Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Petr Preclík

Petr Preclík
Kontaktujte autora

Dnes pracuje na českém velvyslanectví v zambijské Lusace, dřív pracoval jako expert při OSN v Ženevě a New Yorku, zúčastnil se volebních pozorovatelských misí na Ukrajině, v Guineji a Pobřeží Slonoviny. Zajímají ho humanitární a rozvojová témata, otázky odzbrojení a mezinárodní spolupráce.

O budování národa, prsu a osobní chamtivosti

O budování národa, prsu a osobní chamtivosti

Hranice nakreslené podle pravítka, klanové a kmenové dělení uvnitř států, které může vést k letitým konfliktům, případně i masovému vraždění a genocidě, obecná nestabilita a ekonomická nevýkonnost. I tak bývá charakterizována Afrika. A právě nedostatek identity považují někteří za prapůvod všech problémů tohoto kontinentu. Ty ekonomické nevyjímaje.

21. 5. 2010
Diamanty jsou věčné. A krvavé!

Diamanty jsou věčné. A krvavé!

Že krvavé diamanty jsou ty drahé kameny, které pocházejí z oblastí kontrolovaných povstaleckými a guerillovými bojůvkami, dnes díky Leonardu di Capriovi vědí všichni diváci hollywoodských trháků. Vědí také to, že zisky z jejich prodeje slouží rebelům k financování pokračujícího ozbrojeného odporu proti legitimním vládám.

7. 5. 2010
Mikrobyznys makrorozměrů

Mikrobyznys makrorozměrů

Že ke štěstí mnohdy stačí málo, říkávaly už babičky našich babiček. Bangladéšský ekonom Muhammad Yunus si toto pořekadlo přeložil do ekonomické mluvy a začal půjčovat drobné částky výrobcům proutěných košů. Ti mu pak peníze vraceli téměř po centech (přesněji řečeno po takách a poishích). Celý koncept se ujal a dnes jsou mikropůjčky celosvětovým fenoménem, ve kterém se točí biliony dolarů.

1. 5. 2010
Jádro: Pohyb nezastavíš!

Jádro: Pohyb nezastavíš!

Skončený summit čtyřiceti sedmi států v čele s prezidentem Obamou se shodl, že je třeba účinněji kontrolovat, ideálně zcela zastavit, výrobu a pohyb štěpného materiálu světem. Jenže trend je zřejmý: O výrobu elektřiny v jaderných reaktorech má zájem stále více států včetně těch rozvojových. A světem by tak mohlo putovat dostatek materiálu na 100 000 nových bomb. Summitu navzdory.

20. 4. 2010
Obamo, vrať nobelovku!

Obamo, vrať nobelovku!

Ruský a americký prezident včera podepsali novou odzbrojovací smlouvu. Oba svůj podpis neváhají označit za dějinný. Jenže nová smlouva přináší pouze kosmetické změny, které se zásadních problémů kolem jaderných zbraní vůbec nedotknou.

10. 4. 2010

Další skvělí autoři

Ivan Adamovič

Ivan Adamovič

Publicista a novinář původně zaměřený na kulturu. V roce 1995 spoluzaložil a řadu let řídil časopis Živel,... Více

Vojtěch  Dobeš

Vojtěch Dobeš

Automobily byl posedlý od malička a řízení osudu ho postupně dovedlo do redakcí českých verzí Autocaru... Více

Petr  Vidomus

Petr Vidomus

Dramaturg Českého rozhlasu a sociolog se specializací na moderní sociální hnutí. Zajímá se o klimatickou... Více

Rostislav Oboňa

Rostislav Oboňa

Mediální magnát. Vydává The Zeitung a tištěný The Zeitung magazín.

Dvanáct milionů otroků, dvacet miliard zisku!

Dvanáct milionů otroků, dvacet miliard zisku!

Neplatit za nájem bývalo v módě. Neplatit pohledávky zkoušel nejeden podnikatel. Bývávalo. Teď je v módě neplatit za práci.

5. 4. 2010
CERN: Kvarky nebo škvarky?

CERN: Kvarky nebo škvarky?

Když CERN minulý týden oznámil, že svůj urychlovač částic spustí na rekordní obrátky, spustil se na rekordní výkon i mediální kolotoč. Jedni byli nadšeni, že se lidstvo přiblíží zásadnímu zlomu v bádání o začátcích vesmíru. Druzí vyhrožovali soudným dnem. Urychlovač měl vytvořit černou díru a ta Zemi a všechen život na ní pozřít. A pak tu byla malá skupina těch, kteří počítali, kolik to všechno bude stát.

31. 3. 2010
Svět za zdí

Svět za zdí

Přestože se fantasie o svobodném světě bez bariér již dávno stala mantrou dominantního liberálního pohledu na ekonomii, překážky svobodnému obchodu přetrvávají. Přestože stále častěji slýcháme o globálním světě, hranice jsou rok od roku neprostupnější a více střežené. Zboží, kapitál, informace, všechny tyto komodity čelí překážkám ve svém šíření. Nejomezenější ve svém pohybu však zůstává sám člověk.

19. 3. 2010
Humanitární antiutopie

Humanitární antiutopie

Světové mínění zase jednou zuří. Dva bývalí velitelé ozbrojené guerilly v Etiopii prohlásili, že téměř všechna humanitární peněžní pomoc přicházející do země v letech 1984-1986 sloužila k nákupu zbraní. A to včetně peněz z megaslavného koncertu LiveAid. Jak se postupně ukazuje, o problému věděl nejeden západní pohlavár.

12. 3. 2010
Společensky odpovědní pojišťováci?!

Společensky odpovědní pojišťováci?!

Spor o globální klimatické změny běží naplno. Odhady úplného roztátí himálajských ledovců, které připraví o pitnou vodu miliony lidí, i těch antarktických, které zase miliony lidí zaplaví, se neustále mění. Některá čísla však známe poměrně přesně: Nenadálé klimatické příhody stojí pojišťovny celosvětově sto miliard dolarů ročně navíc.

5. 3. 2010
Kolik stojí demokratické volby?

Kolik stojí demokratické volby?

Volby nám přijdou zcela samozřejmé. Kdesi jsem dokonce četl, že demokratické volby jsou celosvětově jedinou politickou hrou, která je současně k mání. A právě zde přichází problém. Početná skupina zemí si je nemůže dovolit.

26. 2. 2010
Zbytečný strach z ruského medvěda

Zbytečný strach z ruského medvěda

Pravidelná měsíční splátka Ukrajiny za ruský plyn úspěšně proběhla a Evropa si může zase na celý měsíc oddychnout. Za třicet dní však evropský tep opět vyskočí přímo úměrně prázdnotě kyjevské pokladny. Opět se objeví komentáře volající po snížení závislosti na Rusku, opět se rozehraje nacionalistická píseň o strašlivém ruském medvědu. Je však takové bědování nutné?

19. 2. 2010
Tři teplé svetry a chmurné vyhlídky

Tři teplé svetry a chmurné vyhlídky

Nedělními volbami na Ukrajině marast posledních dvou let nekončí. Ačkoli mnohá zahraniční média referují o vítězství Viktora Janukovyče nad Julií Tymošenkovou, zde na Ukrajině ještě nikdo oslavné prapory nevyvěšuje.

9. 2. 2010
2/2