Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Arsen Lazarevič

Arsen Lazarevič
Kontaktujte autora

Ekonomický publicista. Narodil se v Bělehradu, v České republice žije trvale od svých pěti let. Na Finmagu začínal, dnes působí na serveru Měšec.

Drzost bank nezná mezí

Drzost bank nezná mezí

Během shromažďování podkladů pro můj text o Španělsku jsem zjistil jednu překvapivou věc: Většina Španělů, která si vzala hypotéky, splácí měsíčně částku převyšující 50 % jejich měsíčních příjmů. To číslo mi připadalo ohromné. Utěšoval jsem se, že u nás se nic podobného stát nemůže. Realita je bohužel zcela opačná.

5. 10. 2009
Mají elektromobily šanci?

Mají elektromobily šanci?

Minimální hluk a vibrace, čistota, úspornost a ekologičnost. To jsou vlastnosti, kterými se elektroautomobily po právu pyšní. Jízda takovým vozem je skutečným zážitkem. Opětovné nasednutí do „obyčejného“ automobilu (jakkoliv je luxusní) působí jako návrat o desítky let zpátky.

2. 10. 2009
Nad nemovitostmi se stahují mračna

Nad nemovitostmi se stahují mračna

Je tomu již více než rok, co generální ředitel společnosti Orco Jean-François Ott sebevědomě prohlásil, že k žádnému plošnému zlevňování bytů nedojde. Zároveň všechny ujistil, že jeho podnik krizi přečká bez problémů: „Cenu nemovitostí jednoduše stabilizujeme snížením nabídky bytů,“ pronesl tehdy Ott. Byla to skutečně silná slova…

29. 9. 2009
Trampoty černého zlata

Trampoty černého zlata

Hrozí nám podobný nárůst cen ropy jako v roce 2008?

21. 9. 2009
Příliš kyselá oranžáda

Příliš kyselá oranžáda

Představte si zemi s minimální podporou nezaměstnaným, neomezenou volností podniků při určování mezd a přímou úměrou mezi produktivitou a výší mzdy. Kde by tak asi mohla být?

18. 9. 2009

Další skvělí autoři

Luboš Palata

Luboš Palata

Narodil se v roce 1967 a vystudoval politologii a mezinárodní vztahy na Univerzitě Karlově. Je nositelem... Více

Michal Chleboun

Michal Chleboun

Redaktor, editor, korektor, publicista, žurnalista... Práci na slovu nabízí na webu své firmy imprimis.... Více

Jana Divinová

Jana Divinová

Vystudovala ekonomii a management na Vysoké škole báňské. V redakci NextPage Media působí od podzimu... Více

Prohnilé dotace

Prohnilé dotace

Před časem jsem si v jednom nejmenovaném obchodním řetězci koupil lahev velmi levného a přitom velmi kvalitního francouzského vína. Jeho nízká cena mě jako koncového spotřebitele nepokrytě těšila. Na druhou stranu jsem si ale uvědomoval, že dumpingová cena lahve byla tvrdě stlačena Společnou zemědělskou politikou Evropské unie, z níž nejvíce profituje právě Francie.

14. 9. 2009
Proti krizi s Hooverem

Proti krizi s Hooverem

Řada ekonomů se domnívá, že Velkou hospodářskou krizi zavinila liberální politika 31. prezidenta Spojených států Herberta C. Hoovera založená na pasivním přístupu (čti nicnedělání). Pravda je ale úplně jiná.

9. 9. 2009
Janota krotitelem dluhů

Janota krotitelem dluhů

Před několika měsíci přinesly Hospodářské noviny otřesný titulek s černým pozadím: Česku hrozí deficit až 150 miliard korun. Realita je však mnohem otřesnější. Schodek by mohl dosáhnout až 230 miliard.

7. 9. 2009
Investovat do dluhopisů?

Investovat do dluhopisů?

Jsou dluhopisy pro občany, které plánuje vydávat ministerstvo financí, opravdu vhodnou bezrizikovou alternativou vůči spořicím účtům, nebo by se jim měl konzervativní investor vyhnout?

