Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Arsen Lazarevič

Arsen Lazarevič
Kontaktujte autora

Ekonomický publicista. Narodil se v Bělehradu, v České republice žije trvale od svých pěti let. Na Finmagu začínal, dnes působí na serveru Měšec.

Podtatranský tiger

Podtatranský tiger

Po ekonomických reformách premiéra Dzurindy jsme si zvykli na to, že se Slovensko pravidelně umisťovalo ve světové Top Ten hospodářského růstu. Byl to prostě hit; v posledním čtvrtletí roku 2007 se Slovensko s růstem 14,3 % stalo dokonce celosvětovou jedničkou. Mohl za to nebývale úspěšný rok (a údajně také obchodníci, kteří se před očekávaným zvýšením cen cigaret horečně zásobovali tabákovými výrobky).

8. 2. 2010
MMF: „Institut bídy a hladomoru“

MMF: „Institut bídy a hladomoru“

Každá země občas prochází složitým obdobím. Krize jsou často kruté, a proto je třeba takovým zemím pomoci. „Nejlepší“ strategií je zavázat si místního vládce. Právě takový postup prosazoval a stále prosazuje Mezinárodní měnový fond (MMF). Mnoho zemí tak přivedl na pokraj krachu.

1. 2. 2010
Hong Kong: Nejsilnější z tygrů

Hong Kong: Nejsilnější z tygrů

Moderní historie Hong Kongu se začala psát v 19 století. Zásadní roli v ní shodou okolností sehrál jeden unikátní obchodní artikl. Velká Británie totiž právě tehdy objevila komerční potenciál opia pěstovaného v Bengálsku a Biháru.

25. 1. 2010
Chmurný rok 2012

Chmurný rok 2012

Finmag nedávno uveřejnil velmi zajímavý článek, ve kterém nás Pavel Kohout seznamuje s několika prognózami letošního vývoje světové ekonomiky. Já jsem si zase dovolil vytvořit šest předpovědí na rok 2012. Vyhlídky jsou to spíše pesimistické, skoro až mayské.

18. 1. 2010
Greenspanovy bubliny

Greenspanovy bubliny

V roce 1995 začaly akciové trhy na celém světě nezdravě růst. Většina investorů uvěřila v růžovou budoucnost, představovanou nízkou inflací, prudkým růstem HDP, výhodnými sazbami a vidinou snadného zbohatnutí na akciových trzích.

11. 1. 2010

Další skvělí autoři

Dani Rodrik

Dani Rodrik

Dani Rodrik, profesor mezinárodní politické ekonomie na Fakultě veřejné správy Johna F. Kennedyho Harvardovy... Více

Jana Divinová

Jana Divinová

Vystudovala ekonomii a management na Vysoké škole báňské. V redakci NextPage Media působí od podzimu... Více

Vít Hradil

Vít Hradil

Hlavní ekonom společnosti Cyrrus. Dříve pracoval například v Raiffeisenbank, kde zastával pozici makroekonomického... Více

Dětská práce – skutečné zlo?
 6 274

Dětská práce – skutečné zlo?

Jedním z často diskutovaných témat je dětská práce. Stále častěji se přitom objevují názory, že by bylo potřeba se státy, které ji tolerují, zakázat veškeré obchodní styky. Je to ale skutečně řešení?

4. 1. 2010
Továrna na nešťastné superženy

Továrna na nešťastné superženy

Jednou z nejhorších nespravedlností, které se dopouštěly nebo dopouštějí mnohé kultury, je útlak žen. Ten mívá v tradiční podobě s většími či menšími obměnami následující podobu: Otec má právo provdat svou dceru. Jakmile se tak stane, přebírá po něm možnost rozhodovat o dívčině osobním a případně i profesním životě manžel.

28. 12. 2009
Jak šla koruna na trh

Jak šla koruna na trh

Mezi lety 1997 do 1999 se Českou republikou prohnala krize. Odhalila nám skutečnou tvář bank, které se musely potýkat s miliardami špatných úvěru. Když se k tomu přidal i spekulativní útok na korunu, bylo zle.

21. 12. 2009
Začíná postsamuelsonovská éra

Začíná postsamuelsonovská éra

„Paul Samuelson proměnil vše, čeho se dotkl: teoretické základy oboru, způsob, jakým se ekonomie vyučuje po světě, étos a postavení svého oddělení, investiční činnost Massachusetts Institute of Technology (MIT) a životy svých kolegů a studentů,“ napsala ve svém prohlášení Susan Hockfieldová, současná šéfka institutu, který o jeho smrti informoval jako první.

17. 12. 2009
Kde si založit podnikatelský účet?

