Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Vladimír Bezděk

Vladimír Bezděk
Kontaktujte autora

Profesní dráhu zahájil v roce 1997 v České národní bance. Za více než devět let působení v ČNB prošel několika útvary a pozicemi. Od roku 2003 pracoval jako koordinátor výzkum fiskální politiky a současně působil jako jeden z poradců Bankovní rady. Od července 2004 do června 2005 byl dočasně uvolněn na Úřad vlády ČR a byl vládou ČR jmenován koordinátorem přípravy podkladů pro rozhodnutí o důchodové reformě. Po návratu do ČNB na pozici koordinátora fiskálního výzkumu a poradce Bankovní rady přibral od října 2005 k těmto aktivitám i vedení referátu finanční stability. Na konci roku 2006 odešel z ČNB. Byl předsedou představenstva a ředitelem Aegon Penzijního fondu, pojišťovny Generali na Slovensku. Nyní je generálním ředitelem a předsedou představenstva v Penzijní společnosti České spořitelny

Kdo bude mít Černého Petra?

Kdo bude mít Černého Petra?

Pokud bych měl jmenovat nejsilnější moment v oblasti finančních služeb, považuji za něj vývoj v asociaci finančních poradců a zprostředkovatelů – AFIZ.

5. 1. 2009
Reformy všude kolem

Reformy všude kolem

Nenechejme se mást protesty odborů, opozice či dalších subjektů. Zákon, který leží v Poslanecké sněmovně, nemá s důchodovou reformou nic moc společného.

17. 7. 2008
Blýská se na lepší časy?

Blýská se na lepší časy?

První poselství zní: „Nebojme se důchodové reformy.“ aneb „Obávejme se toho, kdyby vlády, tváří v tvář stárnutí populace, nic nedělaly.“ Každý přece chápe, že když teče do lodi, tak všichni musí k pumpám.

29. 2. 2008
Jsme v dluhové pasti?

Jsme v dluhové pasti?

Riziky souvisejícími s půjčkami jsou ohroženy zejména domácnosti s nižšími příjmy, které pravděpodobně nemají příliš finančních rezerv. Potvrzují to i statistiky exekutorů. Co to znamená pro finanční poradce?

6. 12. 2007
Problémy a příležitosti roku 2008

Problémy a příležitosti roku 2008

Zvyšující se zaměstnanost rozšíří řady těch spoluobčanů, kteří budou uvažovat o investicích a finančních produktech. Navíc se části obyvatel sníží (a ostatním by neměla vzrůst) přímá daňová zátěž, což může zvýšit poptávku po finančních produktech.

20. 11. 2007

Další skvělí autoři

Jan Traxler

Jan Traxler

Privátní investiční poradce a partner Long Capital. Založil investiční fond Otakar. Je odborným garantem... Více

Alena Šafrová Drášilová

Alena Šafrová Drášilová

Vystudovala podnikovou ekonomiku a management na Masarykově univerzitě v Brně (MU), kde si rovněž doplnila... Více

Jan Dvořák

Jan Dvořák

Autor je soukromý investor a provozovatel investičního portálu pro investory. Publikuje zejména analýzy... Více

Jakub Skala

Jakub Skala

Jakub Skala je neustále fascinován tím, co se na světě děje. O něčem z toho píše.

Britská inspirace

Britská inspirace

Na rozdíl od Anglie nemáme v Česku spolehlivou statistiku ohledně distribuce úspor mezi obyvatelstvem podle výše jejich příjmů či věku. Musíme tudíž vycházet pouze z agregátních dat. Ta však nejsou nijak příznivá. Míra úspor domácností setrvale klesá. Zatímco v roce 1995 průměrná domácnost šetřila více než 15% ze svých disponibilních příjmů, v roce 2006 to bylo stěží 5%.

31. 10. 2007
Hrušky a jablka

Hrušky a jablka

Penzijní fond, který slibuje nejvyšší anuitu, dosahuje z hlediska výše akumulovaného kapitálu třetích nejnižších hodnot ze všech deseti penzijních fondů. Odkud se na tak vysokou slibovanou anuitu v tomto fondu asi najdou peníze?

18. 10. 2007
Skalpel, prosím?

Skalpel, prosím?

Stát by měl co nejrychleji zrušit meziroční garanci nezáporného zhodnocení vkladů. To umožní penzijním fondům investovat dlouhodoběji a dosahovat tak pro klienta vyššího výnosu. Za úvahu stojí také, v kombinaci s předchozím bodem, uvolnění investičních limitů, které fondy ze zákona musí splňovat. Tuto změnu lze provést velmi rychle. Odborná i politická kapacita v důchodové oblasti se nevyblokuje na „řešení“ penzijních fondů a bude možné ji použít pro reformu státního důchodového systému.

2. 10. 2007
Jak na reformu penzí

Jak na reformu penzí

O potřebnosti důchodové reformy není v Česku potřeba rozumně uvažující lidi příliš přesvědčovat. V diskuzích na toto téma kandidujeme po patnácti letech na titul mistr Evropy. Zatímco v Česku mluvíme, v mnoha zemích přikročili k činům a v posledních letech tento vývoj dorazil i k našim nejbližším sousedům.

14. 9. 2007