Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Dušan Šídlo

Dušan Šídlo
Kontaktujte autora

Vystudoval VŠE v Praze, od roku 2001 pracuje jako analytik pojištění a v médiích komentuje aktuální dění na pojistném trhu. Jako jeden z prvních publikoval články o pojištění na finančních serverech, je autorem komentářů a analýz pro Finmag, Peníze.cz, Hospodářské noviny, Ekonom, MF Dnes, Lidové noviny, Osobní finance, Pojistný obzor a další média.

Nový byznys pojišťoven

Nový byznys pojišťoven

Ministr zdravotnictví Julínek poskytl pojišťovnám příležitost k novému byznysu. Na zavedení regulačních poplatků zareagovaly hbitě a nabízejí pojištění platby za pobyt v nemocnici. Je taková pojistka užitečná, nebo jde jen o chytrý marketingový tah?

7. 5. 2008
FLEXI INVEST 2008

FLEXI INVEST 2008

Od počátku dubna zařadila Česká spořitelna do prodeje na přepážkách banky inovovanou verzi investičního životního pojištění Pojišťovny ČS pod označením FLEXI INVEST 2008. Jaké je toto pojištění?

28. 4. 2008
Kauza IŽP

Kauza IŽP

Jedni ho zavrhují, neboť je pro ně spojeno zejména s vysokou provizí pro zprostředkovatele. Druzí na ně nedají dopustit a vidí v něm možnost, jak vyřešit různé potřeby klienta pomocí jednoho produktu. A jak už to většinou bývá, pravda je někde uprostřed.

18. 4. 2008
Analýza podle OVB

Analýza podle OVB

Společnost OVB publikovala minulý týden PR článek, v němž zpochybnila správnost ukazatelů, jež řadí exkluzivní produkty Partners na první místa v žebříčcích nejvýhodnějších investičních životních pojistek. Pod text se podepsala PR manažerka OVB Jaroslava Matoušková. Na její omyly upozorňuje Dušan Šídlo, produktový manažer společnosti Partners. Zároveň autorku (nebo tým autorů) vyzývá k veřejné odborné diskusi o rozdílech mezi produkty, jež mají k dispozici poradci Partners a poradci OVB.

25. 3. 2008
Skryté vady spořicího pojištění

Skryté vady spořicího pojištění

Pojišťovny přicházejí s novými formami jednorázově placených spořicích pojištění. Dnes se s nimi můžeme setkat nejen na přepážkách velkých bank, jako je Česká spořitelna, ČSOB nebo Komerční banka, ale nabízejí je přímo i agenti pojišťoven a finanční poradci.

20. 3. 2008

Další skvělí autoři

Jan Majer

Jan Majer

Původní profesí novinář, od roku 2001 pracoval jako finanční poradce. V dalších letech publikoval vedle... Více

Jan Boček

Jan Boček

V roce 2014 spoluzakládal oddělení datové žurnalistiky v Českém rozhlase, kde píše a točí i dnes. Věnuje... Více

Bohumír Žídek

Bohumír Žídek

Ekonomický novinář. Spolupracuje s Forbes BrandVoice. Pět let působil jako ekonomický redaktor serveru... Více

Pavel Jégl

Pavel Jégl

Před listopadem 1989 vystudoval automatizaci a robotiku na ČVUT. Psal do samizdatu a do šuplíku. Po volbách... Více

Asistence k životnímu pojištění

Asistence k životnímu pojištění

Životní pojišťovny stále častěji nabízejí ke svým produktům asistenční služby. O jakou službu se jedná a jak je pro klienty výhodná?

12. 3. 2008
O pojištění AMCICO INVEST
 5 126

O pojištění AMCICO INVEST

O investičním pojištění AMCICO INVEST se mezi zprostředkovateli hojně diskutuje. Pojišťovna je u i u smluv sjednaných na dvacet let ochotna vyplácet provize až ve výši 190% z ročního pojistného. Současně je pojištění prezentováno jako jedno z nejlepších na trhu.

3. 3. 2008
Kolik připíší penzijní fondy

Kolik připíší penzijní fondy

Penzijní fondy lze srovnávat podle celé řady ukazatelů. Chlubí se počtem svých klientů nebo například objemem spravovaných úspor. Jediný ukazatel, který však klienty v dlouhodobém horizontu právem nejvíce zajímá, je výše připisovaného zhodnocení.

28. 2. 2008
Specifika zajištění sportovců

Specifika zajištění sportovců

Zajištění sportovců má svá vlastní specifika, které je třeba vzít v úvahu při tvorbě finančního plánu. Jde především o riziko omezené doby aktivní kariéry a specifické potřeby v oblasti úrazového krytí.