Kde si založit podnikatelský účet?

Pro své potřeby jsem se rozhodl založit si podnikatelské účty u nejvýznamnějších bank. V tomto článku se vám pokusím předat své dojmy a zkušenosti. Vynechávám při tom hodnocení jednotlivých zaměstnanců bank, které by mohlo být příliš subjektivní. Obecně však můžu říci, že všichni pracovníci se chovali velmi mile a vše do detailů vysvětlili. Ve svém hodnocení tak zohledňuji pouze podmínky spojené se založením podnikatelského účtu, jeho náročnost, poplatky a administrativu.

14. 12. 2009
Bankovní dlaždič

Bankovní dlaždič

Každý člověk se čas od času potřebuje od srdce zasmát. Legrace na vás přitom nečíhá jen na „obvyklých“ místech, ale i v na první pohled konzervativních (čti nudných) institucích jako jsou banky, nebo firmy poskytující spotřebitelské úvěry.

7. 12. 2009
Když tituly chřadnou

Když tituly chřadnou

Jedna má kamarádka se před nedávnem ucházela o místo ve známé zahraniční společnosti. Má letitou praxi, je komunikativní a velmi schopná. Byl tu však jeden malý problém. Vystudovala totiž ekonomii na Západočeské univerzitě v Plzni.

30. 11. 2009
Škodlivé dotace

Škodlivé dotace

O dotacích toho bylo na serveru Finmag napsáno skutečně hodně. Rozhodl jsem se proto vytvořit žebříček jejich absurdity. Při jeho tvorbě jsem nezohledňoval pouze míru pokřivení trhu ale i chování privilegovaných skupin, které mohou tyto dotace dostávat.

23. 11. 2009
Zlato v plicích

Zlato v plicích

Když jsem byl ještě na střední škole, dostali jsme jednou jako „téma k zamyšlení“ problematiku kouření. Už si přesně nepamatuji, o čem jsem do slohu psal, každopádně mě velmi zaujala poslední věta mého spolusedícího nekuřáka, který na závěr práce napsal: „Kuřáci, to jsou vlastně chudáci.“

16. 11. 2009
Před dluhy se neschováme

Před dluhy se neschováme

„Jsem liberál, zastánce pragmatismu, svobody a zdravého rozumu,“ říká o sobě Jan Havel, spoluvlastník reklamní agentry Actum a odborný asistent na VŠE a CEVRO Institutu. „Ze srdce se mi protiví centrální bankovnictví a státní zásahy,“ dodává v rozhovoru pro FINMAG.

13. 11. 2009
Řešení pro Čínu?

Řešení pro Čínu?

Pavel Kohout spatřuje v rozhodnutích čínské vlády praktiky, které by zemi jednou mohly přivést na pokraj kolapsu. Může Čína současnou úvěrovou expanzi zvládnout, nebo se jedná o značně nebezpečné počínaní? Je současný ekonomický růst Číny dlouhodobě udržitelný?

9. 11. 2009
Konec cukříku v Čechách

Konec cukříku v Čechách

Hlavní motivem kampaně České republiky propagující naše předsedání Evropské unii byl cukr. Negativní ohlasy na ni nezachránila ani řada známých osobností, které v ní účinkovaly. Český cukr totiž právě kvůli zemědělské politice Evropské unie téměř zanikl.

4. 11. 2009
Zapomeňte na euro!

Zapomeňte na euro!

Pokud neproběhnou strukturální reformy založené na úsporách a posilování zodpovědnosti, hrozí nám, že povolený tříprocentní deficit nedodržíme ani po roce 2010. To by mohlo vést až k omezení práva čerpat prostředky z Evropských fondů.

2. 11. 2009
Krize ekonomiky?

Krize ekonomiky?

„Krizi nebylo možné předpovědět,“ zní ze všech stran od ekonomů. Proč? Jedním z možných vysvětlení je chybná měnová politika centrálních bank.

26. 10. 2009
Betonové rozkrádání

Betonové rozkrádání

Vlády po celém světě občanům namlouvají, že v obtížných časech by se v žádném případě nemělo šetřit. Fiskální stimuly jsou údajně nutné, protože pomáhají oživit skomírající ekonomiku.

19. 10. 2009
Dolar v ohrožení

Dolar v ohrožení

Obrovský státní deficit, nepříznivý stav platební bilance a třísměnný provoz ve státní tiskárně cenin. Právě tak lze shrnout hlavní neduhy trápící ekonomiku Spojených států. Americký dolar čekají krušné časy. Pravděpodobně se během nich otřese i celý finanční systém.

12. 10. 2009
2/6