Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Roman Dvořák

Proměny fondového průmyslu

Proměny fondového průmyslu

V 70. letech přály růstu fondového průmyslu zákony, v 80. letech příznivé makroekonomické trendy a v 90. letech produktové inovace. V desetiletí poznamenaném technologickou a nemovitostní bublinou nelze spoléhat na regulaci ani makroekonomické trendy, ale paradoxně na to, co fondovému průmyslu dosud vadilo – špatné chování individuálních investorů.

30. 10. 2009
Proč se Greenspan bojí inflace?

Proč se Greenspan bojí inflace?

Alan Greenspan ve svém článku pro Financial Times důrazně varoval před budoucí inflací. Varování přišlo krátce poté, co FED ponechal sazbu beze změny, rozptýlil pochybnosti o jejím brzkém zvýšení a inflaci označil za udržitelnou.

10. 7. 2009
Poslední mohykáni mezi monetaristy

Poslední mohykáni mezi monetaristy

Postoj centrálních bank k agresivním změnám úrokových sazeb zůstane dlouho kontroverzním tématem hospodářské politiky. Na jedné straně se důrazně zpochybňuje účinek monetárního uvolňování, na straně druhé se nepřestává tvrdit, že agresivní snižování sazeb ještě pomůže ekonomice. Příznivců druhé strany ovšem ubývá.

3. 3. 2009
Jak minimalizovat riziko při krizích

Jak minimalizovat riziko při krizích

Označení strategie minimálního rizika vychází z její velmi nízké volatility, která je nižší než volatilita státních dluhopisů. Ve všech příkladech měla strategie minimálního rizika pro jednoduchost pokaždé stejné složení a váhy jednotlivých indexů nebyly přizpůsobovány úrokovým sazbám a korelacím platným v daném období, což by přesnější výpočet vyžadoval.

6. 2. 2009
Philip Carret a jeho nástupci

Philip Carret a jeho nástupci

Ratingová agentura Standard&Poors v listopadu potvrdila fondu Pioneer Funds – U.S. Pioneer Fund nejvyšší rating AAA.

15. 12. 2008

Další skvělí autoři

Klára Samková

Klára Samková

Vzděláním právničkastudovala na právnických fakultách pražské i brněnské univerzity, absolvovala řadu... Více

Marie Urubková

Marie Urubková

Editorka regionálního Deníku a redaktorka Magazínu Patriot. V médiích působí od roku 2007. V minulosti... Více

Irena Jirků

Irena Jirků

Šéfredaktorka Finmagu. Vystudovala historii a bohemistiku, vsadila na novinařinu. Začínala jako reportérka... Více

Jiří Hovorka

Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz,... Více

Recese a rozvíjející se trhy

Recese a rozvíjející se trhy

Limitem růstu rozvíjejících se ekonomik není jenom případná recese v USA, ale i jejich závislost na vývozu komodit. Na výraznější pokles cen komodit mohou v budoucnu akcie rozvíjejících se ekonomik doplatit. A spolu s nimi také investoři, kteří v nich mají nyní větší majetek než dříve. Od roku 2002 se velikost fondů investujících do akcií rozvíjejících se trhů více než zdvojnásobila a nyní přesahuje bilion dolarů.

25. 4. 2008
Finanční stabilita USA

Finanční stabilita USA

Takový razantní krok jako letos v lednu učinila americká centrální banka naposledy v roce 1982. V té době se ocitla Reaganova ekonomika ve vážné recesi a čelila rekordní nezaměstnanosti, která v osudovém roce vystoupila až k deseti procentům.

1. 2. 2008
Recese a akciové trhy

Recese a akciové trhy

Za nejhorší a nejobávanější scénář pro tento rok se považuje hospodářská recese v USA. Její pravděpodobnost roste s každou špatnou zprávou z americké ekonomiky.

16. 1. 2008
Portfolio podle FEDu

Portfolio podle FEDu

Od letošního září začaly úrokové sazby v USA klesat. Změna monetární politiky nebývá doprovázena změnou trendu na akciových trzích, ale může mít významné dopady na výkonnost a riziko jednotlivých sektorů. Nastal čas rebalancovat portfolia?

5. 12. 2007
Jak předvídat budoucnost

Jak předvídat budoucnost

Míra ocenění, kterou akcie dosahují při nákupu, může ovlivňovat jejich budoucí výkonnost tak zásadním způsobem, že se bez ní neobejde žádné finanční plánování, důchodové kalkulátory ani predikční modely.

21. 11. 2007