Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Dani Rodrik

Dani Rodrik
Kontaktujte autora

Dani Rodrik, profesor mezinárodní politické ekonomie na Fakultě veřejné správy Johna F. Kennedyho Harvardovy univerzity. Napsal několik dobře přijatých knih o globalizaci a prosperitě, první a nejslavnější byla Has Globalization Gone Too Far? z roku 1997. Naposledy mu na jaře 2016 vyšla oslava ekonomie Economics Rules s podtitulem Úspěchy a omyly skličující vědy.

Půjde to bez Spojených států evropských?

Půjde to bez Spojených států evropských?

Sílí volání po hlubší integraci Evropy a především eurozóny. Daňové a politické. Podle některých ekonomů by ale problémy států s eurem docela dobře vyřešilo jediné: oddělit veřejné a soukromé finance, přetrhat spojení mezi vládami a bankami. Dá se ale gordický uzel tak snadno rozseknout?

2. 1. 2018
Jak bojovat s populistickými demagogy
 5 100

Jak bojovat s populistickými demagogy

Nepůjde to bez porážení posvátných krav, říká Dani Rodrik.

16. 11. 2017
Nevyrábějí, ale přesto rostou!
 5 444

Nevyrábějí, ale přesto rostou!

Některé z nejchudších zemí zažívají rychlý hospodářský růst. Není to růst založený na zvýšené poptávce po surovinách, ale růst podpořený strukturálními změnami ekonomiky. Vypadá to ale jinak, než jsme zvyklí. Jako by tyhle země vynechávaly jednu vývojovou fázi, tu, ve které by základem jejich hospodářství byla průmyslová výroba.

9. 11. 2017
Macron a jeho kanonáda na zákoník práce

Macron a jeho kanonáda na zákoník práce

Francouzský zákoník práce se dá co do počtu slov srovnávat s leckterým Jiráskovým historickým románem. Emmanuel Macron mu vyhlásil válku, neboť má za to, že je to právě rigidní pracovní právo, co brzdí francouzskou ekonomiku. Není první prezident na válečné stezce proti zákoníku, mohl by ale být první, kdo uspěje. Otevřená otázka je, jestli to opravdu pomůže.

11. 9. 2017
Mexický paradox

Mexický paradox

Reformy uskutečňované po sérii krizí v devadesátých letech se Mexiku částečně vyplatily. To nejdůležitější a nejočekávanější, totiž ekonomický růst, ale nepřinesly.

15. 8. 2017

Další skvělí autoři

Marek Hudema

Marek Hudema

Vystudoval historii a politologii na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, pracoval jako novinář například... Více

Ondřej Tůma

Ondřej Tůma

Vystudoval žurnalistiku na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy. Studoval také na Fakultě humanitních... Více

Petr Hampl

Petr Hampl

Tatík, který se živí normální prací (majitel malé firmy, expert na prodejní metodiky a marketing složitějších... Více

Tomáš Prouza

Tomáš Prouza

Vystudoval na VŠE v Praze mezinárodní politiku a diplomacii a na britské Open University získal titul... Více

G20: Co není chyba globalismu

G20: Co není chyba globalismu

Je příliš jednoduché říct, že selhává globální spolupráce v tom či onom. V mnoha případech ale nejde o selhání globalismu, ale o chyby konkrétních vlád konkrétních zemí. Tak je to například s růstem obchodních bariér.

11. 7. 2017
Brazílie zapíná omezovač rychlosti zadlužování

Brazílie zapíná omezovač rychlosti zadlužování

Když to v devadesátých letech vypadalo, že od žádné argentinské vlády už si nikdo nikdy dluhopis nekoupí, rozhodli se tam pro radikální krok a navázali peso na dolar. Už na nic nesaháme, přepínáme na autopilota. Brazílie dnes v krizi důvěry sahá po podobném řešení: zavedla strop pro rozpočtové výdaje. Nevěříte nám? My si taky nevěříme, tak nás to automaticky stopne.

15. 6. 2017
Dokáže to Macron?

Dokáže to Macron?

Vítězství Emmanuela Macrona nad Marine Le Penovou bylo velmi potřebnou dobrou zprávou pro všechny, kdo dávají přednost otevřeným a liberálním demokratickým společnostem před nativistickými a xenofobními alternativami. Boj proti pravicovému populismu ale ještě zdaleka není vyhraný.

15. 5. 2017
Oběti globalizace: Na kompenzaci poražených je příliš pozdě
 5 467

Oběti globalizace: Na kompenzaci poražených je příliš pozdě

Zdá se, že v řadách světových podnikatelských a politických elit poslední dobou zapouští kořeny nový konsenzus v otázce, jak se postavit k odporu proti globalizaci, který tak dovedně využívají populisté typu Donalda Trumpa.

13. 4. 2017
Kolik Evropy snese Evropa

Kolik Evropy snese Evropa

Evropský jednotný trh slaví zítra šedesát let od podpisu smlouvy, která ho stvořila. Hospodářská integrace Evropy byla vždycky pár kroků před jejím politickým sjednocováním. Až do devadesátých let, kdy zapnula turbo a nechala politickou integraci daleko za sebou. A k té už, jak píše Dani Rodrik, teď už možná nikdy nebude moci dojít.

24. 3. 2017
Globální občan, domácí ulejvák

Globální občan, domácí ulejvák

Britská premiérka Theresa Mayová přivodila loni v říjnu leckomu šok, když znevážila myšlenku globálního občanství. „Jestli se domníváte, že jste občanem světa,“ řekla, „jste občanem ničeho.“

15. 2. 2017