Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Patrik Nacher

Ne chystanému druhému pilíři penzijního systému!

Ne chystanému druhému pilíři penzijního systému!

Plánovaný druhý pilíř penzijního systému je nepromyšlený, pro lidi nevýhodný, jednoznačně neflexibilní a pro většinu občanů neefektivní.

28. 8. 2012
Jde to i bez poplatků

Jde to i bez poplatků

O bankovních poplatcích se u nás intenzivně diskutuje několik let. Koneckonců mBank na nulových poplatcích postavila svou politiku a po dvou letech má více než 250 tisíc klientů. Další banky na poplatcích stavějí svoje reklamní kampaně, aktuálně například Raiffeisenbank. Finanční krize může pohled na bankovní poplatky změnit.

18. 12. 2009
Nenasytnost bank příčinou finanční krize

Nenasytnost bank příčinou finanční krize

Zdá se, že finanční krize je u konce. Respektive už se dosáhlo dna a nyní se situace bude pomalu zlepšovat. Na akciovém trhu je to patrné již několik týdnů. Faktem ale je, že akcie předbíhají reálnou ekonomiku o přibližně půl roku.

11. 8. 2009
Klienti známkují svou banku (I)

Klienti známkují svou banku (I)

Server www.bankovnipoplatky.com pravidelně připravuje různé průzkumy a ankety. Jedna z aktivit, která na serveru běží soustavně již od poloviny roku 2007 se soustředí na zmapování spokojenosti klientů s jednotlivými bankami působícími na českém trhu v devíti základních oblastech. Vytipovali jsme okruh otázek, které by měl pokrývat nejčastější potřeby klientů bank. Tyto otázky byly poté umístěny na tento web a odpovědi klientů byly průběžně sbírány a vyhodnocovány.

20. 3. 2009
Proč bance platit za nadměrný vklad?

Proč bance platit za nadměrný vklad?

Server www.bankovnipoplatky.com vyhlásil 4. ročník ankety „o nejabsurdnější bankovní poplatek“. Anketa se uskutečnila v ČR a na Slovensku. V 1. ročníku návštěvníci webu suverénně zvolili za vítěze poplatek za příchozí platbu. Ve 2. ročníku pak zvítězil poplatek za výběr z bankomatu vlastní banky. Loni to byl poplatek za vedení běžného účtu. Pro 4. ročník ankety jsme nezařadili vítěze předchozích tří ročníků, aby měly šanci vyhrát i jiné absurdní poplatky.

2. 3. 2009

Další skvělí autoři

Aleš Drobek

Aleš Drobek

Vystudoval ekonomii podnikání na Slezské univerzitě. Od roku 2001 se věnuje překládání na volné noze... Více

Alena Šafrová Drášilová

Alena Šafrová Drášilová

Vystudovala podnikovou ekonomiku a management na Masarykově univerzitě v Brně (MU), kde si rovněž doplnila... Více

Pavel Jégl

Pavel Jégl

Před listopadem 1989 vystudoval automatizaci a robotiku na ČVUT. Psal do samizdatu a do šuplíku. Po volbách... Více

Aleš  Müller

Aleš Müller

Po vystudování Elektrotechnické fakulty ČVUT pracoval jako konstruktér integrovaných obvodů a mikropočítačů.... Více

Ratingové agentury – spoluviník, co dál kibicuje

Ratingové agentury – spoluviník, co dál kibicuje

ČR je jednou z mála zemí, kde vláda – tedy daňoví poplatníci – nemusela v souvislosti s finanční krizí sanovat banky. Banky u nás fungují na jiném principu než ve Spojených státech a navíc podnikaly konzervativně a zřetelně se vyhnuly tzv. toxickým aktivum. Ve výsledku je to ale beztak jedno – Praha se v minulém týdnu stala, a to opakovaně, premiantem pokud jde o pokles cen akcií s bankovními tituly v čele. Jen za dva dny minulého týdne ztratila pražská burza neuvěřitelných 10 % a od počátku roku 30 %. Proč?

27. 2. 2009
Proč platit za nadměrný vklad?

