Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Petr Houdek

Petr Houdek
Kontaktujte autora
Zabývá se psychologickou, experimentální a forenzní ekonomií – obory zkoumajícími, jak se člověk rozhoduje ve veřejných, osobních či tajených dilematech. Působí na Fakultě podnikohospodářské VŠE, na Katedře marketingové komunikace a public relations Fakulty sociálních věd UK a Katedře managementu Fakulty podnikohospodářské VŠE. Jeho texty najdete na blogu Pokusy na lidech a společnosti a kratší postřehy na Twitteru.
Má cenu chodit demonstrovat?

Má cenu chodit demonstrovat?

Demonstrace jsou důrazný prostředek vyjádření občanského postoje. Jak je to ale s jejich dopadem? Výzkum efektivity veřejných protestů naznačuje, že potenciál mají – za určitých okolností – obrovský. Ne ovšem v tom, že ovlivní rozhodování politiků.

18. 5. 2017
Šéf je klíč

Šéf je klíč

Lidé často mají pocit, že z podnikohospodářských fakult vycházejí jen rychlokvašky, namyšlení rádobymanažeři, kteří nemají ponětí o tom, jak firmy fungují. Někdy se to bere tak, že firmu dělají především její výrobky, její zaměstnanci, její inovační drajv a zvládnutí technologií. Nový výzkum ale potvrzuje klíčovou roli podnikového řízení.

26. 4. 2017
Ověřeno! Z televize se hloupne
 7 552

Ověřeno! Z televize se hloupne

Televize má odedávna punc média pro prosťáčky. Zdá se, že právem. Tým italských ekonomů navíc dokazuje, že televizní vysílání jednodušší lidi nejen přitahuje, ale přímo vytváří. Diváci laciné televize hloupnou a projevuje se to mimo jiné jejich volebními preferencemi.

5. 4. 2017
Třída laxních: podnikavý duch USA ochabuje

Třída laxních: podnikavý duch USA ochabuje

Tyler Cowen v nejnovější knížce naložil Americe. Z podnikavého národa selfmademanů, kteří se nebáli pádu a šli po každé příležitosti, se stává národ bačkorů.

23. 3. 2017
Triumf nakažlivé zloby

Triumf nakažlivé zloby

Vítězství Donalda J. Trumpa v prezidentských volbách mohlo změnit normu toho, jak muži přistupují k ženám. Experimentální studie z Whartonovy obchodní školy Pensylvánské univerzity ukázala, že muži nyní vyjednávají s ženami agresivněji a jsou sebestřednější. Doplácí na to efektivita společných týmů.

9. 3. 2017

Další skvělí autoři

Petr  Vidomus

Petr Vidomus

Dramaturg Českého rozhlasu a sociolog se specializací na moderní sociální hnutí. Zajímá se o klimatickou... Více

Světlana Rysková

Světlana Rysková

Věnuje se jako ekonomická redaktorka osobním financím, bankovnictví, pojišťovnictví a realitnímu trhu.... Více

Jan Traxler

Jan Traxler

Privátní investiční poradce a partner Long Capital. Založil investiční fond Otakar. Je odborným garantem... Více

Michal Chleboun

Michal Chleboun

Redaktor, editor, korektor, publicista, žurnalista... Práci na slovu nabízí na webu své firmy imprimis.... Více

Jak utopit pravdu. Válka podle mediálního kalendáře

Jak utopit pravdu. Válka podle mediálního kalendáře

Když politik musí vypustit zprávu, která mu může uškodit, snaží se to načasovat tak, aby se rozpustila v moři dalších, nesouvisejících zpráv. Nová studie o izraelsko-palestinském konfliktu ukazuje, že i vojenské operace se plánují na dny, kdy zprávy o nich budou více či méně přehlušeny zprávami o jiných událostech.

20. 2. 2017
Portfolio manažer s rychlou károu nabourá i vaše investice

Portfolio manažer s rychlou károu nabourá i vaše investice

Pryč od obchodníka v drahém sporťáku! Nová americko-singapurská studie ukazuje, že manažer investičního fondu, který si koupí drahé sportovní auto, řídí investice riskantněji. Fondy, které spravuje, navíc dosahují nižší výnosnosti, častěji bankrotují nebo končí kvůli podvodům a obcházení regulací.

1. 2. 2017
2/2