Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Roman Zeman

Regulace úrokových sazeb v EU

Regulace úrokových sazeb v EU

V roce 1904 formuloval Max Weber svou tezi, že rozdělení evropské hospodářské dominance a bohatství mezi bohatým severem a chudým jihem je do velké míry dáno protestantskou etikou a liberálním pojetím úroku. Tenkrát to pravda být mohla, dnes už ne.

2. 10. 2008
Úroková anarchie

Úroková anarchie

„Jest to nejprve lichva se životními potřebami, kterou vláda jest odhodlána se vší bezohledností stíhati jako nejtěžší zločin proti lidu a státu,“ hřímal Karel Kramář v projevu před Národním shromážděním dne 9. 1. 1919, kterým přednášel Programové prohlášení první československé vlády.

2. 7. 2008
Za málo peněz málo muziky

Za málo peněz málo muziky

Stát nutí finanční instituce, aby mu půjčovaly peníze. Nakonec to odnesou drobní klienti. Názorným příkladem je český systém penzijního připojištění – kdy fondy investují úspory pojištěnců převážně do státních dluhopisů a výnosy jsou mizerné. Ale mají vůbec na vybranou?

6. 5. 2008
Finanční loupežníci

Finanční loupežníci

Srozumitelné produkty, průhledné poplatky a konec vykořisťování prostých spotřebitelů nenasytnými finančními predátory – to slibuje nový zákon o pojišťovnictví, MiFID, nová evropská směrnice o spotřebitelských úvěrech a plánovaný jednotný evropský trh úvěrů na bydlení. Kéž by to bylo tak jednoduché!

17. 4. 2008
Embíjáéééj, embíjáóóó...

Embíjáéééj, embíjáóóó...

Jak je možné, že používané modely ratingových agentur neposkytly včasnou informaci o rizicích a hrozbách z pojišťovaných dluhopisů? Selhali jednotlivci, nebo systém?

5. 2. 2008

Další skvělí autoři

Petra Nová

Petra Nová

Copywriterka, externí spolupracovnice NextPage Media. Kromě hrátek s písmenky se jako absolventka Filozofické... Více

Lukáš Kovanda

Lukáš Kovanda

Lukáš Kovanda působí jako hlavní ekonom Trinity Bank. Je členem Národní ekonomické rady vlády. Přednáší... Více

Výnosy penzijních fondů

Výnosy penzijních fondů

O tom, zda fond vydělá nebo prodělá, rozhoduje účetní zařazení pořízených dluhopisů.

3. 1. 2008