Proč platit za nadměrný vklad?

Klientům bank vadí hlavně poplatky za kreditní operace na jejich účtu. Vyplývá to z hlasování téměř 28 tisíc návštěvníků serveru www.bankovnipoplatky.com , kteří se zapojili do 4. ročníku ankety o nejabsurdnější bankovní poplatek. Zřetelně se tak ukazuje, že klienti mají jasno v tom, jaké poplatky jim vadí a proč.

4. 2. 2009
Banky skrývají nejabsurdnější poplatky

Banky skrývají nejabsurdnější poplatky

Anketa o nejabsurdnější bankovní poplatek slaví již 4. ročník. Jak si vedou vítězové minulých ročníků?

7. 1. 2009
Co také klienti v bankách zažili!?

Co také klienti v bankách zažili!?

Do konce ledna 2009 je v ČR a na Slovensku možné v rámci ankety serveru www.bankovnipoplatky.com hlasovat o patnácti vybraných absurdních poplatcích.

10. 12. 2008
Bankovní absurdity počtvrté

Bankovní absurdity počtvrté

Letos by anketa mohla mít zajímavý průběh i výsledky, protože je to poprvé, co se koná po razantním vstupu mBank na český trh, která svou politiku postavila na nulových bankovních poplatcích.

1. 12. 2008
Banky a stát se mají rádi

Banky a stát se mají rádi

Když se nám daří, nemluvte nám do ničeho. Když přijde krize, považujeme za samozřejmé, že nám stát pomůže. Tak uvažují čeští bankéři.

17. 10. 2008
Nemoc šílených politiků

Nemoc šílených politiků

Finanční krize se z burz a finančních trhů přenesla i do politických vod. A často je to na škodu věci.

10. 10. 2008
Absurdních poplatků je stále dost

Absurdních poplatků je stále dost

„Proč mám platit za autorizační sms pro provedení transakce, když už musím platit za provedení samotné transakce do jiné banky?“

8. 10. 2008
Zvolte nejabsurdnější poplatek

Zvolte nejabsurdnější poplatek

V 1. ročníku návštěvníci webu zcela suverénně zvolili za vítěze poplatek za příchozí platbu. Ve 2. ročníku pak zvítězil poplatek za výběr z bankomatu vlastní banky. Loni to byl poplatek za vedení běžného účtu.

4. 10. 2008
Jak dlouho trvá převod peněz?
 8 902

Jak dlouho trvá převod peněz?

Peníze nakonec doputují k cíli, ale o několik dní později. Běžná praxe bank. Pojďme se podívat, co na to říká zákon.

1. 9. 2008
Kam pro cizí měny

Kam pro cizí měny

Banka či nebankovní směnárna? Jaký kurz je relevantní pro moji transakci – prodej či nákup? Je následně připočten poplatek za transakci? Jako procento z částky a nebo jako paušální částka a od jaké výše? Či je snad transakce bez poplatku? A jak se to dozvím?

31. 5. 2008
Poplatky a bankomaty

Poplatky a bankomaty

Klienty bank zajímají ze všeho nejvíc poplatky a pohodlný výběr peněz z bankomatů. Dobrá pověst finančního ústavu nebo šíře nabídky finančních produktů není pro české klienty rozhodující.

13. 1. 2008
Banky konečně jinak

Banky konečně jinak

Kritik, potížista či pan poplatek. Hlavně ta poslední přezdívka mě baví. Musím ale přiznat, že se postupně pohled bank na moje aktivity mění. A mění se i trh. Na konci listopadu na něj vstoupila nová banka. A zdá se, že by mohla moji kritiku poplatkové politiky bank působících u nás poněkud otupit. I přesto, že si pomalu zvykám na přezdívky shora uvedené, jsem tomu upřímně rád.

7. 12. 2007
Svátek bankovních poplatků

Svátek bankovních poplatků

V hlasování s přehledem zvítězil 28. únor s 21 procenty a 128 hlasy. Poslední den nejkratšího měsíce byl navržen jako symbol, že bankovní poplatky peníze klientů také krátí.

16. 10. 2007