1. 2. 2008
Pojištění, které se nevyplatí

Pojištění, které se nevyplatí

Lidé musí od ledna platit 90 korun za ošetření na pohotovosti, dále 60 korun za každý den pobytu v nemocnici a rovněž si připlatí u receptů částku 30 korun za každou položku. Logicky se proto objevuje otázka, zda je možné se proti těmto výdajům pojistit. Vyplatí se to vůbec?

31. 1. 2008
Pojištění na hory

Pojištění na hory

Otázce, jaké zvolit cestovní pojištění pro zimní radovánky, v těchto dnech čelí většina finančních poradců. Neuškodí shrnout několik základních informací o tomto poněkud banálním pojistném produktu - mnoho lidí totiž při sjednání cestovního pojištění dělá chyby, jež mohou přijít draho.

22. 1. 2008
Opět hrušky a jablka

Opět hrušky a jablka

Petr Zámečník ve svém článku na webu Investujeme.cz srovnává na základě tabulky vypracované společností Fincentrum FP nákladovost investičních životní pojištění („IŽP: Rozdíly jsou obrovské… Které je nejlepší?“).

9. 1. 2008
Co odhalí PER
 6 006

Co odhalí PER

V sazebnících investičního pojištění se objevuje celá řada poplatků: počáteční poplatky, poplatky z pojistného a administrativní poplatky. Ve většině případů je řada z nich pro klienta obtížně pochopitelná. Jmenujme například poplatky z počátečních podílových jednotek.

17. 12. 2007
Pojišťovnám dochází trpělivost

Pojišťovnám dochází trpělivost

Pokud bude při prodeji pojištění stále důležitější jeho kvalita, je možné očekávat, že zprostředkovatelé budou po pojišťovnách vyžadovat výhodnější produkty pro své klienty a spokojí se s nižší provizí.

3. 12. 2007
Pojišťovny hrozí exekucí
 7 659

Pojišťovny hrozí exekucí

Některé pojišťovny prodaly i několik let staré pohledávky z nezaplaceného pojistného specializovaným firmám. Ty hrozí exekucemi. Mají na to právo a kdy pojištění skutečně zanikne?

22. 11. 2007
Vejce, nebo slepice?

Vejce, nebo slepice?

Všichni známe věčnou polemiku o tom, co bylo dříve. Vejce, nebo slepice? Podobně bychom mohli diskutovat na téma: „K čemu je vlastně dobré pojištění a proč vůbec pojišťovny vznikly?“

2. 11. 2007
Proč klamavá reklama prochází

Proč klamavá reklama prochází

Klienti se ve většině případů nebudou moci u dozorových orgánů domáhat odškodnění pro klamavou reklamu. Nezbude jim nic jiného, než se smířit se situací nebo se svých práv domáhat soukromoprávní žalobou. Finanční instituce se však takových žalob neobávají.

23. 10. 2007
Jasná řeč čísel

Jasná řeč čísel

Na finančním trhu existují stovky finančních produktů. Lidé často netuší, v čem se jednotlivé produkty mohou lišit. Více by se mohli dozvědět z takzvaných produktových listů. Ty by měly přehlednou formou shrnovat hlavní parametry a upozorňovat na základní odlišnosti.

26. 9. 2007
Válka pojistných matematiků

Válka pojistných matematiků

Pojišťovna jako podnikatelský subjekt s cílem dosažení zisku má pochopitelně zájem na tom, aby se její produkt v široké konkurenci různých produktů dobře prodával. Snaží se proto nabízet kvalitní pojištění, které se alespoň v některých parametrech bude odlišovat od konkurence.

18. 9. 2007
Poznáte nevýhodné pojištění?

Poznáte nevýhodné pojištění?

Ze srovnání pojistných sazeb rizikového životního pojištění je zřejmé, že oblíbený bonmot „není nevýhodných produktů, ale pouze nesprávně sjednaných“ je hloupost. Pojištění se stejným pojistným krytím, ale za násobek běžné sazby na trhu, je možné považovat za nevýhodné pro jakéhokoliv klienta.

5. 9. 2007
Reforma snižuje výnosy

Reforma snižuje výnosy

Jednou z hlavních změn daňové reformy je zavedení jednotné sazby daně ve výši 15 % počítané z takzvané superhrubé mzdy, tedy hrubé mzdy včetně příspěvku zaměstnavatele na sociální a zdravotní pojištění. Tím v příštím roce dojde nejen ke změně čistého příjmu fyzických osob, ale i ke změně výhodnosti daňově zvýhodněných produktů jako je životní pojištění, penzijní připojištění nebo hypotéky a úvěry ze stavebního spoření.

27. 8. 2007
3/4