Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Tomáš Raputa

Tomáš Raputa
Kontaktujte autora

Studuje finance na Ekonomicko-správní fakultě Masarykovy univerzity. Již během studia na gymnáziu získal řadu ocenění z oblasti investic. Aktivně se zabývá finančními trhy a makroekonomií. Působí rovněž jako správce akciového portfolia na volné noze. Svou kariéru by chtěl odstartovat jako finanční analytik.

Jen ty peníze trochu rozhýbat

Jen ty peníze trochu rozhýbat

Heslo dne? Šetřit na horší časy. Šetříte vy, vaši známí, podniky, ba dokonce i vlády se k tomu po svém odhodlávají. Jenže horší časy už jsou tady. Fakta: Na českých úřadech práce se stále tlačí téměř dvakrát víc nezaměstnaných než před krizí. Evropu podle všech předpovědí čeká další ekonomický pokles. Pomohla by větší spotřeba. A je za co utrácet a je i co utrácet. Jenže těm, kteří mají peníze, už nic nechybí. Nemají potřebu spotřeby.

12. 10. 2011
Dolar na ústupu

Dolar na ústupu

Spojené státy každoročně spotřebují zboží v hodnotě o 600 miliard dolarů vyšší, než je jejich vlastní produkce. Tento schodek musí krýt dovozy, na které si půjčují od celého světa. Co by se mohlo zdát jako ohromná globální nerovnováha, je zdánlivě v pořádku, na americkém obchodním deficitu je totiž založen současný světový měnový systém.

26. 9. 2011
Kurzarbeit: Kterak Německo „zakázalo“ nezaměstnanost

Kurzarbeit: Kterak Německo „zakázalo“ nezaměstnanost

V posledním díle seriálu Cesty z krize se podíváme do Německa, jehož ekonomika zúročila desetiletí střízlivého růstu platů a z hrozivého propadu se díky konkurenceschopnosti svých exportérů uzdravila až překvapivě rychle.

10. 8. 2011
Cesty z krize: V Číně přihořívá

Cesty z krize: V Číně přihořívá

V druhém dílu seriálu Cesty z krize se podíváme pod pokličku čínského velmi rychlého oživení po krizi, které vyústilo v růst cen nemovitostí a následně i zboží. Jaké prostředky jsou pro Čínu nejvhodnější pro boj s inflací a jaké jsou její vyhlídky do budoucna? Podívejme se na to.

2. 8. 2011
Cesty z krize: Adam Smith by Americe zatleskal

Cesty z krize: Adam Smith by Americe zatleskal

První článek z třídílného bloku Cesty z krize vám nabídne jiný pohled na současnou situaci americké ekonomiky. Kromě neustále zmiňovaných vládních deficitů je totiž potřeba se zaměřit také na pozitivní dědictví, které si USA z nedávné velké recese odnesly – růst produktivity práce.

21. 7. 2011

Další skvělí autoři

Jakub Žofčák

Jakub Žofčák

Jakub Žofčák je absolventem oboru Ekonomická analýza na NF VŠE a momentálně si dělá doktorát na Univerzitě... Více

Peter Singer

Peter Singer

Peter Singer je profesorem bioetiky na Princetonské univerzitě a čestným profesorem Melbournské univerzity.... Více

Pavel Kohout

Pavel Kohout

Ředitel Algorithmic Investment Management a strůjce investičních fondů Algorithmic SICAV. Dřív pracoval... Více

Zpátky ke strojům: Průmysl je zase „in“!

Zpátky ke strojům: Průmysl je zase „in“!

Co mají společného ekonomiky Francie, Řecka, Portugalska, Španělska, USA a Velké Británie? Ve světle každodenních zpráv by vás asi nejprve napadly problémy v oblasti veřejného dluhu. Není ale náhodou, že právě tato šestice zemí se během posledních dvaceti let částečně vzdala svého průmyslového potenciálu a budovala „moderní ekonomiku“ založenou na službách.

31. 3. 2011
Vitamíny německého růstu

Vitamíny německého růstu

Sice je Německo jako vývozní lídr poměrně závislý na ekonomickém vývoji v ostatních částech světa a často jej také kopíruje, rok 2010 je ale pro tento zavedený model přímo paradoxní.

26. 11. 2010
Z denní nabídky bublin vybíráme…

Z denní nabídky bublin vybíráme…

Finanční celebrity si vždy najdou nějaké téma, o kterém dokážou horlivě diskutovat, dokud to veřejnost neomrzí. Jejich apokalyptické vize jsou děsivé, hrozné a vzájemně si odporující. Teď se třeba dohadují, jestli ceny v amerických obchodech budou dlouhodobě klesat, nebo porostou až do nebes. Přeloženo do finančního jazyka – jedni „hrozí“ deflací a druzí zase vysokou inflací.

30. 10. 2010
2/2