2. 9. 2009
Mýty kolem deflace

Mýty kolem deflace

Spotřebitelé zastaví veškeré své nákupy v očekávání lepších cen. To má údajně způsobit totální zastavení ekonomiky a velkou hospodářskou krizi podobnou té ve 30. letech minulého století.

12. 8. 2009
Co nás čeká a nemine

Co nás čeká a nemine

Jaké jsou vyhlídky zemí Evropské unie na budoucí ekonomický vývoj? Je to opravdu všechno tak špatné, jak se všude povídá? Podívejme se, co bude ohrožovat budoucí Evropu.

3. 8. 2009
Může být destrukce kreativní?

Může být destrukce kreativní?

V souvislosti s růstem nezaměstnanosti a současnou finanční krizí se poměrně dost sociologů domnívá, že nezaměstnanost bude nadále růst, protože je potřeba stále méně nových pracovních míst a pokud jsou vůbec nějaká potřebná, přesouvají se do rozvojových zemí. Hrozí nám něco takového a máme se toho bát?

30. 7. 2009
Nepoučení z krizového vývoje

Nepoučení z krizového vývoje

Jsou konjunktury a hospodářské krize neoddělitelnou součástí hospodářského cyklu podobně jako v lidském životě jsou období dobrá a špatná, nebo jsou hospodářské krize pouze uměle vytvořenou bublinou, kterou lze s jistotou předcházet?

27. 7. 2009
Kam nás vede závist

Kam nás vede závist

Na serveru aktuálně.cz byl publikován zajímavý článek s názvem „Závist je motorem neúspěchu“. Závist se tedy údajně šíří v zemích, kde existují největší nerovnosti a lidé jsou frustrovaní svou špatnou sociální a životní situací.

22. 7. 2009
Čína, země nejistot

Čína, země nejistot

Krize nemilosrdně udeřila i na exportní ekonomiky, které kvůli velkému propadu poptávky zaznamenávají pokles hospodářské aktivity. Jednou z takových zemí je i Čína. Jak se nejlidnatější země vypořádá s finanční krizí? Jakým hrozbám čelí do budoucna?

17. 7. 2009
Změňme v krizi priority

Změňme v krizi priority

Současná finanční krize nám ukazuje, že zaměření jednotlivých ekonomik pouze na určité obory se v delším horizontu jeví jako zcela nepromyšlená taktika. Během hospodářské krize zažívají totiž tyto státy mnohem hlubší propad HDP.

1. 7. 2009
Afrika na rozcestí

Afrika na rozcestí

Ve svém předchozím článku jsem psal o trendu některých blízkovýchodních či asijských zemí ohledně pronajímaní či nakupování půdy v jiných zemích, převážně v Africe. Čína například nedokáže pokrývat nárůstem produkce stále větší poptávku a poohlíží se jinde.

19. 6. 2009
Suroviny vítězí!

Suroviny vítězí!

Krize se prohlubuje a stále více zemí musí upravovat své makroekonomické predikce, většinou směrem dolů. Pokles HDP má vliv na i na spotřebu komodit, která překvapivě začíná mírně růst.

10. 6. 2009
Slovenská eurolaboratoř

Slovenská eurolaboratoř

V současné době se ukazuje, že finanční krize zasáhla Slováky podstatně více, než Českou republiku. Zatímco v prvním čtvrletí roku 2008 rostla slovenská ekonomika o 8,7 procenta, v 1. čtvrletí tohoto roku zaznamenala 5,6-procentní pád.

9. 6. 2009
Deflační zkušenost Japonska
 5 543

Deflační zkušenost Japonska

O zkušenosti Japonska s kvantitativním uvolňováním peněz a volné měnové politiky se hovoří velice pozitivně. Experiment se údajně Japonsku vydařil. Žádná hyperinflace nevznikla a japonští centrální bankéři litovali, že s tím nezačali dříve. Je tato idylka opravdu taková, jak se tvrdí? Můžou podobný postup uplatňovat i centrální bankéři ve Spojených státech?

8. 6. 2009
Od perestrojky ke krizi

Od perestrojky ke krizi

Je to již více než dvacet let , co v Sovětském svazu proběhla perestrojka, kterou vedl tehdejší generální tajemník Michail Gorbačov. Dala nám perestrojka nějaké historické ponaučení?

1. 6. 2009
3/6