Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Vojtěch Navrátil

„Léčba Fialou“: nejisté vykročení ODS

„Léčba Fialou“: nejisté vykročení ODS

Občanští demokraté jsou v krizi, netuší, co si se sebou počít, a jsou pro zlepšení situace schopni udělat takřka cokoliv. Tedy i podniknout kroky, jež by byly ještě nedávno považovány za rouhání proti základním stranickým principům. Tak se dá číst poslední dění v ODS završené korunovací Petra Fialy do čela strany, jak atmosféru panující okolo volby předsedy trefně vystihl Roman Joch. I přes povinný optimismus se nakonec může ukázat, že nedávný kongres ODS byl jen dalším neúspěšným pokusem o restart kdysi nejmocnější strany v zemi.

18. 2. 2014
Rusnokovu jmenování se dalo předejít

Rusnokovu jmenování se dalo předejít

V české politice je zvykem, že opozice odmítá návrhy vládních stran na vylepšení postavení vlády v mocenském trojúhelníku vláda – parlament – prezident, aby je po vstupu do Strakovy akademie sama neúspěšně předkládala jako řešení. Jeden takový mohl být řešením i v aktuálním sporu sněmovní většiny s prezidentem Milošem Zemanem o jmenování nástupce premiéra Petra Nečase, který je obecně sporem s ambicemi utvářet kabinety bez ohledu na vůli Sněmovny a politických stran.

1. 7. 2013
Schwarzenberg na Hrad! Labutí píseň TOP 09?

Schwarzenberg na Hrad! Labutí píseň TOP 09?

Karel Schwarzenberg je členem nejméně populární polistopadové vlády a jeho TOP 09 v nedávných krajských a senátních volbách utrpěla debakl, od ještě katastrofálnějšího výsledku ji zachránili jen Starostové. Schwarzenbergův postup do druhého kola prezidentských voleb je i pro jeho stranu velkým překvapením, především ale povzbuzením. Může se ovšem jednat o její zcela poslední úspěch.

16. 1. 2013