Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Roman Scherks

Roman Scherks
Kontaktujte autora

Finančnímu poradenství se věnuje od roku 1998. Začínal ve finančně poradenské společnosti Slon, od roku 2001 do roku 2007 působil jako analytik, později ředitel společnosti UFC PRAHA. Na finanční servery psal o financování bydlení.

Proč ze mě chtějí dělat pitomce?

Proč ze mě chtějí dělat pitomce?

Taky už dávno vím, že žádná finanční instituce (banka, pojišťovna, leasingová firma apod.) není založena za účelem poskytování charitativních služeb pro podnikatele nebo obyvatelstvo, nýbrž za účelem přinášení zisků svým akcionářům nebo majitelům.

7. 7. 2009
Jak na fix u hypotéky

Jak na fix u hypotéky

Volit krátkodobou, nebo dlouhodobou úrokovou sazbu? To řeší asi každý, kdo si pořizuje bydlení na úvěr. Vývoj v posledních osmi letech ukazuje, že krátké sazby jsou výhodnější.

28. 4. 2009
Hypotéky a daně

Hypotéky a daně

Koncem března se v médiích objevil článek o případných možných problémech s daňovou uznatelností úroků z úvěru na bydlení při jeho druhém a dalším refinancování. Téměř okamžitě jsem dostal od několika našich poradců dotazy, jak to tedy ve skutečnosti je a byl jsem požádán, aby centrála Partners k této problematice zaujala nějaké stanovisko.

16. 4. 2009
Příjmy a hypotéka

Příjmy a hypotéka

Redakce obdržela dopis od čtenáře K. P., který píše: „Dobrý den, potřeboval bych poradit. Chtěl jsem si vzít hypotéku na nákup bytu v Praze. Banky mě ale hromadně odmítají. Jako důvod uvádějí to, že jsem zaměstnán u zahraniční (ruské) firmy a pracuji v cizině, a nechtějí mi příjem z tohoto zaměstnání uznat. Mají na to vůbec právo? Jak jim mám dokázat, že mé zaměstnání je stabilní, že mi mohou úvěr poskytnout?“

10. 3. 2009
Hypotéky v době hypoteční krize

Hypotéky v době hypoteční krize

V době vrcholící hypoteční krize dramaticky zdražují úvěry. Hypotéky ovšem i nadále zůstanou významnou možností získání potřebných prostředků, proto je užitečné mít o nich co nejvíce informací a umět o ně správně požádat.

23. 9. 2008

Další skvělí autoři

Ondřej Tůma

Ondřej Tůma

Vystudoval žurnalistiku na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy. Studoval také na Fakultě humanitních... Více

Natálie Dudová

Natálie Dudová

Studentka třetího ročníku žurnalistiky na Univerzitě Palackého v Olomouci. V průběhu studia přispívala... Více

Martin Vlnas

Martin Vlnas

Vystudoval politologii, sociologii a mediální studia na FSS MU v Brně. Rok studoval v Jižní Koreji. Během... Více

Vojtěch  Dobeš

Vojtěch Dobeš

Automobily byl posedlý od malička a řízení osudu ho postupně dovedlo do redakcí českých verzí Autocaru... Více

Banky to zkouší

Banky to zkouší

Přečtěte si, co můžete na konci fixace čekat od předních českých hypotečních ústavů, třebaže jste po celou dobu splácení úvěru dokonale disciplinovaným klientem.

23. 4. 2008
Kombík nového typu

Kombík nového typu

Hlavními prostředníky při prodeji nové kombinace hypotéky a pravidelných investic do fondů budou podle Hypoteční banky finanční poradci. Bude tento produkt nabízen formou kobercového náletu jako v případě hypotéky kombinované s investičním životním pojištěním?

22. 4. 2008
Refinancovat, nebo mít raději klid?

Refinancovat, nebo mít raději klid?

Jednou to potká každého majitele hypotečního úvěru. Čas se nachýlí a doběhne doba fixace. A nastává dilema. Nechat všechno při starém a pokračovat u stejné banky? Nebo něco splatit a snížit tak měsíční zatížení na další období? Nebo dokonce refinancovat, tedy splatit celý dluh další hypotékou u jiné banky, která nám nabídla výhodnější podmínky?

26. 11. 2007
Jak fixovat hypotéku

Jak fixovat hypotéku

Připomeňme si vývoj úrokových sazeb od roku 1998 do současné doby. Ukážeme si, jak by to asi vypadalo, kdybychom v určité době zvolili buď pětiletý nebo roční fix.

30. 10. 2007
Co s hypotečními kombíky?

Co s hypotečními kombíky?

Hypoteční úvěry, jsou i přes nedávné několikanásobné postupné zvýšení úrokových sazeb stále v kurzu. Banky hlásí další a další rekordy, jak v počtu, tak v objemu hypotečních úvěrů. Průměrný hypoteční úvěr se již přehoupl přes hranici 1,5 milionu korun.

19. 9. 2007