovnou konsolidační balíček, který v mnohém mění i podmínky pro české podnikatele. I když se pár drobností od května, kdy ozdravný balíček vláda představila, změnilo, to hlavní zůstává: zvýšit se má zdanění firem i odvody OSVČ. Změn z pohledu ponikatelů je ovšem mnohem víc. Přinášíme přehled těch nejdůležitějších.

Michal Hron, Adam Štěpánek13. 10. 2023
Vymírající Česko v pasti. Žádní „levní“ Mongolové krizi pracovního trhu nevyřešíkomentář
 14 964

Vymírající Česko v pasti. Žádní „levní“ Mongolové krizi pracovního trhu nevyřeší

Česká populace stárne, firmám scházejí lidé a je třeba to řešit, jinak to poškodí českou ekonomiku. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka proto nedávno oznámil, že zvýší kvóty pro „dovoz“ pracovníků z ciziny. Jenže jakkoliv to je dobrá okamžitá pomoc pro některé firmy, dlouhodobě to problém české ekonomiky ani podstatné části podniků nevyřeší. Co je tady špatně?

Marek Hudema12. 10. 2023
Kniha jízd je přežitek, jen zatěžuje, spílají firmy vládě. Nabízejí vlastní řešeníbyrokracie
 12 972

Kniha jízd je přežitek, jen zatěžuje, spílají firmy vládě. Nabízejí vlastní řešení

Vedení detailní evidence knihy jízd je nadbytečné a pro firmy administrativně velmi náročné. Pokud nebudou muset striktně rozlišovat pracovní a soukromé cesty, podnikatelům to výrazně sníží byrokratickou zátěž, tvrdí ve svém nejnovějším návrhu Hospodářská komora. Jde o jednu ze 411 dílčích změn vedoucích ke snížení nadměrné administrativní zátěže podnikatelů.

Michal Hron10. 10. 2023
Čachry kolem energetických dotací. Vláda škrtá, vy to zaplatítekomentář
 13 350

Čachry kolem energetických dotací. Vláda škrtá, vy to zaplatíte

Vláda kouzlí s čísly. Škrtá dotace, ale dotovaný se nemusí bát, že o ně přijde. Tak jako v případě úspor v energetických dotacích. Zaplatíme je my všichni.

Pavel Jégl10. 10. 2023
Tohle už na levnou pracovní sílu nesvedete. Proč Čína válcuje Západ?komentář
 22 357

Tohle už na levnou pracovní sílu nesvedete. Proč Čína válcuje Západ?

Technici versus humanisté. Tento odvěký souboj mezi dvěma směry smýšlení společnosti a hlavních vzdělávacích směrů dokáže docela dobře vysvětlit nebývalý úspěch a rozkvět Číny. A vlastně i důvod, proč západní státy, Česko nevyjímaje, nemají zrovna růžové vyhlídky.

Pavel Kohout5. 10. 2023
Šeď a průměr. Proč značka Made in Czech Republic netáhne a jak to změnit?komentář

Šeď a průměr. Proč značka Made in Czech Republic netáhne a jak to změnit?

Někdy prodává značka výrobku, někdy jeho kvalita a někdy stačí jen to, z jaké je země. I název země či oblasti je totiž svého druhu značkou. Takovou, že některé firmy dokonce předstírají, že v takové zemi sídlí, jen aby na nich ulpěl punc kvality. U značky Česko to bohužel neplatí. Ale dá se to změnit.

Marek Hudema28. 9. 2023
Komunisté zkazí všechno. Svoboda podnikání je zásadní, ukazuje Hongkongekonomická svoboda
 8 578

Komunisté zkazí všechno. Svoboda podnikání je zásadní, ukazuje Hongkong

Hongkongu poprvé po šedesáti letech nepatří prvenství v žebříčku ekonomické svobody. A klesat bude dál. Ze všeho nejvíc jde o výsledek tvrdých represí čínské vlády. Vysvětlíme si, proč by nás to mělo zajímat.

Martin Pánek26. 9. 2023
Ustojí vláda tlak lobby? Začíná lítý boj o penězovody, počítá se každá kačka
 7 557

Ustojí vláda tlak lobby? Začíná lítý boj o penězovody, počítá se každá kačka

Mnozí podnikatelé svůj byznys založili na pravidelném přísunu dotací a svou konkurenční výhodu, kterou tím získali, mají za samozřejmost. Zanedlouho, až na ně dopadnou předpokládané vládní škrty, se proto mohou ocitnout v nesnázích.

Pavel Jégl29. 8. 2023
Slepé vlády a mazaní úředníci. Takhle přebujelý stát nikdy nezkrotíme
 13 287

Slepé vlády a mazaní úředníci. Takhle přebujelý stát nikdy nezkrotíme

Pokud bychom hledali, na co si nejčastěji stěžují v Česku podnikatelé a šéfové firem, odpovědí by bylo jediné slovo: byrokracie. Jenže podle některých statistik zároveň není jednání s úřady v Česku tak hrozné, zákony u některých věcí nařizují poměrně rychlé lhůty k vyřízení a navíc na tom nejsme zdaleka tak zle ani co se digitalizace týče. Tak kde je tedy ten hlavní problém?

Marek Hudema17. 8. 2023
Vyrovnaný státní rozpočet není nutností. Řekneme vám proč
 9 969

Vyrovnaný státní rozpočet není nutností. Řekneme vám proč

Dennodenně slýcháme od ekonomů varování, že je tempo zadlužování státu neudržitelné a pomalu se blíží nechvalně proslulé „řecké cestě“. Pojďme se proto podívat na protipól k této diskuzi a možná obecněji k myšlenkám hlavního ekonomického proudu. Vysvětlíme si totiž, proč není vyrovnaný státní rozpočet nutně smysluplným cílem hospodářské politiky. A proč může být i deficit vítaný.

Štěpán Drábek15. 8. 2023
Inflace dvě procenta jako nedostižný cíl? Už dávno jsme níž, jen to málokdo vidí
 29 682

Inflace dvě procenta jako nedostižný cíl? Už dávno jsme níž, jen to málokdo vidí

Zeptáme-li se běžného občana, jaká je míra české inflace, pravděpodobně nám sdělí nějakou dvojcifernou hodnotu. Ti informovanější odpoví, že meziroční výše inflace představuje 9,7 procenta podle červnových údajů. Ti nejinformovanější pak odpoví aktuální červencovou hodnotou 8,8 procenta, kterou statistici zveřejnili právě dnes. Přesto se ale budou stále mýlit.

Pavel Kohout10. 8. 2023
2/16