Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Čeští podnikatelé mají nového lídra, Hospodářskou komoru povede Zajíček

Michal Hron
Michal Hron
31. 5. 2023
hospodářská komora

Do čela Hospodářské komory České republiky (HK ČR), největšího reprezentanta podnikatelské sféry v Česku, nově usedne její dosavadní viceprezident a místopředseda ODS Zdeněk Zajíček. Rozhodl o tom ve středu celostátní sněm. Ve funkci vystřídá dlouholetého prezidenta Vladimíra Dlouhého, který se rozhodl znovu nekandidovat.

Čeští podnikatelé mají nového lídra, Hospodářskou komoru povede Zajíček
Nový prezident Hospodářské komory ČR Zdeněk Zajíček / Zdroj: ODS

Zajíček v hlasování na celostátním sněmu konaném v pražském kongresovém centru O2 Universum uspěl proti někdejšímu šéfovi antimonopolního úřadu Martinu Pecinovi. Získal 190 hlasů, zatímco druhý Pecina 64. Funkce se ujme minimálně na následující tři roky, po které mandát prezidenta HK ČR trvá.

„Je pro mě velkou ctí a závazkem vést Hospodářskou komoru v období, kdy budou muset v České republice padnout klíčová rozhodnutí o strategických investicích v oblasti energetiky, dopravní a technické infrastruktury, v oblasti školství a vzdělávání,“ uvedl v reakci Zajíček, jehož tým stojí za nejvýraznějšími systémy českého e-governmentu: datovými schránkami či Czech Pointy.

Mgr. Zdeněk Zajíček

Narodil 10. května 1967 v Praze. Absolvoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy. Je průkopníkem e-governmentu a jednou z klíčových postav digitalizace. Autorsky, legislativně a realizačně se podílel na projektech Czech Point, Datové schránky, Základní registry, Státní pokladna, Bankovní identita, Digitalizace stavebního řízení, Digitální technické mapy nebo Zákon o právu na digitální služby.

Věnuje se také sportu. Byl aktivním hráčem basketbalu, mezinárodním basketbalovým rozhodčím a předsedou České basketbalové federace. Rekreačně se věnuje běhu, tenisu, golfu, jízdě na kole nebo kolečkových bruslích. Je ženatý, má tři dospělé syny a dva vnuky.

„Na tato rozhodnutí opravdu není mnoho času, pokud chceme zachovat naše hospodářství a podnikání konkurenceschopné. Je na to třeba najít širokou shodu nejen mezi podnikatelskými a zaměstnavatelskými organizacemi, ale také s odbory a s politickou reprezentací,“ dodal nový prezident HK ČR s tím, že je to „prvořadý úkol nového týmu ve vedení Hospodářské komory“.

Zajíček dosud působil jako viceprezident organizace. V nové roli se chce zasadit o rozvoj a provozování Portálu podnikatele, který by se měl stát univerzální digitální branou pro komunikaci se státem pro vyřízení všech podnikatelských záležitostí.

„To by mohl být další dobrý příklad efektivní a vzájemně prospěšné spolupráce mezi státem a soukromým sektorem. Bez takové spolupráce se naše ekonomika, naše hospodářství, naše Česká republika neobejde,“ dodal.

Funkci v ODS Zajíček opustí

Zajíček dosud působil jako viceprezident Hospodářské komory. Už dřív přislíbil, že v případě úspěchu své kandidatury do čela komory na post místopředsedy ODS rezignuje. Mimo jiné pracoval jako náměstek na ministerstvech financí, spravedlnosti a vnitra. Je poradcem premiéra Petra Fialy a ministra dopravy Martina Kupky pro digitalizaci a digitální transformaci.

Vedle Zajíčka doplní prezidium pětice viceprezidentů. Vedle těch současných – Radka Jakubského, Romana Pommera, Tomáše Prouzy a Michala Štefla – do něj nově kandidují předsedkyně představenstva České asociace úklidu a čištění Irena Bartoňová Pálková, předseda komorové Sekce hospodářské politiky Filip Dvořák a prezidentka České komory fitness Jana Havrdová.

Václav Muchna Y Soft
Y Soft

Muchna: Českému státu chybí odvaha i vize, dělá všechno a přitom nic

Odešel ze školy, aby se plně vrhl na podnikání. Václav Muchna, zakladatel a CEO softwarové a hardwarové společnosti Y Soft, se pro Finmag.cz rozpovídal o nedostatku vizí v české politice i o tom, co je špatně na digitalizaci. A co odhalila o českém státě pandemie.

Sněm odsouhlasil také rozšíření prezidia. Pokud návrh podnikatelů schválí vláda ČR, šestý člen prezidia bude dodatečně kooptován. Sám Zajíček má přitom představu o svém týmu poměrně jasnou, jak ostatně uvedl při svém projevu před samotnou volbou.

„Chtěl bych i nadále pokračovat v prezidiu se současnými viceprezidenty. (...) Rád bych v prezidiu viděl i dva současné členy představenstva Filipa Dvořáka a Janu Havrdovou. Na jejich zkušenosti, odbornost a energii bych se rád s důvěrou spoléhal. Ano, to je tým, který bych rád vedl,“ předeslal delegátům.

Hospodářská komora je podnikatelskou samosprávou, podnikatelé si ji řídí sami. Sdružuje živnostníky, malé, střední i pro tuzemskou ekonomiku strategicky důležité velké podniky a 123 oborových asociací, svazů a řemeslných cechů. Působí v 73 městech a ve spolupráci s partnery provozuje také čtyři asistenční kanceláře v zahraničí. Je součástí evropské i celosvětové sítě obchodních a průmyslových komor, spolupracuje s komorami ve 120 zemích.

Sněm je nejvyšším orgánem Komory a schází se jednou za rok. Je složen ze dvou sněmoven – všeobecnou sněmovnou (tvořenou zástupci regionálních komor) a sněmovnou společenstev (v níž zasedají zástupci profesních asociací, unií, svazů, klastrů a řemeslných cechů).

Podnikavé ČeskoFinmag.cz

Kam dál? Podnikavé Česko na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
4
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Michal Hron

Michal Hron

Šéfredaktor webu Finmag.cz. Novinář s dlouholetou praxí z největších českých médií, milovník moderních technologií i přístupů, ale i čisté nedotčené přírody. Po krachu vydavatelství Mladá fronta přešel... Více

Související témata

byrokraciebyznyshospodářská komoraODSpodnikánípodnikateléPodnikavé Českoprezident
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo