Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Ondřej Krutílek

Ondřej Krutílek
Kontaktujte autora

Absolvent politologie, mezinárodních vztahů a evropských studií na Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity. Od roku 2004 působí v brněnském Centru pro studium demokracie a kultury (CDK) jako analytik legislativy EU, od roku 2009 je také šéfredaktorem on-line časopisu Revue Politika. Píše odborné i publicistické texty, příležitostně přispívá do časopisů Reflex nebo Týden.

Vynořit se a nadechnout
 6 251

Vynořit se a nadechnout

Česká pravice je zasažena krizí a jistě ji na sebe aspoň zčásti sama přivolala. Opakovat to stále dokola už by ale bylo poněkud úmorné. Zajímavé teď bude, jestli dokáže najít odpověď na otázku, co dělat, aby se z krize dokázala vzpamatovat. Domníváme se, že aspoň zčásti ji najdeme v následujícím apelu čtyř osobností, který přetiskujeme v plném znění.

9. 12. 2013
Energetická daň: Další velkohubý návrh z Bruselu

Energetická daň: Další velkohubý návrh z Bruselu

Evropská komise v době zvyšujících se cen ropy předložila návrh na revizi směrnice o zdanění energetických produktů. Jeho výsledkem bude zdražení nafty i alternativních paliv.

9. 5. 2011
Kde dělají soudruzi z EU chybu?

Kde dělají soudruzi z EU chybu?

Říjnový summit EU oprávněně vzbudil pozornost kvůli snahám po necelém roce platnosti revidovat Lisabonskou smlouvu. Jde o závažné téma. Nemělo by se však přehlížet, že o úroveň níže – na poli směrnic, nařízení a dalších tzv. sekundárněprávních norem – probíhají obdobné procesy naprosto standardně. Nevzbuzují emoce, o to více ale ovlivňují náš každodenní život.

19. 11. 2010
Máme chtít eurodaň?

Máme chtít eurodaň?

Letní (ne)klid v EU brutálně přerušilo prohlášení komisaře Janusze Lewandowského pro list Financial Times Deutschland, že se v září chystá předložit návrh na zavedení evropské daně.

3. 9. 2010
Místo mozku legislativní kostku

Místo mozku legislativní kostku

Je tomu přibližně rok, co Vědecký výbor pro nově vznikající a nově určená zdravotní rizika (SCENIHR) uveřejnil zprávu „Potenciální zdravotní rizika plynoucí z vystavení zvuku z osobních hudebních přehrávačů a mobilních telefonů s funkcí hudebního přehrávače“.

14. 1. 2010

Další skvělí autoři

Petr  Vidomus

Petr Vidomus

Dramaturg Českého rozhlasu a sociolog se specializací na moderní sociální hnutí. Zajímá se o klimatickou... Více

Aleš Tůma

Aleš Tůma

Pracuje jako analytik investic ve společnosti Partners. Absolvoval VŠE v Praze a v roce 2013 získal titul... Více

Vojtěch  Dobeš

Vojtěch Dobeš

Automobily byl posedlý od malička a řízení osudu ho postupně dovedlo do redakcí českých verzí Autocaru... Více

Vlad Ender

Vlad Ender

Vystudoval Matematicko-fyzikální fakultu Univerzity Karlovy, MBA získal na London Business School. Od... Více

EuroMýtné

EuroMýtné

Když jsem si před časem dělal mezi známými malý soukromý průzkum týkající se postojů k EU, vyšlo mi, že Unie by bez ohledu na své institucionální veletoče měla dělat především to, nač stačí a z čeho lze mít bezprostřední užitek.

26. 11. 2009