Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Paul Krugman

Paul Krugman
Kontaktujte autora

Narodil se na Long Islandu a vystudoval ekonomii na univerzitě v Yale. Doktorát získal na Technologickém institutu v Massachusetts. Působí jako profesor ekonomie a mezinárodních vztahů na Princeton University, zároveň přednáší i na univerzitách v Berkeley a Stanfordu. Pravidelně publikuje své sloupky v deníku The New York Times a přednáší na univerzitách v Berkeley či Stanfordu. Za svou Analýzu obchodních vzorců a lokalizace ekonomické aktivity získal Krugman v roce 2008 Nobelovu cenu za ekonomii.

Paul Krugman: Když vyhrávají zombie

Paul Krugman: Když vyhrávají zombie

Kdyby se měli historici ohlédnout zpět do let 2008 až 2010 a říci, který fenomén této doby je nejvíce zaskočil, předpokládám, že jejich odpověď by zněla: prapodivný triumf pomýlených idejí. Zastánci teorie volného trhu se mýlili ve všem. Navzdory tomu však i nadále ovládají politickou scénu, a to mnohem silněji než kdy jindy.

10. 1. 2011
Jak vznikl europrůšvih?

Jak vznikl europrůšvih?

Finančním mediím v poslední době dominují zprávy o Řecku a dalších státech na okraji Evropy. A je to tak správně. Mě ale trápí to, že zpravodajství se soustřeďuje téměř výhradně na evropské zadlužení a deficity rozpočtu, přičemž vzniká dojem, že se jedná výlučně o marnotratnost vlád. Ten pak povzbuzuje tvrzení našich (amerických, pozn. redakce) rozpočtových jestřábů, kteří chtějí prudce snížit vládní výdaje navzdory obrovské nezaměstnanosti a dávají Řecko za příklad toho, co nás čeká, pokud tak neučiníme.

2. 3. 2010